Κορωνοϊός: Δυναμικά έχει μπει ο μήνας «απελευθέρωσης», τόσο όσον αφορά στα περιοριστικά μέτρα όσο και στο ρυθμό των εμβολιασμών. Από σήμερα η εστίαση είναι ανοιχτή και την ερχόμενη Δευτέρα ακολουθεί η επαναλειτουργία της εκπαίδευσης.

Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι το εμβολιαστικό πρόγραμμα για όλους τους πολίτες από 30 ετών και πάνω και τον επόμενο μήνα θα είναι εφικτό να εμβολιάζεται οποιοσδήποτε ενήλικος πολίτης το επιθυμεί.

Η πρώτη ημέρα μετά το Πάσχα βρήκε τις κεντρικές πλατείες με τραπεζάκια έξω. Ετσι, τη σημερινή αργία όποιος θέλει μπορεί να πιει τον καφέ του σε καφετέρια, μετά από έξι μήνες που η εστίαση παρέμενε κλειστή. Από εδώ και στο εξής και εφόσον το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, η χώρα μας θα βρίσκεται σε τροχιά αποκλιμάκωσης των μέτρων. Την ερχόμενη Δευτέρα, 10 Μαΐου, στα θρανία επιστρέφουν μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών και Γυμνασίων με την υποχρέωση για δύο self tests την εβδομάδα, ενώ το ωράριο της απαγόρευσης κυκλοφορίας από σήμερα ξεκινά στις 11 το βράδυ. Στις 15 Μαΐου εκκινά ο τουρισμός, ανοίγουν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις που σήμερα επεξεργάζονται και παράλληλα κυβέρνηση και ειδικοί επεξεργάζονται διάφορα επιμέρους μέτρα.

Σύμμαχος στην προσπάθεια άρσης του πολύμηνου και – οικονομικά και ψυχολογικά – «επώδυνου» lockdown είναι το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Από σήμερα η επιχείρηση «Ελευθερία» είναι ξανά με τις μηχανές στο «φουλ» μετά από μία ημέρα διακοπής, τη χθεσινή του Πάσχα. Η τελευταία ομάδα που εντάχθηκε στην εκστρατεία είναι αυτή των πολιτών από 45 έως 49 ετών, από την οποία έχουν κλειστεί χιλιάδες ραντεβού. Στα εμβολιαστικά κέντρα προσέρχονται όλες αυτές τις ημέρες πολίτες 30 – 39 ετών και 40 – 44 ετών και εμβολιάζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca από το οποίο υπήρξαν διαθέσιμες δόσεις και αξιοποιήθηκαν με τη δημιουργία μιας δεύτερης «γραμμής» εμβολιασμού.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα, πολύ πιθανό και από αυτή την εβδομάδα, τη συμβατική σειρά της εμβολιαστικής εκστρατείας θα ακολουθήσουν οι πολίτες από 40 έως 44 ετών, ακολουθώντας την ομάδα 45-49. Θα έχουν, δηλαδή, τη δυνατότητα να εμβολιαστούν και με τα τέσσερα εγκεκριμένα εμβόλια. Από μεθαύριο, Τετάρτη, θα πραγματοποιούνται εμβολιασμοί και με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson. Ηδη πολλοί πολίτες της ομάδας 45-49 ετών έχουν προγραμματίσει ραντεβού με το μονοδοσικό εμβόλιο.

Σταδιακά η δυνατότητα με όλα τα εμβόλια θα ανοίγει και για τους υπόλοιπους πολίτες, κάτω των 30 ετών. Αυτό το μήνα, άλλωστε, η επιχείρηση «Ελευθερία» μπαίνει στην τρίτη φάση της, με αύξηση των εμβολιαστικών κέντρων από μεθαύριο σε 1500, λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων επτά ημέρες την εβδομάδα και έως τις 12 τα μεσάνυχτα, αύξηση των δόσεων που θα λαμβάνει η χώρα μας από τα εγκεκριμένα εμβόλια. Μεγάλη ώθηση στον στόχο του τείχους συλλογικής ανοσίας θα δώσει η ένταξη στο εμβολιαστικό πρόγραμμα και των πολιτών κάτω από 30 ετών και πάνω από 18, που αναμένεται να γίνει από τον Ιούνιο.

Εως το Μεγάλο Σάββατο, είχαν πραγματοποιηθεί 3.115.339 εμβολιασμοί, από τους οποίους οι 2.170.858 αφορούν στην πρώτη δόση και 944.481 και τις δύο δόσεις του εμβολίου.