«Τσιμπάνε» οι σκληροί δείκτες της πανδημίας εντείνοντας την ανησυχία για έναν δύσκολο Νοέμβριο και αυξημένη διασπορά τους χειμερινούς μήνες. Νοσηλείες και διασωληνωμένοι επιδεινώνονται ενώ παράλληλα οι ημερήσιοι εμβολιασμοί συνεχίζουν να χρειάζονται μια γερή “τονωτική” ενέση και να ανοσοποιηθεί έναντι της Covid-19 μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, για την εβδομάδα 4 έως 10 Οκτωβρίου σημειώθηκαν 1302 νέες εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία, και ο λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης διαμορφώθηκε σε 1.3. Την εβδομάδα αυτή παρουσιάστηκε αύξηση κατά 15% στις νέες εισαγωγές αφού την αμέσως προηγούμενη (27/9-3/10) τα εισιτήρια στα νοσηλευτικά ιδρύματα ανήλθαν σε 1131 και ο λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια διαμορφώθηκε σε 1.07.

Σε καθημερινή βάση, οι νέες εισαγωγές είναι λίγο πάνω από 200 και ο μέσος όρος του τελευταίου επταημέρου είναι 192 ασθενείς την ημέρα. Παράλληλα, αυξήθηκαν στους 343 οι διασωληνωμένοι ασθενείς ενώ πριν δύο ημέρες ανέρχονταν σε 331. To 80.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 297 (86.59%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 46 (13.41%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Οσον αφορά στους θανάτους, τη χθεσινή ημέρα καταγράφηκαν 31 θάνατοι ενώ σε διάστημα μίας εβδομάδας σημειώθηκαν 229 θάνατοι συνολικά. Οι θάνατοι που καταγράφονται στην Ελλάδα αποτελούν αντικείμενο έντονης συζήτησης τις τελευταίες ημέρες, με τους ειδικούς να αποδίδουν την κατάληξη πολλών ασθενών στο γεγονός ότι ένα κρίσιμο ποσοστό ευάλωτων και ηλικιωμένων παραμένει ανεμβολίαστο.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Νίκος Τζανάκης, προχώρησε στην εκτίμηση (Σκάι) ότι έως τα Χριστούγεννα θα καταγραφούν επιπλέον 2.500 με 2.700 θάνατοι. Τόνισε δε ότι περίπου το 60% των Περιφερειακών Ενοτήτων είναι κάτω από το μέσο όρο της Ελλάδας σε εμβολιασμό.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της επιχείρησης “Ελευθερία”, χθες πραγματοποιήθηκαν επιπλέον 15.148 εμβολιασμοί από τους οποίους οι 7398 πρώτης δόσης. Είναι εμφανές από τα στοιχεία και τα λεγόμενα των ειδικών ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα βρίσκεται σε πολύ κρίσιμο σημείο καθώς το “στοίχημα” είναι να πειστούν όσοι παραμένουν διστακτικοί. Το υπουργείο Υγείας έχει σε εξέλιξη πρόγραμμα κινητών μονάδων που πραγματοποιεί εμβολιασμούς πόρτα – πόρτα σε απομακρυσμένες περιοχές και χωριά και προσπαθεί μέσω αυτού να επικοινωνήσει την αξία του εμβολιασμού. Για το λόγο αυτό καλεί όλους που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί έστω να συζητήσουν με τους ειδικούς των κλιμακίων