Ανοίγει στις 29 Μαΐου η πλατφόρμα με όλα τα εμβόλια για τις ηλικίες 30-34 που σήμερα εμβολιάζονται με το AstraZeneca. Έτσι, θα μπορούν να εμβολιάζονται με τα διαθέσιμα εμβόλια, Pfizer/BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson και AstraZeneca, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά την σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας covid-19.

Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα emvolio.gov.gr άνοιξε σήμερα για τους 35-39 ετών, δίνοντάς τους την δυνατότητα εμβολιασμού και με τα 4 διαθέσιμα εμβόλια και όπως γνωστοποίησε ο υπουργός έχουν κλειστεί 102.000 ραντεβού που αντιστοιχούν σε 51.000 πολίτες. Είπε ότι σήμερα θα ξεπεραστούν οι 5.2 εκατ. εμβολιασμού.

Ο κ. Κικίλιας μίλησε επίσης για βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, καθώς ο 7ήμερος μέσος όρος είναι 1.775 επιβεβαιωμένα κρούσματα καθημερινά. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 37 έτη, ενώ για τρίτη εβδομάδα συνεχίζεται η αύξηση κρουσμάτων σε νεαρότερες ηλικίες. Τα ενεργά κρούσματα είναι 16.838, υποχωρώντας σημαντικά σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Όλες οι περιφέρειες της χώρας παρουσιάζουν σταθεροποίηση ή μείωση κρουσμάτων.

Στην συνέχεια ο κ. Κικίλιας υπενθύμισε πως πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα προστασίας, ενώ αναφέρθηκε και στο εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Ελλάδα λέγοντας πως η χώρα μας βρίσκεται στην 5η θέση στους εμβολιασμούς στην ΕΕ.

Εμβόλια AstraZeneca: Δεν αλλάζουν τα ηλικιακά κριτήρια – Τι θα ισχύει με τις γυναίκες κάτω των 50

Hπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε στην απόφαση της Επιτροπής σχετικά με τους εμβολιασμούς με το σκεύασμα της AstraZeneca.

Η κα. Θεοδωρίδου τόνισε πως οι εμβολιασμοί θα συνεχιστούν κανονικά με το υπάρχουν πρόγραμμα, δίχως δηλαδή να υπάρχουν εξαιρέσεις στις ηλικιακές ομάδες, καθώς όπως εξήγησε το όφελος του εμβολιασμού υπερτερεί από τα περιστατικά των θρομβώσεσων.

«Μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί 5 περιπτώσεις θρόμβωσης μετά το εμβόλιο της Astrazeneca. Από αυτές, οι 4 εκδηλώθηκαν σε γυναίκες και μία σε άνδρα 35 ετών. Ένας ασθενής ανάρρωσε, τρεις νοσηλεύονται και μία γυναίκα δυστυχώς κατέληξε. Συγκριτικά, 62 γυναίκες 30-49 ετών νοσηλεύθηκαν το τελευταίο δίμηνο και 28 κατέληξαν. Σύμφωνα με τα παραπάνω, η Επιτροπή κρίνει ότι το όφελος του εμβολιασμού υπερτερεί του κινδύνου για θρομβώσεις. Λαμβάνοντας υπόψιν τα επιδημιολογικά δεδομένα και την τρέχουσα διασπορά, συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού με το ισχύον πρόγραμμα», είπε χαρακτηριστικά η κα. Θεοδωρίδου.

Στη συνέχεια η κα. Θεοδωρίδου στάθηκε στις γυναίκες κάτω των 50 ετών, αναφέροντας: «Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες κάτω των 50 και τα εμβόλια MRNA είναι διαθέσιμα σε άτομα όλων των ηλικιών. Σε ό, τι αφορά τη δεύτερη δόση, συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού με το ίδιο εμβόλιο, καθώς η πιθανότητα εμφάνισης θρόμβωσης μετά τη δεύτερη δόση είναι εξαιρετικά μικρή».