Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει ανακοινώσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας και θα απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αύριο στις 12.00 στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στην ενημέρωση θα συμμετέχει και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ειδικοί επιστήμονες έχουν καταλήξει στο απευκταίο ενδεχόμενο βλέποντας καθημερινά να αυξάνονται δραματικά τα κρούσματα στο λεκανοπέδιο Αττικής αλλά και στην υπόλοιπη χώρα.

Ετσι, στη σύσκεψη που είχαν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη οι λοιμοξιωλόγοι εισηγήθηκαν να κάνει γενικό lockdown στην Αττική για ένα μήνα. Το δεύτερο σενάριο είναι καθολικό lockdown ανά την επικράτεια.
Η εισήγηση είναι αυτό να ισχύσει άμεσα, τα επόμενα 24ωρα.

Ετσι, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει ανακοινώσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας και θα απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αύριο στις 12.00 στο Μέγαρο Μαξίμου. Στην ενημέρωση θα συμμετέχει και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Οι ειδικοί, πάντως, κρούουν διαρκώς τον κώδωνα του κινδύνου. Ο καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, ανέφερε χθες (ΣΚΑΪ) «ότι είμαστε κοντά, ιδιαίτερα η Αττική, στο να γίνουμε Θεσσαλονίκη». Αντίστοιχα, ο καθηγητής Μικροβιολογίας και, επίσης, μέλος της Επιτροπής, Αθανάσιος Τσακρής, επεσήμανε (ΣΚΑΪ) ότι «είναι πιθανό ένα lockdown και στην Αττική» και πως «τώρα ξεκινάει το πραγματικό δεύτερο επιδημικό κύμα».

Την ίδια στιγμή, αναλύσεις από τα λύματα της Αττικής προκαλούν έντονη ανησυχία. Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στον Ρ/Σ ΘΕΜΑ 104,6, αποκάλυψε ότι το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής αυξάνεται πολύ γρήγορα. «Την Κυριακή είδαμε πάλι μια αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα, κάτι που είναι ανησυχητικό και μας δείχνει ότι τα κρούσματα είναι της τάξης των 50.000-60.000». Κατά τον κ. Θωμαΐδη, με αυτά τα δεδομένα «ναι μεν μια καραντίνα τύπου Μαρτίου δεν θα ξαναγίνει, διότι δεν τη θέλει κανείς, αλλά η Αττική βαδίζει στο καθεστώς που ισχύει στη Θεσσαλονίκη, εάν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα».

Οι ηλικίες

Στο επίκεντρο της επιδημίας στη χώρα μας εξακολουθεί να είναι η ηλικιακή ομάδα από 19 έως 39 ετών, που «δίνει» 350 διαγνώσεις ανά εκατομμύριο πληθυσμού, όπως ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης. Ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 40 έως 65 ετών με 250 διαγνώσεις ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας εξέφρασε την ανησυχία των ειδικών για την ηλικιακή ομάδα από 65 ετών και πάνω, αναφέροντας ότι οι μολύνσεις ανά εκατομμύριο πληθυσμού ανέρχονται σε 100. Και με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα αποτελεί τον κύριο πυρήνα των ευπαθών ομάδων, η διασπορά αυτή προβληματίζει ιδιαίτερα.

Η επίπτωση, άλλωστε, της ραγδαίας εξάπλωσης της Covid-19 στην κοινότητα φαίνεται πλέον από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, οι διασωληνωμένοι χθες ανήλθαν σε 169 -οι περισσότεροι ανήκουν σε μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες- παρουσιάζοντας αύξηση ημέρα με την ημέρα. Τη Δευτέρα ο αριθμός των διασωληνωμένων ανερχόταν σε 153 και την Κυριακή σε 140.

Το σύστημα υγείας έχει αρχίσει να πιέζεται σημαντικά, αλλά υπάρχουν ακόμη κενές κλίνες ΜΕΘ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, στη Θεσσαλονίκη μέχρι και τη Δευτέρα υπήρχαν 20 κενές κλίνες ΜΕΘ Covid, στην Αττική 41 κλίνες ειδικά για κορονοϊό και πανελλαδικά οι κενές κλίνες ανέρχονται σε 122.

Η ηλικιακή ομάδα 1-18 ετών έχει τη χαμηλότερη συμμετοχή στην επιδημία, με 50 έως 70 διαγνώσεις ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι η μεγάλη αύξηση της επιδημίας στην Ελλάδα συνδέεται με περιστασιακή κοινωνική ζωή όπου δεν χρησιμοποιείται μάσκα και κυρίως σε κλειστούς χώρους. Εν ολίγοις, η μεταφορά κοινωνικών συναναστροφών σε κλειστούς χώρους, όπου η μάσκα δεν χρησιμοποιείται λόγω κατανάλωσης φαγητού και ποτού, συντέλεσε σε μεγάλες αλυσίδες μεταδόσεων. Ο επίκουρος καθηγητής πρόσθεσε ότι η μετάδοση σε κλειστό χώρο συγκριτικά με ανοιχτό όταν κάποιος δεν φοράει μάσκα είναι έως και κατά δέκα φορές μεγαλύτερη, ενώ συνέστησε σε κλειστούς χώρους, όπου είναι αδύνατη η χρήση της μάσκας, να υπάρχει επαρκής εξαερισμός των χώρων. Επιπλέον, επανέλαβε την ανάγκη να συναναστρέφονται οι πολίτες με κοινωνικές «φούσκες» που φτιάχνουν, δηλαδή με συγκεκριμένες ομάδες κοντινών ανθρώπων.