Στα βασικά χαρακτηριστικά της παραλλαγής Όμικρον αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωση για το εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας.

«Ζούμε σε μια περίοδο κατά την οποία οι γνώσεις μεταβάλλονται συνεχώς», είπε και αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά της Όμικρον: «Είναι η αυξημένη μεταδοτικότητα, η ανοσολογική διαφυγή και η αυξημένη δυνατότητα του ιού για επαναλοιμώξεις».

«Ως επαναλοίμωξη ορίζεται η λοίμωξη που επιβεβαιώνεται με PCR και συμβαίνει τουλάχιστον τρεις μήνες μετά την πρώτη λοίμωξη», διευκρίνισε.

Πρόσθεσε ότι «η φυσική νόσηση από τα στελέχη Άλφα, Βήτα και Δέλτα προσέφερε προστασία από την Όμικρον κατά 90%», για να συμπληρώσει ότι όποιος νοσήσει με Όμικρον έχει περισσότερες πιθανότητες επαναλοίμωξης με Όμικρον (προστασία 60%).

«Η φυσική προστασία δεν είναι ίδια για όλα τα άτομα», τόνισε, «αλλά αλλάζει ανάλογα με την ηλικία και τυχόν υποκείμενα νοσήματα».

Αναφερθείσα σε ενδεχόμενη χορήγηση 4ης δόσης, είπε ότι σύμφωνα με μία μελέτη από το Ισραήλ, η 4η δόση διπλασιάζει την αντίσταση στη λοίμωξη με την παραλλαγή Όμικρον και τριπλασιάζει την προστασία από εισαγωγή σε νοσοκομείο.

Πρόσθεσε πάντως ότι «παραμένει ισχυρή η σύσταση για εμβολιασμό με 3η δόση» και πως «η 4η δόση περιορίζεται για ειδικές περιπτώσεις όπως οι ανοσοκατεσταλμένοι».

«Ο κύριος στόχος των εμβολιασμών είναι η προστασία από τη σοβαρή νόσο», υπογράμμισε.

Για τον εμβολιασμό των εγκύων, επικαλέστηκε μία αμερικανική μελέτη, σημειώνοντας ότι ανιχνεύθηκαν αντισώματα στο αίμα των νεογνών -και στην ηλικία των 2 αλλά και των 6 μηνών-, σε ποσοστό 58% στην ομάδα των εγκύων που είχε εμβολιαστεί.

Στις ανεμβολίαστες γυναίκες που είχαν έρθει σε επαφή με τον ιό, το ποσοστό των αντισωμάτων στα νεογνά ήταν στο 8%.

Ερωτηθείσα για τον εμβολιασμό των παιδιών κάτω των 5 ετών, είπε: «Παρότι υπήρχε ένα πνεύμα ότι θα γινόταν γρήγορα η αποδοχή από FDA για την ηλικία 2-5 ετών, η ανοσιακή ανταπόκριση δεν ήταν αυτή που επιθυμούσαν και θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί τρίτη δόση, θεωρήθηκε ότι θα πρέπει να αναμένονται και τα αποτελέσματα από την τρίτη δόση».

Πλήρως εμβολιασμένο το 70,8% του πληθυσμού

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους είπε ότι περισσότεροι από 7.440.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, δηλαδή το 70,8% επί του γενικού και 80% επί του ενήλικου πληθυσμού. Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 19.840.000 εμβολιασμοί.

Όσον αφορά στην αναμνηστική δόση, οι δικαιούχοι είναι 5.825.000 και εξ αυτών το 88% έχει εμβολιαστεί – συνολικά και τα ραντεβού το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 90,6% των δικαιούχων.

Αναφορικά με το σκεύασμα της Novavax, αναμένουμε 474.000 δόσεις τους επόμενους δύο μήνες, ενώ 168.000 δόσεις θα φτάσουν στην Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα.

«Δεν θα ανέβουν τα ραντεβού μέχρι την επιβεβαίωση της ημερομηνίας από την εταιρεία», τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους.