Κάτι παραπάνω από «συμβολική» είναι η σημερινή μέρα για την πορεία των εμβολιασμών στην χώρα μας και την εξέλιξη της επιχείρησης «Ελευθερία».

Η Ελλάδα με σύμμαχο τις συνεχείς προμήθειες των εμβολίων και την απρόσκοπτη και χωρίς απρόοπτα εμβολιαστική διαδικασία χτίζει μέρα με την μέρα το τείχος ανοσίας που θα της επιτρέψει να αφήσει πίσω της την πανδημία. Έτσι, σήμερα όχι μόνο είναι η πρώτη μέρα κατά την οποία ολόκληρος ενήλικος πληθυσμός της χώρας έχει πρόσβαση στον εμβολιασμό αλλά εντός και της ημέρας οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτης αναμένεται να ξεπεράσουν τα δύο εκατομμύρια.

Ο εμβολιασμός στην Ελλάδα προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και αυτό αποτυπώνεται και στον επταήμερο κυλιόμενο μέσο όρο εμβολιασμών ανά 100.000 κατοίκους, όπου η Ελλάδα έχει περάσει πλέον στην τρίτη θέση μεταξύ 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, στο ποσοστό του πληθυσμού που έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του, η Ελλάδα είναι στην πέμπτη θέση από τις 27 χώρες της Ε.Ε.

Ανοιχτές όλες οι πλατφόρμες

  • Τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό των πολιτών ηλικίας άνω των 18 ετών με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.
  • Επίσης άνοιξε η πλατφόρμα στο emvolio.gov.gr, ώστε να κλείνουν ραντεβού οι πολίτες στην ηλικιακή ομάδα 30-34 ετών για όλα τα διαθέσιμα εμβόλια, δηλαδή, Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson.
  • Από την Τετάρτη 26 Μαΐου έχει ανοίξει η πλατφόρμα ώστε η ηλικιακή ομάδα 35 – 39 να μπορεί να κλείνει ραντεβού και για τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια.
  • Από τις 21 Μαΐου, έχει ανοίξει η πλατφόρμας για τους πολίτες της ηλικιακής ομάδας 40-44 και για τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια.

Επόμενο βήμα το πράσινο διαβατήριο

Το επόμενο βήμα για τους εμβολιασθέντες είναι η αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού Covid, που παρουσιάστηκε χθες στην Αθήνα.

Το ψηφιακό πιστοποιητικό θα αποδεικνύει πως ένας πολίτης είτε έχει εμβολιαστεί κατά με οποιοδήποτε εμβόλιο από όσα έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας από την Ε.Ε., είτε έχει υποβληθεί σε εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα, είτε έχει αναρρώσει από τη νόσο.

Η χώρα μας θα είναι τεχνικά έτοιμη για το πιστοποιητικό ήδη από την 1η Ιουνίου, ενώ αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί από τις 3 του μήνα. Μάλιστα, το πιστοποιητικό θα εισαχθεί προς έγκριση στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς το Ευρωκοινοβούλιο αναμένεται να το ψηφίσει στις 23 Ιουνίου.

Οδηγίες

Μέσα από το gov.gr όσοι πολίτες ενδιαφέρονται να λάβουν το πιστοποιητικό θα μπορούν να το εκδώσουν είτε ψηφιακά, είτε να εκτυπώσουν.

Μέσα από το gov.gr θα επιλέξουν τον τομέα Υγεία και Πρόνοια και έπειτα θα κατευθυνθούν την επιλογή «Κορωνοϊός COVID -19».

Στην λίστα με τις διάφορες βεβαιώσεις είτε εμβολιασμού κατά της πανδημίας, αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου κ.ά. θα προστεθεί και η επιλογή για έκδοση του πράσινου πιστοποιητικού.

Εκεί, θα ζητηθεί να δοθούν οι κωδικοί taxisnet ή ΑΜΚΑ και θα ακολουθήσει η διαδικασία έκδοσης.