Σε τεντωμένο σχοινί ισορροπεί η Ευρώπη για να άρει κάποια από τα περιοριστικά μέτρα εν όψει εορτών με το φόβο να βρεθεί αντιμέτωπη με τρίτο κύμα της πανδημίας.

Η ρευστή κατάσταση έχει προκαλέσει σύγχυση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που δυσκολεύονται να βρουν τη «χρυσή τομή». Από το Σάββατο, η Γαλλία βρίσκεται στην πρώτη φάση χαλάρωσης των μέτρων, δίνοντας μεγαλύτερη ελευθερία μετακινήσεων στους πολίτες για βόλτα, ψώνια και καλλωπισμό.

Το επόμενο «τεστ» για τη χώρα θα είναι στις 15 Δεκεμβρίου για περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων, εφόσον τα κρούσματα πέσουν κάτω από 5.000 ημερησίως. Το ανώτατο δικαστήριο στη χώρα, έπειτα από μήνυση που κατέθεσαν θρησκευτικοί ηγέτες και ενώσεις, έδωσε διορία τριών ημερών στην κυβέρνηση να χαλαρώσει τα μέτρα που αφορούν τις θρησκευτικές λειτουργίες και περιορίζουν τον αριθμό των παρευρισκομένων σε 30 άτομα.

Σε νέα φάση περνά η Ιταλία, καθώς σε τοπικό επίπεδο αίρει κάποιους από τους περιορισμούς, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των θυμάτων παραμένει υψηλός – πάνω από 500.

Η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς σκοπεύει να χαλαρώσει κάποια από τα μέτρα με νέο διάταγμα στις 4 Δεκεμβρίου με αύξηση ωραρίου καταστημάτων και επαναλειτουργία των εμπορικών κέντρων τα Σαββατοκύριακα, όμως τις τελευταίες ημέρες παρατηρούνται μεγαλύτερες ουρές σε καταστήματα στη Ρώμη.

«Αγκάθι» παραμένει η λειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων, που μεν απαγορεύτηκε στην Ιταλία, παρά την έντονη αντίδραση των περιφερειαρχών του Βορρά, αλλά ο Κόντε έχει ζητήσει από τους πολίτες να μην επισκεφθούν χιονοδρομικά γειτονικών χωρών που μένουν ανοιχτά (όπως της Αυστρίας).

Εν τω μεταξύ, στη Γερμανία, όπου τα κρούσματα ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο, οι Αρχές αποφάσισαν να παραταθούν τα περιοριστικά μέτρα και το μερικό λοκντάουν ως τις 20 Δεκεμβρίου. «Η καμπύλη του κορονοϊού τείνει προς επιπέδωση.

Ωστόσο, αυτό είναι μια μικρή επιτυχία», είπε η Μέρκελ, που ξεκαθάρισε ότι τα μέτρα ίσως παραταθούν ως την αρχή Ιανουαρίου. Στο μικρό «διάλειμμα» δεν προβλέπεται άνοιγμα ξενοδοχείων, εστιατορίων, μπαρ και νυχτερινών κέντρων ως τις 20 Δεκεμβρίου, γεγονός που έχει προκαλέσει την αντίδραση των κλάδων.

Μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία η Ινγκριντ Χάρτγκες, πρόεδρος του Γερμανικού Συνδέσμου Ξενοδόχων και Εστιατόρων (DEHOGA), σημειώνει πως αρκετές επιχειρήσεις είναι κλειστές από τον Μάρτιο και περιμένουν τουλάχιστον γρήγορα την οικονομική βοήθεια.

Τις πρώτες ημέρες του μήνα αναμένεται να ανακοινωθεί πότε και αν θα ανοίξουν εστιατόρια και ξενοδοχεία στις γιορτές, ωστόσο πολλοί επιχειρηματίες υποστηρίζουν πως δεν αξίζει τον κόπο για λίγες μέρες λειτουργίας να αγοράσουν προμήθειες, να στολίσουν, να βγάλουν βάρδιες και να απασχολήσουν εργαζομένους.

Το κλίμα είναι τεταμένο στη Βρετανία, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση την Τετάρτη αίρει το μίνι λοκντάουν στη χώρα και θέτει πάλι σε εφαρμογή το σύστημα τριών ζωνών επικινδυνότητας -ανάλογα με το βαθμό διασποράς του ιού.

Περισσότεροι από 60 άνθρωποι συνελήφθησαν το Σάββατο στο Λονδίνο κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων κατά των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Στα όριά τους είναι οι κάτοικοι του Ντόβερ στο Κεντ, που βρίσκεται σε πλήρες λοκντάουν λόγω του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου, εν μέσω του Brexit που πλήττει την τοπική οικονομία – και όχι μόνο. Πάντως, οι κάτοικοι του Κεντ που ψήφισαν υπέρ του «διαζυγίου» με την Ε.Ε. δεν το μετανιώνουν, επιλέγοντας να κατηγορούν για την εξάπλωση και τα κλειστά καταστήματα τους μαθητές και όσους ψώνιζαν και δεν φορούσαν μάσκες.

Αλλάζει την «καταγωγή» του ιού το Πεκίνο

Η περιφέρεια της Ουχάν στην Κίνα αποτέλεσε το «σημείο μηδέν» της έναρξης της πανδημίας του κορονοϊού τον περασμένο Δεκέμβριο, καθώς εκεί καταγράφηκαν οι πρώτες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις ασθένειας ανθρώπων από μια άγνωστη τότε λοίμωξη.

Ενα χρόνο μετά, η Κίνα θέλει να αλλάξει την αρχική ιστορία για την «καταγωγή» του ιού, ενισχύοντας τις προπαγανδιστικές προσπάθειες που υποστηρίζουν πως ο ιός εισήχθη στη χώρα από κατεψυγμένα προϊόντα. Τα κρατικά Μέσα Ενημέρωσης αναφέρουν σε δημοσιεύματά τους ότι οι ερευνητές εντόπισαν ίχνη του ιού σε εισαγόμενα προϊόντα και καταγράφουν περιπτώσεις κρουσμάτων εκτός των συνόρων της χώρας πριν από τον Δεκέμβριο του 2019.

Η εφημερίδα «People’s Daily» ανάρτησε στο facebook την περασμένη εβδομάδα πως «οι διαθέσιμες αποδείξεις υποδεικνύουν πως η πανδημία της Covid-19 δεν ξεκίνησε στην Ουχάν της Κίνας». «Η Ουχάν ήταν το σημείο που εντοπίστηκε αλλά όχι που προήλθε ο ιός», σημειώνει ο επιδημιολόγος Ζεν Γκουάνγκ, πρώην επικεφαλής του κινεζικού Κέντρου Πρόληψης Ασθενειών και Πρόληψης.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πως διεθνής ομάδα του ξεκινάει έρευνα για την προέλευση του SARS-CoV-2, ένα φιλόδοξο εγχείρημα που περιπλέκεται από την ευαίσθητη πολιτική κατάσταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Η έρευνα -που πιθανόν να διαρκέσει χρόνια- θα εστιάσει αρχικά στην κινεζική πόλη της Ουχάν, όπου καταγράφηκαν τα πρώτα κρούσματα και θα μπορούσε να προσφέρει πολύτιμα στοιχεία για την αποτροπή μελλοντικών επιδημιών.