Κορονοϊός: Στο σταθερά υψηλό επίπεδο που είναι σήμερα θα συνεχίσει να κινείται η πανδημία στη χώρα μας, κατά πάσα πιθανότητα σχεδόν όλο τον Φεβρουάριο, παρουσιάζοντας αυξομειώσεις.

Το καλό σενάριο θέλει να ακολουθείται μια πορεία αργά καθοδική, το κακό σενάριο να υπάρξουν πανδημικές εξάρσεις, μικρότερης όμως έντασης σε σχέση με την τελευταία, δηλαδή το πέμπτο κύμα, που σημειώθηκε μετά τα Χριστούγεννα.

«Είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλέψουμε την πορεία της πανδημίας, ωστόσο, νομίζω πως με βεβαιότητα δεν θα έχουμε ανάλογο κύμα. Οπως βλέπουμε και από άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, η πανδημία έχει περάσει σε μια κατάσταση να έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με τη γρίπη», αναφέρει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας, Δημήτρης Παρασκευής.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι το πέμπτο κύμα στην Ελλάδα έχει μπει στο λεγόμενο «πλατό», δηλαδή σε μια φάση σταθεροποίησης των κρουσμάτων. Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευή, μπορεί να συνεχίσει σε μια σταθερή πορεία και να μειώνεται με αργό ρυθμό ή μπορεί να υπάρξουν μικρές εξάρσεις. Ο ειδικός εμφανίζεται βέβαιος ότι θα υπάρξουν μεταλλάξεις από εδώ και στο εξής, που, όμως, μπορεί να μην απασχολήσουν ιδιαίτερα με δεδομένη τη «στρώση» προστασίας που έχει δημιουργηθεί στην κοινότητα από εμβολιασμό και νόσηση.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, εκτιμά ότι η τωρινή φάση, της σταθεροποίησης των ημερήσιων κρουσμάτων, θα διαρκέσει σημαντικά και θα έχει μια τάση ελαφρώς πτωτική. «Μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου δεν νομίζω να έχουμε κάτω από 16.000 κρούσματα σε εβδομαδιαίο μέσο όρο και περί τα τέλη Φεβρουαρίου θα είμαστε σε περίπου 10.000 κρούσματα στον εβδομαδιαίο μέσο όρο», αναφέρει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής. Αξίζει να σημειωθεί ότι την τελευταία εβδομάδα ο κυλιόμενος μέσος όρος του επταημέρου διαμορφώθηκε περίπου σε 18.000 κρούσματα ημερησίως. «Τον Μάρτιο θα έχουμε περαιτέρω αποκλιμάκωση και μέχρι τέλος Απριλίου θα έχουμε φτάσει σε ένα σημείο πολύ χαμηλών κρουσμάτων, το ίδιο και θανάτων. Είναι στο χέρι μας, όμως, να το καταφέρουμε αυτό μέσω του εμβολιασμού», σημειώνει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής.

Ο… αργός εμβολιαστικός ρυθμός μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια του «πλατό», σύμφωνα με τον ίδιο, γεγονός που δεν είναι υπέρ των σκληρών δεικτών και ιδιαίτερα των θανάτων. «Εχουμε υπολογίσει ότι θα έχουμε 2.600 θανάτους περισσότερους για το πρώτο εξάμηνο του 2022, σε σχέση με αυτούς που θα είχαμε εάν συνεχίζαμε με τον ρυθμό των εμβολιασμών που είχαμε αρχές του έτους», τονίζει.

Προβληματισμός

Οι θάνατοι είναι ένας δείκτης που προβληματίζει ιδιαίτερα και υπενθυμίζει καθημερινά την επικινδυνότητα της Covid-19. Ο πρώτος μήνας του 2022, μάλιστα, αποδείχθηκε πολύνεκρος, αφού έως και την Πέμπτη 27/1 τη ζωή τους έχασαν 2.293 ασθενείς. Οπως σημειώνει ο κ. Σαρηγιάννης, και τη νέα εβδομάδα αναμένονται υψηλοί αριθμοί θανάτων, που θα συνεχίσουν έως και τις 15 Φεβρουαρίου. «Εάν τώρα ο εβδομαδιαίος μέσος όρος θανάτων είναι 98, άντε να γίνει μέσα στον Φεβρουάριο 70, είναι πολύ δύσκολο να μειωθεί πολύ ο δείκτης, χρειάζεται χρόνος», αναφέρει.

Με τη σειρά του ο κ. Παρασκευής εξηγεί ότι ο αριθμός των ανεμβολίαστων άνω των 60 ετών (περίπου 300.000 την ημέρα εφαρμογής της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, στις 16/1), θα συνεχίσει «να μας τραβά συνεχώς, καθώς είναι μια πηγή που θα δίνει σοβαρές νοσηλείες και θανάτους».

Η αποκλιμάκωση, πάντως, του κύματος της παραλλαγής «Ομικρον» και η πτωτική πορεία στην οποία έχει μπει επέτρεψαν την έναρξη απελευθέρωσης των περιορισμών που επιβλήθηκαν πριν από την Πρωτοχρονιά και αφορούν βασικά στην εστίαση και τη διασκέδαση. Από αύριο, το ωράριο στην εστίαση και τη διασκέδαση θα είναι ελεύθερο, ενώ επανέρχεται η μουσική.

Ωστόσο, παραμένει ο περιορισμός απαγόρευσης των όρθιων και συνεχίζουν να επιτρέπονται μόνο καθήμενοι. Παράλληλα, μένουν ως έχουν και τα υπόλοιπα μέτρα, όπως οι περιορισμοί στις αθλητικές δραστηριότητες και η χρήση μασκών αυξημένης προστασίας σε σούπερ μάρκετ, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καθώς και από το προσωπικό της εστίασης.

Θα επανεξεταστεί την καινούργια εβδομάδα η αύξηση της χωρητικότητας στα γήπεδα και στις άλλες αθλητικές δραστηριότητες.