Συνεχείς κλινικές δοκιμές κάνει η αγγλοσουηδική εταιρία AstraZeneca προκειμένου να αντιστρέψει την καχυποψία πολλών ευρωπαϊκών χωρών απέναντι στο εμβόλιό της, το οποίο έχει λάβει «κόκκινη κάρτα» για τους πολίτες άνω των 65 ετών. Ενώ οι ελλείψεις εμβολίων πιέζουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η αφρικανική μετάλλαξη του κορονοϊού εξαπλώνεται με ταχύτητα.

Μετά από νέα έρευνα σε ομάδα 2.000 ατόμων, η εταιρία παραδέχθηκε πως το εμβόλιό της μπορεί να έχει μειωμένη αποτελεσματικότητα απέναντι στο νοτιοαφρικανικό στέλεχος, όμως προστατεύει από βαριά νόσηση. Την έρευνα διενήργησε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, που συνεργάζεται με την AstraZeneca στη παραγωγή εμβολίου.

Οι ειδικοί, ωστόσο, είναι επιφυλακτικοί καθώς στη νέα αυτή έρευνα δεν συμπεριελήφθησαν ηλικιωμένοι, παρά μόνο νεαρά άτομα. Η εταιρία πάντως επιμένει πως το εμβόλιό της δημιουργεί εξουδετερωτικά αντισώματα. Η AstraZeneca, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, έχει ανακοινώσει ότι έως το φθινόπωρο θα έχει παράξει ανανεωμένα εμβόλια που θα αντιμετωπίζουν πολλά νέα στελέχη του κορονοϊού.

Ο… χάρτης

Στην Αυστρία, όπου τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα αρχίζουν να χαλαρώνουν λίγο από αύριο, ο καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς, δήλωσε ότι δεν θα διστάσει να προχωρήσει στην παραγωγή και χρήση του ρωσικού και του κινεζικού εμβολίου, αν εγκριθούν τα δύο εμβόλια από τον αρμόδιο ευρωπαϊκό φορέα. «Το θέμα είναι να λάβουμε ασφαλές εμβόλιο όσο το δυνατόν γρηγορότερα – ανεξάρτητα από ποιον έχει αναπτυχθεί», τονίζει ο Κουρτς, ο οποίος δηλώνει ότι δεν έχει κανένα πολιτικό (και γεωπολιτικό) περιορισμό στο θέμα των εμβολίων που αφορά στη δημόσια υγεία. Ο Κουρτς προειδοποίησε όμως ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ σκληροί και ότι η κανονικότητα δεν θα επιστρέψει σύντομα.

Την ίδια ώρα, η Ουγγαρία ενέκρινε το ρωσικό εμβόλιο «Sputnik-V» και ήδη έχει λάβει 40.000 δόσεις. Είναι επίσης η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Κίνα και για το εργαστήριο της Sinopharm, για να λάβει αρκετές δόσεις του κινεζικού εμβολίου.

Εν τω μεταξύ, η Γαλλία βρίσκεται σε επιφυλακή φοβούμενη νέο κύμα λόγω της εξάπλωσης των μεταλλάξεων.

Η Ιταλία έχει αρχίσει από την περασμένη εβδομάδα να χαλαρώνει τα μέτρα, να επιτρέπει το άνοιγμα επιχειρήσεων – και την εστίαση με αυστηρό ωράριο. Η εικόνα ωστόσο στο κέντρο του Μιλάνου και σε άλλες πόλεις ήταν ανησυχητική για τους λοιμωξιολόγους καθώς υπήρξε κοσμοσυρροή για βόλτα ή για ένα γεύμα εκτός σπιτιού. Ο Ιταλός υπουργός Υγείας, Ρομπέρτο Σπεράντσα, ζήτησε από τους Ιταλούς να συνεχίσουν να σέβονται τα μέτρα πρόληψης, παρά τη μερική χαλάρωση των απαγορευτικών. Ο Ιταλός υπουργός τόνισε ότι «η ένταξη πολλών περιοχών στην κίτρινη ζώνη με λιγότερους περιορισμούς δεν σημαίνει ότι ο κίνδυνος έχει περάσει» (η Ιταλία κατέγραψε χθες 11.640 κρούσματα και 270 θανάτους).

Πιστοποιητικά

Αντίθετα με τη Δανία και τη Σουηδία, όπου επικροτούν την ιδέα, η Βρετανία δεν θα καθιερώσει διαβατήρια εμβολιασμού κατά του κορονοϊού. Οπως ανακοινώθηκε, οι πολίτες θα μπορούν να ζητούν απόδειξη του εμβολιασμού τους, αν απαιτείται για να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες. Η Σουηδία και η Δανία θα αναπτύξουν ηλεκτρονικό πιστοποιητικό εμβολιασμού που θα προορίζεται για τα ταξίδια στο εξωτερικό, αλλά και για την είσοδο σε αθλητικές ή πολιτιστικές εκδηλώσεις.