Επιτακτική είναι η ανάγκη ολοκλήρωσης του εμβολιασμού, χωρίς να παραλείπεται η δεύτερη δόση, προκειμένου να αποφευχθεί ένα τέταρτο επιδημικό κύμα στην Ελλάδα, που πάντως θα αφορά σε ανεμβολίαστους πολίτες.

Μέσα στο καλοκαίρι εκτιμάται ότι η εμβολιαστική κάλυψη με τουλάχιστον μία δόση θα φτάσει στο 70%, ποσοστό που δημιουργεί τείχος συλλογικής ανοσίας, με την προϋπόθεση, όμως, ότι η συμμετοχή των πολιτών θα συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό. Σήμερα υπάρχει μεγάλη διαθεσιμότητα εμβολίων, μεταξύ των οποίων και mRNA, με αποτέλεσμα ακόμη και στην Αττική να μπορεί να βρει κάποιος ραντεβού μέσα σε μία ημέρα.

Στην κατεύθυνση του ταχύτερου εμβολιασμού όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών εντάσσεται και η απόφαση ώστε οι αδιάθετες δόσεις να δίνονται σε οποιονδήποτε πολίτη άνω των 18 ετών χωρίς να τηρείται προτεραιότητα στο μηχανισμό αναπλήρωσης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα εμβολιαστικά κέντρα όταν προκύπτουν αδιάθετες δόσεις μπορούν να καλέσουν μελλοντικά ραντεβού και να τα «φέρουν» νωρίτερα.

Υπενθύμιση με SMS

Παράλληλα, όσοι πολίτες έχουν άυλη συνταγογράφηση και δεν έχουν εμβολιαστεί, θα λάβουν μήνυμα… υπενθύμισης στο κινητό τους. Για τη διευκόλυνση πρόσβασης των πολιτών στον εμβολιασμό, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, μειώνεται στις έξι ημέρες το διάστημα που το σύστημα αποκλείει όποιον ακυρώσει ή αλλάξει το ραντεβού του έως τρεις φορές.

«Οσοι έχουν κάνει τη μία δόση μην επαναπαύονται. Δεν φτάνει η ανοσία. Θέλουμε και τις δύο δόσεις», τόνισε η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, στη χθεσινή ενημέρωση για την εμβολιαστική κάλυψη κατά του κορονοϊού. Η κ. Θεοδωρίδου επανέλαβε την ισχυρή σύσταση η δεύτερη δόση να γίνεται με το ίδιο εμβόλιο που πραγματοποιήθηκε η πρώτη, αναφέροντας ότι η χορήγηση δύο διαφορετικών τύπων εμβολίων είναι ακόμη υπό μελέτη και επικαλέστηκε τη στρατηγική εμβολιασμού της πλειοψηφίας των κρατών – μελών της Ε.Ε., που ακολουθούν την ίδια σύσταση με την ελληνική.

Ενημέρωση πολιτών

Για τις σπάνιες περιπτώσεις σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών που συστήνεται η δεύτερη δόση να γίνεται με άλλο εμβόλιο έχει προστεθεί στο emvolio.gov.gr το πεδίο στο οποίο μπορούν οι πολίτες που πληρούν τις προϋποθέσεις να αλλάξουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca με κάποιο από τα Pfizer και Moderna. Στην ίδια ιστοσελίδα είναι ανηρτημένη η λίστα με τις ασθένειες που δικαιολογούν, έπειτα από ιατρική γνωμάτευση, την αλλαγή της δεύτερης δόσης.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών εξέφρασε την επιστημονική ανησυχία για ένα τέταρτο κύμα λόγω του μεταλλαγμένου στελέχους «Δέλτα». Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η ένταση του κύματος, εφόσον υπάρξει, θα είναι μικρότερη και θα αφορά μόνο στους ανεμβολίαστους. Ερωτηθείσα σχετικά από τον «Ε.Τ.» εξήγησε ότι υπάρχει ένας αριθμός πολιτών που μολύνονται με την Covid-19 ακόμη και μετά τις δύο δόσεις, ωστόσο περνούν τη νόσο ήπια. Οσον αφορά στην προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια κατά της μετάλλαξης «Δέλτα», πρόσφατη μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο σε 12.000 άτομα έδειξε ότι πλήρως εμβολιασμένοι με το εμβόλιο της Pfizer έχουν 86% προστασία από το συγκεκριμένο μεταλλαγμένο στέλεχος και 66% με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Ραντεβού και… αύριο

Μεγάλη διαθεσιμότητα εμβολίων για όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών υπάρχει τη δεδομένη χρονική στιγμή, επιτρέποντας σε όσους δεν το έχουν ήδη κάνει τον προγραμματισμό του ραντεβού τους πριν ξεκινήσουν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, οποιοσδήποτε πολίτης μπορεί να βρει άμεσα διαθέσιμο ραντεβού και για εμβόλια mRNA. Η διαθεσιμότητα αφορά και στην Αττική, όπου συγκεντρώνονται τα περισσότερα ραντεβού. Ενδεικτικά ανέφερε ότι κάποιος που θα έμπαινε χθες στην πλατφόρμα μπορούσε να βρει ραντεβού για εμβολιασμό με Moderna σήμερα, 23/6, και για Pfizer στις 30/6.

Με βάση τα προγραμματισμένα ραντεβού και το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων των εμβολίων, ο κ. Θεμιστοκλέους επανέλαβε ότι μέσα στο καλοκαίρι θα υψωθεί το τείχος ανοσίας του 70% (τουλάχιστον με την πρώτη δόση) στον ελληνικό πληθυσμό.

Τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν ακόμη περισσότερες στοχευμένες παρεμβάσεις για αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης στους υγειονομικούς, πριν αποφασιστεί τυχόν υποχρεωτικότητα για αυτές τις ομάδες. Οπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία, τα ποσοστά κάλυψης του ιατρικού προσωπικού είναι υψηλά – 86% για το ΕΣΥ και 91% για τον ιδιωτικό τομέα. Για το νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, όμως, τα αντίστοιχα ποσοστά παραμένουν «συγκρατημένα». Πιο αναλυτικά, οι νοσηλευτές του ΕΣΥ είναι εμβολιασμένοι κατά 69% και των ιδιωτικών δομών Υγείας κατά 73%. Αντίστοιχα, κατά 66% είναι εμβολιασμένο το λοιπό προσωπικό του ΕΣΥ και κατά 70% των ιδιωτικών δομών Υγείας.

Στο μεταξύ, το πιστοποιητικό εμβολιασμού σε μία εβδομάδα θα είναι εφικτό να εκδίδεται και για όσους έχουν νοσήσει και έκαναν μία δόση εμβολίου, όπως συστήνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

 Επάρκεια 

Στο μεταξύ, για επάρκεια εμβολίων και για ενδεχόμενη τρίτη δόση το χειμώνα  διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια συνάντησής του στο Μέγαρο Μαξίμου με την Ευρωπαία επίτροπο για θέματα Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου. Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε εκ νέου όσους δεν το έχουν κάνει να σπεύσουν στα εμβολιαστικά κέντρα και επεσήμανε ότι από δω και στο εξής το πρόβλημα δεν θα είναι η διαθεσιμότητα τόσο των εμβολίων όσο η προθυμία των πολιτών να εμβολιαστούν. «Νεότερες ηλικίες, οι οποίες πρέπει να πειστούν και αυτές να συμμετέχουν στη διαδικασία του εμβολιασμού, είναι κάτι στο οποίο αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Από την πλευρά της η κ. Κυριακίδου επεσήμανε ότι βρισκόμαστε σε μία εύθραυστη φάση της πανδημίας, όπου έχουμε πολλούς λόγους να είμαστε αισιόδοξοι με τα εμβόλια που έχουμε, αλλά σίγουρα δεν μπορεί να υπάρχει εφησυχασμός. Στην επίσκεψή της στο εμβολιαστικό κέντρο «Προμηθέας», συνοδευόμενη από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, εξέφρασε συγχαρητήρια «για ένα εμβολιαστικό πρόγραμμα που κινείται με πολύ γρήγορους, αλλά θα έλεγα και σωστούς ρυθμούς».

Self tests στα φαρμακεία

Συνεχίζεται η διάθεση των self tests από τα φαρμακεία και για τους επόμενους δύο μήνες, κατόπιν απόφασης του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου που συνεδρίασε χθες. Η διάθεση θα αφορά σε συγκεκριμένες ομάδες δικαιούχων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και όχι στους εμβολιασμένους και με τις δύο δόσεις. «Το αίσθημα ευθύνης για την προσπάθεια ελέγχου της πανδημίας και η κοινωνική μας ευαισθησία για την προστασία των πολιτών δεν μας επιτρέπουν άλλες σκέψεις. Ως φαρμακοποιοί στεκόμαστε δίπλα στους πολίτες και στηρίζουμε την προστασία τους από τον κορονοϊό», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΦΣ,Απόστολος Βαλτάς.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση είχε ζητήσει από τους φαρμακοποιούς να συνεχίσουν να διαθέτουν τα τεστ αυτοδιάγνωσης, έχοντας, πάντως, εναλλακτικό σχέδιο στις περιοχές όπου οι φαρμακευτικοί σύλλογοι θα αντιδράσουν. Η μία περίπτωση είναι της Αχαΐας, όπου υπάρχει ήδη συμφωνία με τα σουπερμάρκετ της περιοχής ενώ με ερωτηματικό είναι η Αττική. Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής είχε εκφράσει την άρνησή του, ωστόσο υπάρχουν φαρμακεία που επιθυμούν να διαθέσουν τα self tests. Σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με όσα είχε ανακοινώσει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, οι φαρμακαποθήκες θα προμηθεύουν όσα φαρμακεία επιθυμούν να διαθέσουν. Το ζήτημα θα συζητηθεί σήμερα σε συνεδρίαση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής.