Τα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 ξεπέρασαν τα 14 εκατομμύρια χθες Παρασκευή, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Reuters, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που σημειώθηκε αύξηση 1 εκατομμυρίου κρουσμάτων σε λιγότερο από 100 ώρες.

Το πρώτο κρούσμα του κορονοϊού αναφέρθηκε στην Κίνα στις αρχές Ιανουαρίου και χρειάστηκαν τρεις μήνες για να φτάσουν το 1 εκατομμύριο. Χρειάστηκαν μόλις τέσσερις ημέρες για να φτάσουν τα 14 εκατομμύρια από τα 13 εκατομμύρια που καταγράφηκαν στις 13 Ιουλίου.

Οι ΗΠΑ, με περισσότερες από 3,6 εκατομμύρια επιβεβαιωμένες μολύνσεις, εξακολουθούν να καταγράφουν τεράστια άλματα ημερήσιων μολύνσεων στο πρώτο της κύμα COVID-19. Η χώρα ανέφερε παγκόσμιο ρεκόρ νέων λοιμώξεων σε 24 ώρες με περισσότερες από 77.000 την Πέμπτη, ενώ η Σουηδία έχει καταγράψει συνολικά 77.281 κρούσματα από την έναρξη της πανδημίας.

Ο αριθμός των κρουσμάτων παγκοσμίως είναι σχεδόν τριπλάσιος από τις σοβαρές ασθένειες της γρίπης που καταγράφονται ετησίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η πανδημία έχει σκοτώσει μέχρι σήμερα περισσότερους από 590.000 ανθρώπους σε σχεδόν επτά μήνες, αγγίζοντας το ανώτερο εύρος των ετήσιων θανάτων από γρίπη που αναφέρονται παγκοσμίως.

Ο απολογισμός του Reuters, που βασίζεται σε κυβερνητικές εκθέσεις, δείχνει ότι η ασθένεια επιταχύνεται ταχύτερα στην Αμερική.

Στη Βραζιλία, περισσότερα από 2 εκατομμύρια άτομα έχουν διαγνωσθεί με τον ιό, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου και περισσότεροι από 76.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει.

Η Ινδία, η μόνη άλλη χώρα με περισσότερα από 1 εκατομμύριο κρούσματα, αντιμετωπίζει κατά μέσο όρο περίπου 30.000 νέες λοιμώξεις κάθε μέρα την τελευταία εβδομάδα.

Ο ΠΟΥ κατέγραψε χθες μια ημερήσια αύξηση ρεκόρ σε κρούσματα του κορονοϊού σε όλον τον κόσμο μέσα σε 24 ώρες, καθώς ανήλθαν σε 237.743. Τη μεγαλύτερη αύξηση είχαν οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, η Ινδία και η Νότια Αφρική, σύμφωνα με την καθημερινή ενημέρωση του Οργανισμού. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 230.370 κρούσματα μέσα σε μία ημέρα, στις 12 Ιουλίου. Οι θάνατοι κυμαίνονται σταθερά κάτω από 5.000 ημερησίως.