Στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι στραμμένα τα βλέμματα ειδικών και κυβέρνησης και προχωρά αναδιάταξη των δυνάμεών του, μιας και αναμένεται πίεση που όλοι ελπίζουν να είναι διαχειρίσιμη.

Από αύριο, μπαίνει σε εφαρμογή μια σειρά από κινήσεις του υπουργείου Υγείας για να αντιμετωπιστεί η «διπλή» απειλή: Η πίεση που ασκούν οι ροές των ασθενών με «Ομικρον» στις απλές κλίνες και τα Επείγοντα και αυτή από τους ασθενείς με «Δέλτα» στις ΜΕΘ. Αύριο θα είναι διαθέσιμες επιπλέον 300 κλίνες από ιδιωτικές κλινικές για Covid περιστατικά, τη στιγμή που το νοσοκομείο «Σισμανόγλειο» στην Αττική μετατρέπεται σε «only Covid», ενώ την Τετάρτη ξεκινάει η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών στη Βόρεια Ελλάδα.

Ο χαρακτηρισμός ενός ολόκληρου νοσοκομείου ως Covid είναι κάτι που έχει συμβεί και στα προηγούμενα πανδημικά κύματα, ιδιαίτερα στο τρίτο, και κρίνεται αναγκαίο να επαναληφθεί, καθώς η τεράστια έξαρση κρουσμάτων από την παραλλαγή «Ομικρον» βρήκε τα νοσοκομεία ήδη πιεσμένα και πριν υπάρξει ουσιαστική αποσυμφόρηση. Οι αισιόδοξες προβλέψεις θέλουν την επικείμενη πίεση στο ΕΣΥ να φτάνει στο επίπεδο των απλών κλινών. Αυτό, τουλάχιστον, δείχνουν δεδομένα από άλλες χώρες στις οποίες επικράτησε νωρίτερα το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος. Είναι πολλοί, όμως, οι ειδικοί που υποστηρίζουν ότι όσο αυξάνονται τα ημερήσια κρούσματα τόσο θα πιέζεται το ΕΣΥ και κάποιοι θα χρειαστούν νοσηλεία. Η Ελλάδα, άλλωστε, έχει μεγάλο μέρος του πληθυσμού της άνω των 60 ετών, πολλοί από τους οποίους παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Τα πρώτα δείγματα του τι έρχεται σε σχέση με το ΕΣΥ έδωσαν οι εισαγωγές της εβδομάδας που πέρασε. Συνολικά έως την Τετάρτη και για διάστημα μίας εβδομάδας οι νέες εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 34% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ αξιοσημείωτο ήταν το «άλμα» από τη Δευτέρα προς την Τρίτη όταν οι 452 νέες εισαγωγές έγιναν 641. Περίπου στις 600 διαμορφώθηκαν οι εισαγωγές και το διήμερο που ακολούθησε. Συνολικά στα νοσοκομεία όλης της χώρας νοσηλεύονται περισσότεροι από 4.500 ασθενείς με Covid-19, ενώ ο δείκτης των διασωληνωμένων δείχνει σημάδια επιδείνωσης – 639 διασωληνωμένοι ασθενείς έως και την Πέμπτη.

Ιδιωτικός τομέας

Το υπουργείο Υγείας έχει ανακοινώσει συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών και ο ιδιωτικός τομέας αναμένεται να διαθέσει στην Αττική από το 10% έως το 15% των απλών κλινών του για νοσηλείες Covid. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιωτικές κλινικές παραχωρούν άμεσα περίπου 300-400 κλίνες Covid, ενώ έχουν ήδη διαθέσει και άλλες 300 στην Αθήνα. Εάν σε αυτές προστεθούν οι 1.100-1.200 Covid και non Covid που έχουν παραχωρηθεί στη Θεσσαλία και στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς και το σύνολο των κλινών ΜΕΘ που έχουν δοθεί προς διαχείριση στο ΕΣΥ για non Covid περιστατικά, από τη συνεργασία του υπουργείου Υγείας με τον ιδιωτικό τομέα, έχουν προκύψει συνολικά 2.000 κλίνες.

Εκτός από τη σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα και τη μετατροπή ακόμη ενός νοσοκομείου (του «Σισμανογλείου») πλην του «Σωτηρία» στην Αττική σε «only Covid», το υπουργείο Υγείας ενεργοποιεί πάλι την επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών, προκειμένου να συνδράμουν στις αυξημένες ανάγκες που δημιουργεί η «Ομικρον» και των κενών που έχουν δημιουργηθεί από τη νόσηση πολλών υγειονομικών. Τα φύλλα πορείας για αρχή αφορούν στην 3η και την 4η ΥΠΕ, δηλαδή τη Βόρεια Ελλάδα, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται γιατροί που επιστρατεύθηκαν τις προηγούμενες φορές. Η διαδικασία θα επεκταθεί και στην Αττική. Το υπουργείο Υγείας είναι σε διαδικασία προσδιορισμού των αναγκών και θα ξεκινήσει η αποστολή των φύλλων πορείας ακόμη και μέσα στην εβδομάδα. Μάλιστα, αυτήν τη φορά διευρύνεται ο κύκλος των γιατρών που αναζητούνται, περιλαμβάνοντας τόσο αναισθησιολόγους όσο και παιδιάτρους, ειδικά για την Αττική.