Στις 5 Νοεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για να προγραμματίσουν ραντεβού 2ης δόσης οι περίπου 450.000 πολίτες που έχουν κάνει το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson.

Η ενίσχυση της ανοσίας τους, καθώς το συγκεκριμένο εμβόλιο στη μία δόση δείχνει να υστερεί λίγο σε αποτελεσματικότητα σε σχέση με τα υπόλοιπα τρία που διατίθενται στη χώρα μας, είναι απαραίτητη, σε μια περίοδο που τα κρούσματα ανεβαίνουν ανησυχητικά και ο χειμώνας αναμένεται δύσκολος από το «κοκτέιλ» κορονοϊού – γρίπης. Χθες καταρρίφθηκε ακόμη ένα φθινοπωρινό «ρεκόρ» με 4.165 κρούσματα κορονοϊού, επίπεδο στο οποίο έχει να φτάσει η πανδημία από τις 24 Αυγούστου.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατόπιν συστάσεων της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών που «ευθυγραμμίζεται» με ανάλογες αποφάσεις των διεθνών οργανισμών, την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου θα είναι διαθέσιμη η πλατφόρμα για προγραμματισμό δεύτερης δόσης όσων πολιτών, ανεξαρτήτως ηλικίας, έχουν κάνει μονοδοσικό εμβόλιο. Προϋπόθεση για τη χορήγηση δεύτερης δόσης είναι να έχουν συμπληρωθεί δύο μήνες μετά τον αρχικό εμβολιασμό, ενώ το εμβόλιο με το οποίο θα γίνεται η δεύτερη δόση θα είναι είτε πάλι Johnson and Johnson είτε mRNA, αρχικά Pfizer και στη συνέχεια θα ενταχθεί και το σκεύασμα της Moderna.

Εμβολιασμοί

Παράλληλα με τη δεύτερη δόση των περίπου 450.000 πολιτών που έχουν εμβολιαστεί με μονοδοσικό εμβόλιο, συνεχίζεται η χορήγηση 3ης δόσης για όσους έχουν κάνει διδοσικά εμβόλια. Περισσότερα από 300.000 άτομα έχουν εμβολιαστεί με τρίτη δόση και υπάρχουν προγραμματισμένα ακόμη 35.000 ραντεβού. Την επόμενη εβδομάδα θα σταλούν υπενθυμιστικά μηνύματα σε όσους πληρούν τις προϋποθέσεις για χορήγηση αναμνηστικής δόσης. Μάλιστα, δεδομένη πρέπει να θεωρείται η σύσταση για τρίτη δόση και για τους πολίτες κάτω των 50 ετών (με την παρέλευση του εξαμήνου). Σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από την Επιτροπή Εμβολιασμών αφού αξιολογηθούν τα σχετικά δεδομένα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την προσεχή Παρασκευή, 29/10, στην πλατφόρμα emvolio.gov δίπλα στο κάθε εμβολιαστικό κέντρο θα αναγράφεται ποιο σκεύασμα διαθέτει και διενεργεί.

Εκκλήσεις

Οι επιστήμονες απευθύνουν συνεχείς εκκλήσεις στους πολίτες, ειδικά σε όσους είναι μεγαλύτερης ηλικίας, να τηρούν το χρονοδιάγραμμα τρίτης δόσης, καθώς η ανοσία φθίνει μετά την παρέλευση εξαμήνου από τη χορήγηση της 2ης δόσης.

Την ίδια προσοχή επέστησε στη χθεσινή ενημέρωση για την εμβολιαστική κάλυψη και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. Η ίδια επανέλαβε ότι η χώρα μας μπαίνει σε ένα δύσκολο χειμώνα, τόσο όσον αφορά στην Covid-19 όσο και όσον αφορά στην κυκλοφορία της γρίπης που φέτος αποτελεί απειλή και αναμένεται να «σηκωθεί» κύμα γρίπης.

Κίνδυνος

Η ταυτόχρονη λοίμωξη γρίπης με Covid-19 αυξάνει τη θνητότητα κατά 20%, σύμφωνα με όσα τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, και διπλασιάζει τον κίνδυνο για όσους νοσούν να χρειαστούν διασωλήνωση. Τα επίσημα δεδομένα, μάλιστα, ένα μήνα μετά την έναρξη της συνταγογράφησης του αντιγριπικού εμβολίου δείχνουν ότι το μήνυμα για τον εμβολιασμό κατά της γρίπης πρέπει να μεταδοθεί περισσότερο, ειδικά στις ευπαθείς ομάδες. Πιο αναλυτικά, έχουν δοθεί λίγες χιλιάδες περισσότερες από το ένα εκατομμύριο δόσεις αντιγριπικού εμβολίου, με τα νούμερα σε ομάδες κινδύνου να μην είναι ικανοποιητικά. Ενδεικτικά, έχουν εμβολιαστεί κατά της γρίπης μόλις 4.000 έγκυες γυναίκες, 5.000 παχύσαρκοι, 20.000 υγειονομικοί.

«Στην ώρα της μια βελονιά σε γλιτώνει από εννιά», είναι το γνωμικό που χρησιμοποίησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για να δείξει την ανάγκη εμβολιασμού όπως προβλέπεται από τις επίσημες συστάσεις.

Η κυρία Θεοδωρίδου επικαλέστηκε πρόσφατο μήνυμα επαγρύπνησης και ευαισθητοποίησης από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC), προς όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, τονίζοντας ότι ο ιός που ανιχνεύθηκε στην Κροατία είναι ο Η3Ν2 που πλήττει κατά κύριο λόγο εμβολιασμένα άτομα.

Ρεκόρ διμήνου

Ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε ρεκόρ διμήνου στα κρούσματα, τα οποία ξεπέρασαν τις 4.000 και ανήλθαν σε 4.165. Μεγαλύτερος αριθμός από αυτόν είχε σημειωθεί στις 24 Αυγούστου (4.608 μολύνσεις), τη στιγμή που αυξημένος είναι και ο αριθμός των ατόμων που νοσηλεύονται με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, οι διασωληνωμένοι έως χθες ανέρχονταν σε 380.

Η διασπορά είναι πολύ μεγάλη ειδικά στη βόρεια Ελλάδα αλλά και στην Αττική που κατέγραψε χθες 841 νέα κρούσματα, τα 395 εκ των οποίων στο κέντρο της Αθήνας. Στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 541 νέα περιστατικά, στη Λάρισα 349, στη Μαγνησία 221, στην Αχαΐα 125.

Τους παράγοντες κάτω από τους οποίους η Ελλάδα βρίσκεται σε περίοδο επιδημικής έξαρσης υπογράμμισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Ετσι, όπως είπε, το ποσοστό των εμβολιασμών υπολείπεται σε σχέση με το επιθυμητό. Επιπλέον, η συμπεριφορά όλων είναι πιο χαλαρή λόγω κόπωσης τόσους μήνες πανδημίας. Τρίτος σημαντικός αλλά όχι καθοριστικός παράγοντας είναι οι καιρικές συνθήκες. Στους 6ο C ο ιός διατηρείται στο περιβάλλον δέκα φορές πιο πολύ σε σχέση με τους 20ο C.