Οι οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφέρουν την υποχρεωτική χρήση ενισχυμένης μάσκας μεγάλης προστασίας.

Με την εξάπλωση της μετάλλαξης «Ομικρον» παντού, που μεταδίδεται με ταχύτητα φωτός, οι επιστήμονες εφιστούν την προσοχή για τη μη χρήση απλής υφασμάτινης μάσκας, που δεν προστατεύει από τα ιογενή αερολύματα. Την ώρα που σε όλη την Ευρώπη ανοίγουν τα σχολεία και οι κυβερνήσεις ετοιμάζονται για το μεγάλο στοίχημα να προστατεύσουν τα παιδιά από τις λοιμώξεις, η συζήτηση σε όλες τις χώρες επανέρχεται για τα είδη μάσκας που κυκλοφορούν.

Οι αμερικανικές μάσκες τύπου N95 και οι μάσκες KN95, KF94 και FFP2, που είναι πιστοποιημένες στην Κίνα, στη Νότια Κορέα και την Ευρώπη, είναι αυτές που θεωρούνται πιο ασφαλείς για να σταματούν την εύκολη διάδοση του κορονοϊού. H μάσκα N95 δύναται να εγκλωβίσει τα αερομεταφερόμενα σωματίδια που θα μπορούσαν να περιέχουν τον κορονοϊό, περιορίζοντας τον κίνδυνο εξάπλωσής του.

Σε μια γραφική παράσταση της προστασίας που προσφέρει η κάθε μάσκα, η αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal» (WSJ) καταγράφει πόση ώρα χρειάζεται για να μεταδοθεί ο ιός αν δύο πρόσωπα φορούν μάσκες διαφόρων τύπων και ο ένας εκ των δύο νοσεί από Covid. Οπως φαίνεται στο γράφημα, θα χρειαστούν πολλές ώρες αλληλεπίδρασης για να μεταδοθεί ο ιός μεταξύ δύο προσώπων, αν φορούν σωστά τη μάσκα υψηλής προστασίας. Οι ειδικοί σημειώνουν ότι οποιαδήποτε μάσκα κι αν φορά κανείς πρέπει να εφαρμόζεται σωστά στο πρόσωπο -να σφραγίζει τη μύτη και το στόμα- ώστε να είναι αποτελεσματική.

Εκτός από τις ΗΠΑ, που τίθεται και πάλι επί τάπητος το θέμα των μασκών που πρέπει να φορούν όσοι κυκλοφορούν κι έρχονται σε επαφή με άλλα πρόσωπα, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες παρέχονται συστάσεις για το ζήτημα. Ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας, Ολιβιέ Βεράν, τόνισε πριν από λίγες εβδομάδες ότι οι υφασμάτινες, και κυρίως, οι χειροποίητες μάσκες, παρέχουν μειωμένη προστασία έναντι των νέων μεταλλάξεων του κορονοϊού. Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της χώρας, μόνο χειρουργικές μάσκες και οι μάσκες ειδικού τύπου FFP2 θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την κυκλοφορία σε δημόσιους χώρους.