Εκρηξη κρουσμάτων μετά από σχεδόν ένα δίμηνο καταγράφηκε χθες, με τους αριθμούς τα τελευταία 24ωρα να επιβεβαιώνουν πως η χώρα μας βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο.

Ο ιός βρίσκει… χώρο, καθώς ναι μεν είναι εμβολιασμένο το 60% του πληθυσμού, ωστόσο η κάλυψη αυτή δεν κρίνεται ικανοποιητική. Ο SARS-CoV-2 «σαρώνει» με το πέρασμά του τον ανεμβολίαστο πληθυσμό, ακόμη και εάν είναι νέος και υγιής, και από τα δεδομένα των τελευταίων 24ώρων προμηνύεται ένας δύσκολος χειμώνας.

Ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε 3.739 νέα κρούσματα, αριθμός που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μετά τις 24/8, όταν καταγράφηκαν 4.608 περιστατικά. Τον Σεπτέμβριο η διασπορά της Covid-19 ήταν περισσότερο ελεγχόμενη και η πανδημία είχε περάσει σε φάση μικρής ύφεσης, ωστόσο οι ειδικοί τόνιζαν ότι ήταν μια μεταβατική περίοδος πριν ο καιρός κρυώσει και οι πολίτες συγχρωτιστούν σε κλειστούς χώρους, γι’ αυτό και δεν «σήκωνε» χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας.

Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί ότι ο αριθμός των τεστ στα οποία αντιστοιχούν τα χθεσινά κρούσματα ανήλθε σε 376.384, με τη θετικότητα να διαμορφώνεται κάτω του 1%.

Από το σύνολο των κρουσμάτων, τα 701 εντοπίζονται στην Αττική, ενώ Θεσσαλονίκη και Λάρισα βρίσκονται στη «δίνη» του επιδημικού κύματος, με 574 και 270 περιστατικά χθες. Παράλληλα, ολόκληρη η Βόρεια Ελλάδα είναι επιδημιολογικά στο «κόκκινο», με τριψήφιους αριθμούς κρουσμάτων σε πολλές Περιφερειακές Ενότητες.

Καμπανάκι κινδύνου

Παρά τη διασπορά που καταγράφεται και τα συνεχόμενα «καμπανάκια» κινδύνου που χτυπούν επιστήμονες και κυβέρνηση, σε πολλές περιπτώσεις οι κανόνες προστασίας αψηφώνται. Είναι χαρακτηριστικό ότι περισσότεροι από 100 κάτοικοι της Επισκοπής Ημαθίας φέρεται να κόλλησαν κορονοϊό μετά από γάμο που τελέστηκε στο χωριό την Κυριακή 10 Οκτωβρίου. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, νοσεί και το νιόπαντρο ζευγάρι. Του Μυστηρίου είχαν προηγηθεί πολυήμεροι εορτασμοί, με χορούς και γλέντια με τη συμμετοχή δεκάδων ατόμων.

Στο πλαίσιο καλύτερης αντιμετώπισης της πίεσης του ΕΣΥ, το υπουργείο Υγείας ξεδιπλώνει συγκεκριμένο πλάνο ενεργειών. Ξεκινώντας από το Γενικό Νοσοκομείο Πέλλας, το οποίο συγκροτείται από δύο νοσοκομειακές μονάδες, των Γιαννιτσών και της Εδεσσας, ανακοίνωσε χθες λειτουργικές αλλαγές. Πιο αναλυτικά, αναπτύσσονται επιπλέον κλίνες Εντατικής Θεραπείας στα Γιαννιτσά. Αυτό σημαίνει ότι συνολικά στη Νοσοκομειακή Μονάδα Γιαννιτσών θα λειτουργούν 12 κλίνες: δέκα για αποκλειστική χρήση ασθενών Covid και δύο για άλλα περιστατικά. Επιπλέον, θα λειτουργεί Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) στη Νοσοκομειακή Μονάδα Εδεσσας, δυναμικότητας τριών κλινών, για την εξυπηρέτηση των τακτικών και έκτακτων περιστατικών που χρήζουν φροντίδας κατόπιν χειρουργικής αντιμετώπισης.

Οι διασωληνωμένοι ασθενείς σε όλη την Ελλάδα έως χθες ανέρχονταν σε 356, με τους 312 εξ αυτών να είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 44 πλήρως εμβολιασμένοι.

Αύξηση νοσηλειών σε εφήβους

 Η λίστα των θανάτων που καταγράφει καθημερινά ο ΕΟΔΥ περιλαμβάνει δυστυχώς και νέους, ανεμβολίαστους, που δεν καταφέρνουν να βγουν νικητές στη μάχη με τον ιό. Χθες ακόμη μια τοπική κοινωνία, της Ξάνθης, μούδιασε από το θάνατο ενός νέου ανθρώπου, 46 ετών, πατέρα δύο παιδιών που ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στον τόπο του. Ο άτυχος 46χρονος ήταν ιδιοκτήτης συνεργείου μοτοσικλετών.

Τα διεθνή δεδομένα για την επίδραση της μετάλλαξης Δέλτα σε παιδιά και εφήβους είναι απογοητευτικά. Καθώς το νέο στέλεχος έγινε το επικρατών το φετινό καλοκαίρι, οι νοσηλείες σε παιδιά και εφήβους στις ΗΠΑ αυξήθηκαν έως και πέντε φορές.

Σχετικά δεδομένα δημοσιεύτηκαν στο «The JAMA Network» και συνοψίζονται από τους ιατρούς της Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνο Μαλανδράκη, Γιάννη Ντάναση και Θάνο Δημόπουλο (πρύτανης ΕΚΠΑ).

Οι νοσηλείες αυξήθηκαν για όλες τις ηλικίες έως και τα 17 έτη, αλλά η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε στα παιδιά κάτω των 4 ετών, από 0,2 σε 2 ανά 100.000. Μόλις εγκρίθηκε ο εμβολιασμός των παιδιών άνω των 12 ετών, οι νοσηλείες σε ανεμβολίαστους εφήβους αυτής της ηλικίας ήταν στο 0,8 ανά 100.000, δέκα φορές παραπάνω από τους εμβολιασμένους ομολόγους τους. Σε όλη την πορεία της πανδημίας οι νοσηλείες ήταν υψηλότερες στα παιδιά κάτω των 4 ετών, και στην ηλικιακή ομάδα 12 έως 17 ετών. Με την εμφάνιση του στελέχους Δέλτα το ένα τέταρτο των παιδιών που νοσηλεύτηκαν χρειάστηκαν φροντίδα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, και το ποσοστό αυτών που τελικά χρειάστηκαν μηχανικό αερισμό αυξήθηκε από το 6% στο 10%.