Τη δημοσίευση στο ευρωπαϊκό περιοδικό General Public Health σύμφωνα με την οποία στην Ευρώπη υπάρχουν 6-7 χώρες αυτή την στιγμή που είναι πιο ευάλωτες στον κορωνοϊό μέσα στις οποίες είναι και η Ελλάδα, ενώ δεν έχει κρούσματα, ανέλυσε ο καθηγητής Ιατρικής Χαράλαμπος Γώγος.

Όπως ο ίδιος σχολίασε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, μεταξύ άλλων, σε αυτές τις χώρες συμπεριλαμβάνονται η Γερμανία και η Σουηδία. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό όπως ο κ. Γώγος εξηγεί, είναι πως αυτές οι χώρες και ιδιαίτερα η Ελλάδα έχει γερασμένο πληθυσμό και πληθυσμό με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα που ζουν πολύ καιρό.

Αυτό σημαίνει ότι ναι μεν αντιμετωπίζονται καλά από το σύστημα Υγείας γιατί ζουν πολύ καιρό, αλλά ταυτόχρονα πρόκειται για έναν πληθυσμό ευάλωτο που αν ο κορωνοϊός διασπαρθεί στην χώρα μας τα αποτελέσματα θα είναι άσχημα.

«Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε προσεχτικοί» προσθέτει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Παράλληλα, αναφέρει πως υπάρχει μια δραστηριότητα του ιού. «Δεν έχει σταματήσει να υπάρχει και σε μερικές περιοχές όπου αρχίζουν να χαλαρώνουν τα μέτρα αυτό επανεμφανίζεται με χαρακτηριστικό παράδειγμα την περιοχή της Ξάνθης» επισημαίνει ο καθηγητής.

Όπως υπογραμμίζει, στην υπόλοιπη χώρα δεν είχαμε κυκλοφορία του ιού και αυτό φάνηκε από την παρακολούθηση μέχρι τώρα. Τα αποτελέσματα της καραντίνας ήταν ικανοποιητικά γι’ αυτό δεν είχαμε δραστηριοποίηση του ιού σε άλλες περιοχές της Ελλάδος και γι’ αυτό πρέπει να υπάρχει ο νους στον περιορισμό του ιού σε περιοχές όπως τη Ξάνθη.

Επιπλέον ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημειώνει πως κοιμάται πιο ήσυχα απ’ ό,τι κοιμόταν τους πρώτους δύο μήνες ενώ συμπληρώνει πως υπάρχει πολύ καλή επιτήρηση και μέτρα που παίρνονται συνεχώς τα οποία ελπίζει να τηρηθούν και το καλοκαίρι.