Κορονοϊός: Συνολικά 22 Περιφερειακές Ενότητες είναι στο “κόκκινο”, δηλαδή το ανώτατο επίπεδο επιδημιολογικού συναγερμού, όπου και θα στοχεύσουν κατά πάσα πιθανότητα οι νέες παρεμβάσεις για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού εφόσον υπάρξουν.

Ολόκληρη η βόρεια Ελλάδα, με εξαίρεση την Κοζάνη και τη Φλώρινα, μεγάλο μέρος της κεντρικής Ελλάδας, τα Ιωάννινα, η Ζάκυνθος αλλά και η μισή Πελοπόννησος (Αχαΐα, Αρκαδία, Μεσσηνία) είναι περιοχές “κόκκινες” που πλήττονται έντονα από το τέταρτο επιδημικό κύμα.

«Κόκκινες» 22 Περιφερειακές Ενότητες

Η Θεσσαλονίκη και τα νοσοκομεία της βρίσκονται στο επίκεντρο της τωρινής έξαρσης, όπως είχε γίνει και πέρυσι το φθινόπωρο, με τη συμπρωτεύουσα να καταρρίπτει κάθε προηγούμενο ρεκόρ της το Σάββατο, φτάνοντας σχεδόν στα 900 κρούσματα την ημέρα. Τη χθεσινή ημέρα, η Αττική “πέρασε” πάλι επάνω από τη Θεσσαλονίκη σε αριθμό νέων περιστατικών με κορονοϊό, ωστόσο, στοιχεία μίας ημέρας δεν είναι ενδεικτικά.

Εκτός από τις τριγύρω περιοχές της Θεσσαλονίκης και τις υπόλοιπες της βόρειας Ελλάδας, μεγάλη είναι η επιβάρυνση και στη Θεσσαλία, με τη Λάρισα και τη Μαγνησία να καταγράφουν καθημερινά τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Χθες, στη Λάρισα εντοπίστηκαν 226 νέες μολύνσεις και στη Μαγνησία 110. Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με όσα είπε (Σκάι) η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, δύο ασθενείς από τη Λάρισα μεταφέρθηκαν στην Αθήνα. Επίσης, διακομιδή στο Λεκανοπέδιο έγινε για δύο ασθενείς από την Αλεξανδρούπολη και έναν από τη Χαλκίδα.

Η πίεση στα νοσοκομεία είναι έντονη όπως δείχνουν τα καθημερινά στοιχεία, με τους διασωληνωμένους ασθενείς να ξεπερνούν τους 400. Εως χθες με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής τους νοσηλεύονταν στα νοσηλευτικά ιδρύματα 421 ασθενείς. Εξ αυτών, οι 357 (ποσοστό 84,8%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 64 ασθενείς (ποσοστό 15,2%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Τα δεδομένα από τους νοσηλευόμενους στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας είναι ενδεικτικά της κατάστασης που βρίσκεται σήμερα η χώρα μας και προμηνύουν έναν ιδιαίτερα δύσκολο χειμώνα.

Σήμερα, 1η Νοεμβρίου, στα νοσηλευτικά ιδρύματα της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Μακεδονίας) νοσηλεύονται 471 άτομα με κορονοϊό σε απλές κλίνες, 35 σε απλές κλίνες με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνου και 85 σε ΜΕΘ. Στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια (Μακεδονίας και Θράκης), τα νοσοκομεία μετρούσαν χθες 385 νοσηλευόμενους σε απλές κλίνες, 47 σε απλές κλίνες με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνου και 63 σε ΜΕΘ.

Κορονοϊός: Αυξάνονται οι διασωληνωμένοι νέοι

Οσο αυξάνονται τα κρούσματα και οι νέες νοσηλείες, τόσο περισσότεροι νέοι βρίσκονται στις Εντατικές ή δεν καταφέρνουν να βγουν νικητές στη μάχη με τον ιό. Οι διασωληνωμένοι που είναι ηλικίας από 18 έως 39 ετών, είναι 19 σε αριθμό, αντιπροσωπεύοντας το 4,5% του συνόλου των διασωληνωμένων ασθενών. Επίσης, από την αρχή της πανδημίας τη ζωή τους έχουν χάσει συνολικά 119 ασθενείς που ανήκαν στο ηλικιακό γκρουπ από 18 έως 39 ετών.