Νέα μέτρα:  Σαφάρι ελέγχων για την τήρηση των μέτρων προστασίας για τον κορονοϊό αρχίζει η κυβέρνηση.

Από το Σάββατο λοιπόν η κυβέρνηση επιστρατεύει, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, 8.000 αστυνομικούς και 50 κλιμάκια με 400 στελέχη της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και του υπουργείου Ανάπτυξης προκειμένου να είναι βέβαιη ότι τηρούνται τα μέτρα στο ακέραιο. Οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ θα πραγματοποιηθούν από 1.900 συνεργεία σε όλη τη χώρα.

Οι Αρχές θα επικεντρωθούν στον έλεγχο της ταυτοπροσωπίας ώστε να διαπιστώνεται αν τα πιστοποιητικά συνοδεύονται από ταυτότητα για την είσοδο των πολιτών στα καταστήματα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης, ανέφερε ότι οι έλεγχοι θα γίνονται κατά προτεραιότητα στα καταστήματα που έχουν ήδη παραβιάσει τη νομοθεσία. Υπενθύμισε ότι οι κυρώσεις και τα πρόστιμα διπλασιάζονται με κλείσιμο καταστημάτων για 15 ημέρες και πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ.

Νέα μέτρα: Τα 10 μπλόκα στους ανεμβολίαστους και η τρίτη δόση στους εμβολιασμένους

«Μπλόκο» σε δέκα τομείς δραστηριοτήτων – οι πέντε από τους οποίους (δημόσιο, τράπεζες, λιανεμπόριο, κομμωτήρια και εξωτερικούς χώρους εστίασης) ισχύουν από το ερχόμενο Σάββατο – έχουν οι ανεμβολίαστοι με σκοπό την αναχαίτιση της διασποράς του κορονοϊού που έχει χτυπήσει «κόκκινο» φτάνοντας χθες τα 6.700 νέα κρούσματα.

Οι μη εμβολιασμένοι πολίτες θα έχουν πρόσβαση στο σύνολο της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, εκτός των απολύτως απαραίτητων δραστηριοτήτων, όπως η αγορά τροφίμων, τα φαρμακεία, οι εκκλησίες, μόνο με την επίδειξη αρνητικού τεστ. Την ίδια στιγμή, τα υποχρεωτικά rapid tests για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα αυξάνονται σε δύο την εβδομάδα.

Η θωράκιση κατά της Covid-19 είναι απαραίτητο να αυξηθεί και για τους εμβολιασμένους που έχουν συμπληρώσει έξι μήνες από τη δεύτερη δόση, μέσω της αναμνηστικής δόσης. Στο πλαίσιο αυτό, από την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για χορήγηση τρίτης δόσης σε όλες τις ηλικίες από 18 ετών και πάνω, εφόσον έχει παρέλθει εξάμηνο από τη δεύτερη δόση.

Τα μέτρα

Τις ανακοινώσεις για τις προσαρμογές στα υφιστάμενα μέτρα έκανε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, και αφού είχε προηγηθεί συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας που συνήλθε υπό τις άκρως ανησυχητικές εξελίξεις στο «μέτωπο» της πανδημίας. Ειδικότερα, από το ερχόμενο Σάββατο και για την προάσπιση της υγείας όλων των πολιτών θα ισχύουν τα εξής:

Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα κάνουν υποχρεωτικά δύο rapid tests για την προσέλευση στη δουλειά τους, είτε είναι στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων και των κληρικών στις εκκλησίες.

Η πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, σε όλους τους μεικτούς χώρους όπως οι εξωτερικοί χώροι εστίασης, στα εμπορικά καταστήματα και σε άλλες δραστηριότητες που δεν θεωρούνται αναγκαίες, όπως είναι τα κομμωτήρια, θα γίνεται υποχρεωτικά με PCR ή rapid τεστ.

Οι ανεμβολίαστοι δεν θα χρειάζονται διαγνωστικό έλεγχο για την πρόσβαση σε σούπερ μάρκετ, φαρμακεία αλλά και για την άσκηση των θρησκευτικών τους καθηκόντων, την προσέλευση δηλαδή στις εκκλησίες.

Αναβαθμίζονται και διπλασιάζονται οι ποινές. Τα πρόστιμα θα ξεκινούν από 5.000 ευρώ και θα προβλέπεται 15νθήμερη αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων.

Θα υπάρξει ποινή στις αθλητικές ομάδες που θα συνδυάζεται με την παρουσία φιλάθλων σε επόμενα παιχνίδια αν δεν τηρείται το μέτρο χρήσης της μάσκας και των άλλων υγειονομικών μέτρων στα γήπεδα.

Εως σήμερα, η υποχρέωση για επίδειξη αρνητικού τεστ από ανεμβολίαστους πολίτες ίσχυε για την προσέλευση στην εργασία, για τους φοιτητές στα πανεπιστήμια, για μεταφορές και ταξίδια μέσω αεροπλάνου, τρένου, πλοίου, ΚΤΕΛ, για θεατρικές παραστάσεις, σινεμά, μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και για τα γυμναστήρια. Οσον αφορά στην εστίαση και τους χώρους διασκέδασης, οι εσωτερικοί χώροι ήταν έως σήμερα – και παραμένουν – αμιγείς, δηλαδή μόνο για εμβολιασμένους. Οι εξωτερικοί είναι μεικτοί, δηλαδή κάθονται και μη εμβολιασμένοι, με τη διαφορά ότι από το Σάββατο θα πρέπει να δείχνουν και για τους εξωτερικούς χώρους rapid test.

Με 48ωρη ισχύ

Η χρονική ισχύς των τεστ δεν ανακοινώθηκε από τον κ. Πλεύρη, ωστόσο εκτιμάται ότι θα είναι 48ώρου, όπως ισχύει σήμερα σε μεικτούς χώρους όπου προβλέπεται η επίδειξη αρνητικού τεστ. Η υποχρέωση για τεστ ουσιαστικά παντού εκτός από τις δραστηριότητες πρώτης ανάγκης, όπως είναι η πρόσβαση στο φαρμακείο ή το σούπερ μάρκετ, επιβαρύνει αρκετά τους ανεμβολίαστους. Υπενθυμίζεται ότι οι μη εμβολιασμένοι δεν μπορούν να εκδώσουν πιστοποιητικό αρνητικού τεστ μετά από εξέταση σε δημόσια δομή, «προνόμιο» που έχουν μόνο οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες.

Πρακτικά, με την εφαρμογή των νέων μέτρων, ένας εργαζόμενος θα επιβαρύνεται με επιπλέον δέκα ευρώ την εβδομάδα (τόσο κοστολογείται το rapid test), δηλαδή 80 ευρώ τον μήνα. Εάν σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζεται να κάνει επιπλέον τεστ για την πρόσβαση σε ανοιχτό χώρο εστίασης, για παράδειγμα, λόγω παρέλευσης 48ώρου, τότε θα πληρώνει ακόμη περισσότερα χρήματα. Σημαντική οικονομική επιβάρυνση θα έχουν και οι μη εργαζόμενοι που θα χρειάζονται τεστ για να κινηθούν στην κοινωνία.

Για τα παιδιά

Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί θα προσδιορίζονται όλες οι λεπτομέρειες, μεταξύ των οποίων και η πρόσβαση των ανηλίκων σε μεικτούς χώρους. Για όσα παιδιά άνω των 12 ετών έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, η απάντηση είναι απλή καθώς θα επιδεικνύουν το πιστοποιητικό τους. Για τα υπόλοιπα μένει να διευκρινιστεί, αν και θεωρείται πιθανό να χρησιμοποιείται self test. Στα παιδιά κάτω των 12 ετών δεν ισχύουν γενικά οι περιορισμοί λόγω μη αδειοδότησης του εμβολιασμού. Συνεπώς ή θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση παντού, ή θα χρησιμοποιείται το self test του σχολείου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις ανακοινώσεις δεν έγινε αναφορά για τη χρήση της μάσκας, ωστόσο, στη συνεδρίαση των ειδικών τονίστηκε η αναγκαιότητα της μάσκας παντού και για όλους, τόσο ανεμβολίαστους όσο και μη, όταν το επιβάλλουν οι συνθήκες. Οι ειδικοί θεωρούν ότι η μάσκα πρέπει να αφαιρείται εάν κάποιος είναι μόνος του ακόμη και σε εξωτερικό χώρο, δηλαδή περπατά μόνος του στον δρόμο.