Μια κρίσιμη ακόμη συνεδρίαση για την πανδημία έχει αύριο η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας μετά από εβδομάδες που στις συνεδριάσεις της Τετάρτης έδινε το «πράσινο φως» για απελευθέρωση περιορισμών εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα βρίσκονταν σε πτώση.

Γράφει η Μαρία-Νίκη Γεωργαντά

Για αύριο, είχε μετατεθεί από την προηγούμενη εβδομάδα η συζήτηση για τη χαλάρωση των self tests στα σχολεία με σκοπό από δύο να γίνουν ένα για κάθε εβδομάδα, ωστόσο θεωρείται πολύ πιθανό οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας να «παγώσουν» οποιαδήποτε συζήτηση αφορά σε χαλάρωση μέτρων.

Η ανοδική τάση των κρουσμάτων που έχει φανεί ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα – και οι ειδικοί τη βλέπουν λίγο πριν το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας – έχει γίνει πλέον ξεκάθαρη αφού σε διάστημα μιας εβδομάδας τα νέα περιστατικά κορονοϊού αυξήθηκαν κατά 26% και σε διάστημα 15 ημερών κατά 54%.

Ο χθεσινός αριθμός κρουσμάτων (26536) είχε να καταγραφεί από τις 10 Ιανουαρίου όταν οι ημερήσιες μολύνσεις ξεπέρασαν τις 27000. Έκτοτε, το δίμηνο που ακολούθησε είχαν μια πορεία αρχικά σταθερή και έπειτα πτωτική. Η θετικότητα τη χθεσινή ημέρα παρά τον μεγάλο αριθμό τεστ που πραγματοποιήθηκαν ανήλθε σε 5,92%. Το ιικό φορτίο των λυμάτων «μαρτυρά» την αναζωπύρωση της διασποράς. Στον Άγιο Νικόλαο καταγράφηκε αύξηση κατά 643% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Αυξήσεις στο ιικό φορτίο των λυμάτων κατά 163% και 146% καταγράφηκαν σε Χανιά και Ρέθυμνο αντίστοιχα.

Υπό αυτά τα δεδομένα, κερδίζει έδαφος το σενάριο ότι η χώρα μας θα μείνει στα μέτρα που ισχύουν αύριο και δεν θα προχωρήσει σε περαιτέρω άρση των περιορισμών. Ο στόχος της κυβέρνησης ήταν η άνοιξη να βρει με όσο το δυνατόν περισσότερες ελευθερίες τους εμβολιασμένους πολίτες, ωστόσο όπως είναι γνωστό εδώ και δύο χρόνια, η πανδημία είναι δυναμικό φαινόμενο και τα δεδομένα αξιολογούνται καθημερινά.

Οι ειδικοί, παρόλο που βλέπουν ότι η πανδημία επανακάμπτει, με τη χώρα μας να ευθυγραμμίζεται με την Ευρώπη όπου επίσης η Όμικρον 2 έχει οδηγήσει σε αύξηση κρουσμάτων, αναμένουν να δουν πώς θα επηρεαστούν οι λεγόμενοι «σκληροί» δείκτες. Προς το παρόν συνεχίζεται η αποκλιμάκωση όσον αφορά σε αυτούς τους αριθμούς της πανδημίας και η ευχή όλων είναι τα ποσοστά εμβολιασμού και μολύνσεων – καθώς πολλοί εμβολιασμένοι έχουν επίσης νοσήσει – να λειτουργήσουν ως ένα ισχυρό τείχος προστασίας από τη βαριά νόσηση και τη διασωλήνωση.