Η προσοχή που δείχνουν οι πολίτες και τα μέτρα που έχουν ληφθεί έχουν οδηγήσει σε μείωση των κρουσμάτων στη χώρα μας που έφτασαν χθες τα 24.246, με τη θετικότητα να διαμορφώνεται στο 7% περίπου.

Εξακολουθούν βέβαια να είναι πολλά, το ΕΣΥ να πιέζεται, ενώ η συρρίκνωση που παρατηρείται είναι ιδιαίτερα εύθραυστη, καθώς είναι πολύ νωρίς να κριθεί ότι το κύμα της «Ομικρον» αποκλιμακώνεται.  Για αυτό και κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας αποφασίστηκε η παράταση του υφιστάμενου πλαισίου μέτρων με τους περιορισμούς στη διασκέδαση όπως ισχύουν έως σήμερα.

Αποδίδουν

«Η εικόνα που βλέπουμε τώρα οφείλεται στα μέτρα στη διασκέδαση που αποδίδουν, στο γεγονός ότι πολλοί νόσησαν, αλλά και επειδή ο κόσμος τηρεί τα μέτρα και προσέχει. Η κοινωνία ήρθε αντιμέτωπη με τον ιό και σχεδόν όλοι είχαν μέσα στο σπίτι τους κρούσμα», αναφέρει στον «Ε.Τ.» ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής. Εξηγεί δε ότι μπορεί να παρατηρείται μείωση των ημερήσιων μολύνσεων, ωστόσο «είναι πολλά τα κρούσματα και εάν αρθούν τα μέτρα πρώιμα μπορεί να έχουμε πάλι έξαρση», όπως λέει.

Αυτό είναι και το σκεπτικό με το οποίο η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων αποφάσισε να εισηγηθεί παράταση των μέτρων όπως έχουν, χωρίς καμία άρση.

Σημειώνεται ότι υπήρχαν κάποιες σκέψεις ενδεχομένως για αλλαγές που «σημειακά θα μπορούσαν να γίνουν», όπως είχε αναφέρει χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, και αφορούσαν σε αναπροσαρμογές, όπως η άρση της απαγόρευσης της μουσικής στην εστίαση και η αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα.

Ομως, σε αυτή τη φάση κρίθηκε από τους ειδικούς ότι απαιτείται χρόνος για να σιγουρευτούν πως η επιδημιολογική πορεία βρίσκεται σε φάση επιπέδωσης. Μέσα στο επόμενο 10ήμερο αναμένουν να δουν εάν θα έρθει κορύφωση με μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με τον υψηλότερο που έχει έως σήμερα καταγραφεί ή εάν το κύμα έκανε το «πικ» του και θα συνεχίσει με αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων. Αναμένεται, άλλωστε, η αποτύπωση του ανοίγματος των σχολείων. «Ολα εξαρτώνται από τη στάση και τη συμπεριφορά της κοινωνίας», επισημαίνει ο κ. Παρασκευής, εξηγώντας ότι, όταν γίνει η άρση των μέτρων και βγουν όλοι έξω χωρίς να προσέχουν, δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει νέες εξάρσεις.

Με τα τωρινά δεδομένα, πάντως, φαίνεται πως «παγώνει» προς το παρόν το ενδεχόμενο για νέα πιο σκληρά μέτρα τη στιγμή που θα ισχύσει χωρίς καμία παράταση, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για τους 60 και άνω όπως προβλέπει ο νόμος. Ο προβληματισμός για το ΕΣΥ παραμένει καθώς η πίεση είναι συνεχόμενη. Χθες οι διασωληνωμένοι «ανέβηκαν» στους 670 και οι νέες εισαγωγές την Τρίτη παρουσίασαν αύξηση κατά 31,6% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, οι ημερήσιες εισαγωγές προχθές ανήλθαν σε 654, με τον μέσο όρο εισαγωγών του τελευταίου επταημέρου να ανέρχεται σε 578 ασθενείς. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα θα παρουσιαστούν στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας οι ιδιώτες γιατροί που έλαβαν έγγραφα επίταξης ώστε να συνδράμουν στις αυξημένες ανάγκες.
Στο μεταξύ, για όλη την εβδομάδα 3-9 Ιανουαρίου, τα κρούσματα σε παιδιά ηλικίας 4-18 ετών ανήλθαν συνολικά σε 43.386, αποτελώντας το 18% του συνόλου των κρουσμάτων. Μέρος αυτών πιθανόν προέρχεται από επιβεβαίωση κάποιων από τα σχεδόν 25.000 θετικών self tests για τις πρώτες δύο ημέρες λειτουργίας των σχολείων μετά τις διακοπές.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΙΣΧΥΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΕΙΝΟΝΤΑΙ

• Τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης λειτουργούν έως τις 12 τα μεσάνυχτα χωρίς μουσική, με 6 άτομα ανά τραπέζι, χωρίς όρθιους.
• Η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95) ή διπλής στα σούπερ μάρκετ, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως και από τους εργαζομένους στην εστίαση, είναι υποχρεωτική.
• Σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα εφαρμόζεται τηλεργασία έως 50% και κυλιόμενο ωράριο, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.
• Επισκεπτήριο σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και νοσοκομεία επιτρέπεται μόνο με PCR test 48 ωρών, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύεται η είσοδος σε ιατρικούς επισκέπτες.
• Στα γήπεδα η πληρότητα εμβολιασμένων θεατών είναι έως το 10% της χωρητικότητάς τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα.