Με την ίδια πτωτική τάση προχωρά η πανδημία προς την άνοιξη, καταγράφοντας σημαντική συρρίκνωση στους σκληρούς δείκτες και αποσύνδεση από τον ακόμη μεγάλο – παρότι μειωμένο – αριθμό των κρουσμάτων.

Γράφει η Μαρία-Νίκη Γεωργαντά

Οι θάνατοι που απασχόλησαν πολύ έντονα στις αρχές του χρόνου και μέχρι τον περασμένο μήνα τις υγειονομικές αρχές αλλά και την κοινή γνώμη, παρουσιάζουν πτώση, παραμένουν όμως δεκάδες σε ημερήσια βάση. Για την τελευταία εβδομάδα, από τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου έως και χθες 6 Μαρτίου, βάσει των στοιχείων του ΕΟΔΥ, ο μέσος όρος είναι 57 θάνατοι. Αντίστοιχα, για ένα μήνα πριν (Δευτέρα 31/1 έως και Κυριακή 6/2) ο μέσος όρος διαμορφωνόταν σε 98 θανάτους.

Η μείωση αυτή – κατά 42% – δείχνει με τον πλέον εμφατικό τρόπο την πορεία αποκλιμάκωσης στην οποία βρίσκονται οι πανδημικοί “σκληροί” δείκτες. Η συντριπτική πλειοψηφία των θανάτων εξακολουθούν να αφορούν σε ηλικιωμένους ασθενείς ή άτομα άνω των 60 ετών. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους χθεσινούς 51 νέους θανάτους, το 95,1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Τα νοσοκομεία πλέον αποσυμφορούνται αφού εισαγωγές και διασωληνώσεις έχουν μειωθεί σημαντικά, επιτρέποντας την αποδέσμευση κλινών covid. Αλλωστε, όπως έχει επιβεβαιώσει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, έως και τις 15 Μαρτίου, δηλαδή σε μια εβδομάδα, τα νοσηλευτικά ιδρύματα θα έχουν επιστρέψει στην κανονικότητα και δεν θα λειτουργούν κατά βάση για ασθενείς με Covid-19.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων έως χθες ήταν 376, με διάμεση ηλικία τα 68 έτη και το 88,8% των οποίων έχουν υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και πάνω. Οι νέες εισαγωγές είναι πλέον καθημερινά κάτω από 300. Πιο συγκεκριμένα, το Σάββατο εισήχθησαν στα νοσοκομεία της χώρας 276 ασθενείς με κορονοϊό και ο μέσος όρος εισαγωγών του τελευταίου επταημέρου είναι 287 ασθενείς. Η πληρότητα των απλών κλινών Covid είναι στο 47,27% και των ΜΕΘ covid στο 65%, με βάση τα επίσημα στοιχεία για το Σάββατο 5/3.

Οσον αφορά στα κρούσματα, ημέρες με λιγότερα τεστ όπως είναι οι Κυριακές “πέφτουν” πλέον και κάτω από τις 10.000, όριο που αναμένεται να “κατακτηθεί” και τις καθημερινές, περί τα τέλη του μήνα όπως προβλέπουν ειδικοί. Από τον Απρίλιο και εφόσον δεν υπάρξει κάποια αρνητική έκπληξη, για παράδειγμα μια νέα μεταδοτική παραλλαγή του κορονοϊού, η πτώση του αριθμού των ημερήσιων κρουσμάτων θα είναι ακόμη μεγαλύτερη, επιτρέποντας μια ανοιξιάτικη και καλοκαιρινή “ανάσα” από την πανδημία.