Νέο «μαύρο» ρεκόρ κατέγραψε χθες η πανδημία στην Ελλάδα, με 8.613 νέα κρούσματα, που ξεπέρασαν κάθε άλλη ημέρα από την αρχή της πανδημίας. Αυξητική είναι η τάση νοσηλειών, διασωληνώσεων και θανάτων, με τα νοσοκομεία να βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, το υπουργείο Υγείας ένα βήμα πριν από την επίταξη υπηρεσιών από ιδιώτες και τον εμβολιασμό να αποτελεί το μοναδικό όπλο για την ύφεση της πανδημίας.

Σύμφωνα με τη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, σε 24 ώρες τα νέα περιστατικά «σκαρφάλωσαν» όχι μόνο πάνω από τα 7.500 (όσα ήταν περίπου τη Δευτέρα) αλλά και τα 8.000 και τα 8.500 κρούσματα και ήρθαν μια «ανάσα» από τα 9.000 περιστατικά. Ειδικότερα, ανακοινώθηκαν 8.613 νέα κρούσματα, τα οποία αντιστοιχούν σε έναν ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό τεστ (636.213), με τη θετικότητα να διαμορφώνεται στο 1,35%, αλλά τη διασπορά να είναι τεράστια σε όλη τη χώρα.

Από το σύνολο των νέων μολύνσεων, τα 1.999 σημειώθηκαν στην Αττική, τα 1.440 στη Θεσσαλονίκη, ενώ 571 περιστατικά εντοπίστηκαν στη Λάρισα. Η μεγάλη επιδημική έξαρση αποτυπώνεται στην ανάλυση των λυμάτων. Oπως προκύπτει από την τελευταία ανακοίνωση του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ, κατά 207% αυξήθηκε το ιικό φορτίο στα λύματα στο Ρέθυμνο την εβδομάδα 1-7 Νοεμβρίου συγκριτικά με την προηγούμενη, κατά 184% στα Ιωάννινα και κατά 151% στο Ηράκλειο.

Οι διασωληνωμένοι ασθενείς με κορονοϊό στα νοσοκομεία της χώρας ανέρχονταν έως χθες σε 486. Παράλληλα, σε ένα 24ωρο καταγράφηκαν επιπλέον 46 θάνατοι.

Εξαρση παντού 

Στην κινητικότητα του ιού σε μια ανοιχτή οικονομική και κοινωνική ζωή απέδωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, τα χιλιάδες νέα κρούσματα καθημερινά. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ επεσήμανε πως η έξαρση της πανδημίας είναι παρόμοια σε όλη την Ευρώπη. «Τα κρούσματα είναι 10.000 στην Ολλανδία, 8.000 στην Αυστρία. Παντού αυτή είναι η κατάσταση», ανέφερε.

Μάλιστα, εμφανίστηκε κατηγορηματικός για τις κυβερνητικές προθέσεις, που δεν έχουν όπως είπε καμία σχέση με τα σενάρια που κυκλοφορούν για lockdown. Διέψευσε τόσο την πιθανότητα νέων lockdowns -είτε τοπικών είτε γενικού- όπως και τη φημολογία για κλείσιμο των σχολείων.

«Αυτή τη στιγμή η φιλοσοφία των μέτρων έχει να κάνει μόνο με την προστασία ανεμβολίαστων. Εάν χρειαστούν περαιτέρω μέτρα, αυτά θα είναι στη φιλοσοφία των μέτρων που αναγγέλθηκαν και θα έχουν να κάνουν με περιορισμούς πρόσβασης σε διάφορους χώρους ή με δυνατότητα αυτή η πρόσβαση να είναι με ιχνηλάτηση και με τεστ στους ανεμβολίαστους», ανέφερε στην ίδια συνέντευξη ο κ. Πλεύρης, και πρόσθεσε ότι τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά.

Συνεργασία

Δίνοντας την εικόνα για την κατάσταση του ΕΣΥ, ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι συνολικά σε όλη την επικράτεια υπάρχουν περισσότερες από 180 κλίνες ΜΕΘ που είναι κενές. «Εχουμε μια κατάσταση, η οποία είναι διαχειρίσιμη, αλλά πολύ πιεστική. Τι γίνεται στις περιοχές που πιέζονται, Θεσσαλία και Βόρεια Ελλάδα; Αρχικά, είμαστε σε πλήρη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και αυτή τη στιγμή που μιλάμε περίπου 150 απλές κλίνες δίνονται από ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλία για να καλύψουν περιστατικά Covid, ενώ έχουν δοθεί και 200 κλίνες στη Θεσσαλονίκη. Αντιστοίχως, γίνεται μεταφορά προσωπικού από τις περιοχές που δεν πιέζονται για να μπορούν να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες όπου υπάρχουν», τόνισε, εξηγώντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη προσωπικού και εάν απαιτηθεί το υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει σε επίταξη υπηρεσιών από ιδιώτες. Το υπουργείο Υγείας, εάν δεν συνδράμουν εθελοντικά ιδιώτες γιατροί με το ΕΣΥ, θα προχωρήσει σε επιστράτευσή τους, με τα πρώτα φύλλα να εκτιμάται ότι μπορεί να διανεμηθούν στα επόμενα 24ωρα, πιθανόν και τέλος της εβδομάδας ή αρχές της επόμενης.

«Πού έχουμε το πρόβλημα; Επειδή υπάρχουν συγκεκριμένες ειδικότητες ιατρών που λείπουν όχι μόνο από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά υπάρχει έλλειψη και συνολικά στη χώρα, όπως είναι οι αναισθησιολόγοι, οι γενικοί γιατροί και οι πνευμονολόγοι, έχουμε απευθύνει πρόσκληση, δίνοντας κίνητρα για να μπουν στο σύστημα. Αυτή τη στιγμή ενημερώνονται και θα γίνει συζήτηση και με τους Ιατρικούς Συλλόγους, έτσι ώστε σε περίπτωση που δεν υπάρξει ανταπόκριση σε αυτή την πρόσκληση, η κυβέρνηση να προχωρήσει και σε επίταξη των υπηρεσιών. Ευελπιστούμε ότι δεν θα χρειαστεί και οι γιατροί θα έρθουν οικειοθελώς», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης.

Στο μεταξύ, στη θεραπευτική της «φαρέτρα» προσθέτει η Ελλάδα 2.000 δόσεις μονοκλωνικών αντισωμάτων. Εως και χθες το βράδυ αναμενόταν η παραλαβή τους από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας και πρόκειται για τις δόσεις που δικαιούται η Ελλάδα στο πλαίσιο προγράμματος της Ε.Ε. για την προμήθεια της συγκεκριμένης θεραπείας.

Οικογενειακή τραγωδία 

Σοκαρισμένη είναι η τοπική κοινωνία στη Φθιώτιδα καθώς σε διάστημα ενός μήνα ξεκληρίστηκε μια ολόκληρη οικογένεια εξαιτίας της Covid-19. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, κανείς δεν ήταν εμβολιασμένος, και εκείνος που ασκούσε επιρροή κατά του εμβολιασμού είναι ένας στρατιωτικός γιατρός, 66 ετών, που κατέληξε στο νοσοκομείο «Σωτηρία».

Ο συνταξιούχος στρατιωτικός γιατρός, με ειδικότητα καρδιολόγου, φέρεται ότι πίστευε πως η Covid-19 είναι μια ίωση όπως όλες οι άλλες. Ως εκ τούτου, έπεισε τόσο τη μητέρα του όσο και τον αδελφό του ότι δεν χρειάζεται να κάνουν το εμβόλιο. Μάλιστα, ο αδελφός του φέρεται ότι είχε δεύτερες σκέψεις, ωστόσο τελικώς πείστηκε από τον αδελφό του να μην εμβολιαστεί, καθώς ήταν γιατρός.

Η οικογένεια κόλλησε τη νόσο και από αυτήν απεβίωσαν και οι τρεις. Πρώτη η 91χρονη μητέρα των δύο αδελφών, δεύτερος ο αδελφός του στρατιωτικού γιατρού και τελευταίος ο ίδιος.