Η υποπαραλλαγή BA.5 της Όμικρον εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύει το 77,9% των κυκλοφορούντων παραλλαγών του κορωνοϊού στις ΗΠΑ την εβδομάδα που έληξε στις 16 Ιουλίου, ανακοίνωσαν σήμερα τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων CDC.

Η BA.5, που έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα καλή στην αποφυγή της ανοσολογικής προστασίας που παρέχεται είτε με εμβολιασμό είτε με πρωτύτερη μόλυνση, έχει οδηγήσει σε ένα ξέσπασμα νέων λοιμώξεων παγκοσμίως.

Η υποπαραλλαγή BA.4 της Όμικρον εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύει το 12,8% των κυκλοφορούντων παραλλαγών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Η αμερικανική ρυθμιστική αρχή υγείας έχει ζητήσει από τους κατασκευαστές εμβολίων να στοχεύσουν αυτές τις παραλλαγές για μια πιθανή αναμνηστική δόση το φθινόπωρο.

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ προτρέπουν επίσης τα άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω να λάβουν αναμνηστική δόση εμβολίου, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο δεν θα τους εμποδίσει να λάβουν έναν άλλο «δισθενή» ενισχυτή σχεδιασμένο να αποκρούει την Όμικρον πιο συγκεκριμένα αργότερα φέτος.

Η πόλη της Σαγκάης εντόπισε επίσης ένα κρούσμα της Covid-19 που αφορούσε τη BA.5, δήλωσε ένας αξιωματούχος σε ενημέρωση την περασμένη εβδομάδα, προκαλώντας παγκόσμιο συναγερμό για την εξάπλωση της παραλλαγής.