Κορονοϊός: Εξαιρετικά ανησυχητική τροπή παίρνει η πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα. Τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ την Δευτέρα (αφορούν και στοιχεία της Κυριακής οπού συνήθως είναι μειωμένα τα κρούσματα) προκαλούν τρόμο.

Με βάση λοιπόν τα στοιχεία, η χθεσινή Δευτέρα 25/10 ήταν ημέρα αρνητικών ρεκόρ για την πανδημία στην Ελλάδα καθώς είχαμε τα περισσότερα κρούσματα σε μέσο όρο επταημέρου. Μαζί με την αύξηση των κρουσμάτων, ανοδική είναι η τάση ενώ οι θάνατοι της Δευτέρας είναι ο μεγαλύτερος αριθμός ημερήσιων θανάτων που έχει καταγραφεί από τις 21 Μαΐου, δηλαδή τους τελευταίους πέντε μήνες.

Η καταμέτρηση των κρουσμάτων συνεχίζεται, με τις πληροφορίες να μιλούν για νέο αρνητικό ρεκόρ σήμερα Τρίτη 26/10 με τους ειδικούς να λένε πως αυτό συμβαίνει καθώς σε πολλές περιπτώσεις η τήρηση των μέτρων δεν υπάρχει.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η γιορτή του Αγίου Δημητρίου στην Θεσσαλονίκη οπού πιστοί και ιερείς δεν φοράνε μάσκα εντός αλλά και εκτός του ναού ενώ υπάρχει και συνωστισμός των πολιτών. [Διαβάστε εδώ σχετικά]

Κορονοϊός: Οι φόβοι για τη βόρεια Ελλάδα

Την ίδια ώρα οι κλίνες ΜΕΘ σε όλη την επικράτεια γεμίζουν, με αποτέλεσμα η πληρότητα των Εντατικών που έχουν δεσμευτεί για την Covid-19 να ξεπερνά το 73% σε επίπεδο επικράτειας. Οι αυξανόμενες ανάγκες που παρατηρούνται έχουν σημάνει συναγερμό στις υγειονομικές αρχές. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι το υπουργείο Υγείας προχώρησε σε επίταξη ιδιωτών, ένα σενάριο που δεν αποκλείεται να επαναληφθεί εφόσον δεν καλυφθούν τα κενά.

Η οδός Αριστοτέλους, άλλωστε, προωθεί κίνητρα για γιατρούς “πρώτης γραμμής” αυξάνοντας τις ελαφρύνσεις στους ιδιώτες που επιθυμούν να συνδράμουν στο ΕΣΥ και προσφέροντας οικονομικό δέλεαρ στους γιατρούς του δημοσίου. Οι διατάξεις αναμένονταν αυτές τις ημέρες στη Βουλή, ωστόσο θα πάνε λίγο πίσω καθώς σταματά το νομοθετικό έργο κάποιες ημέρες λόγω πένθους για την απώλεια της Φώφης Γεννηματά.

Κορονοϊός – Τζανάκης: Έως 2.500 νεκροί στο τέλος του έτους

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε πως νούμερα είναι αμείλικτα, ενώ εκτίμησε πως από δω και πέρα θα έχουμε περίπου 2.500 νεκρούς από κορονοϊό στη χώρα μας μέχρι το τέλος του έτους.

«Κάθε 1000 κρούσματα που ανεβαίνουμε καθημερινά, θα ανεβαίνουμε κατά μέσο όρο και 10 νεκρούς.» τόνισε ο καθηγητής ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι θάνατοι σε ημερήσια βάση να φτάσουν τους 40 με 45.

Ο καθηγητής στάθηκε μάλιστα και στα χαμηλά, όπως είπε, ποσοστά εμβολιασμού στην ηλικιακή ομάδα των άνω των 80: «Στις ηλικίες αυτές οι εμβολιασμένοι είναι γύρω στο 73%. Είναι τραγικό, πρέπει να τους βρούμε και να τους εμβολιάσουμε προσωπικά. Οι γιατροί να πάνε να τους βρουν»

Προτάσσοντας την σημασία του εμβολιασμού στις μεγάλες ηλικίες, ο κ. Τζανάκης δήλωσε πως εάν κατά ένα μαγικό τρόπο είχαμε εμβολιαστεί σε ένα ποσοστό 95% στις ηλικίες άνω των 60, θα είχαμε 7-8 θανάτους την ημέρα

Αναφερόμενος στις παρελάσεις τόνισε πως δεν θα αφήσουν κάποιο επιδημιολογικό αποτύπωμα αν γίνουν οργανωμένα, ωστόσο το ζήτημα όπως είπε είναι η ατομική συμπεριφορά του καθενός: «Μπορεί σε μια περιοχή να μην γίνουν παρελάσεις, αλλά αν πάμε να γεμίσουμε τις καφετέριες τα αποτελέσματα θα είναι χειρότερα», σχολίασε.

Που δεν θα γίνει παρέλαση εξαιτίας της πανδημίας

Οι προγραμματισμένες παρελάσεις σε Δράμα, Καβάλα, Ροδόπη και Έβρο δεν θα διεξαχθούν. Ο κορονοϊός «θερίζει» τις περιοχές το τελευταίο διάστημα και με απόφαση της Περιφέρειας, ακυρώθηκαν οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις…

Σύμφωνα με την απόφαση που υπογράφει ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος, ακυρώνονται σε όλη την Περιφέρεια ΑΜ-Θ οι παρελάσεις μαθητών, φοιτητών, πολιτιστικών και εθελοντικών οργανώσεων και συλλόγων «λόγω της αύξησης κρουσμάτων Covid-19» και «για την αποφυγή περαιτέρω συγχρωτισμού και επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης».

Η απόφαση της Διοίκησης της Περιφέρειας ΑΜ-Θ αναλυτικά αναφέρει: «Λόγω της αύξησης των κρουσμάτων Covid-19 στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ και για την αποφυγή περαιτέρω συγχρωτισμού και επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης, ακυρώνεται σε όλη την Περιφέρεια το μέρος της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου που αφορά στη συμμετοχή της μαθητικής, φοιτητικής νεολαίας και των πολιτιστικών και εθελοντικών οργανώσεων και συλλόγων.

Κατά τα λοιπά, ισχύουν τα κατά τόπους προγράμματα όπως αυτά έχουν ανακοινωθεί».

Επίσης η αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου οδήγησε στην απόφαση να μη γίνουν μαθητικές παρελάσεις στην Πέλλα, που έγινε ο τρίτος νομός μετά την Ημαθία και την Πιερία, που πήρε το αυστηρό αυτό μέτρο για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

Τα κρούσματα στην Πέλλα είναι καθημερινά σε τριψήφιο αριθμό, γεγονός που οδήγησε στην απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Πέλλας, Ιορδάνη Τζαμτζή, να μην διεξαχθεί παρέλαση για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Η αύξηση των νοσούντων από κορονοϊό στη Βόρεια Ελλάδα είχε οδηγήσει τις προηγούμενες ημέρες στην απόφαση να μη διεξαχθούν παρελάσεις στην Ημαθία.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας, Κώστα Καλαϊτζίδη, αιτία για την ματαίωση των εορταστικών εκδηλώσεων για την Εθνική Επέτειο ήταν η μεγάλη έκταση που έχει λάβει στο νομό η διάδοση του κορονοϊού και η ανάγκη να διαφυλαχτεί η υγεία της τοπικής κοινωνίας.

Αναστολή παρελάσεων της 28ης Οκτωβρίου ισχύει επίσης και στην Πιερία όπου υπάρχει μεγάλη διασπορά του ιού.

«Καθώς η πανδημία καλπάζει και αυξάνονται καθημερινά τα κρούσματα ασθενών από COVID-19 στην Πιερία, αποφασίστηκε η μη πραγματοποίηση των παρελάσεων στην Π.Ε. Πιερίας», ανέφερε η ανακοίνωση της περιφέρειας.

Στο μεταξύ, λόγω εθνικού πένθους, δεν θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη, 27/10, η μαθητική παρέλαση στην Θεσσαλονίκη. Η ξαφνική απώλεια της Φώφης Γεννηματά, σε ηλικία 57 ετών, αιφνιδίασε τους πάντες και είχε ως αποτέλεσμα οι τοπικές Αρχές να αποφασίσουν την ακύρωση της μαθητικής παρέλασης καθώς και αλλαγές στο πρόγραμμα των εορτασμών στην πόλη.

Με απόφαση της Περιφέρειας ματαιώνονται οι παρελάσεις και στη Θεσσαλία.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός αποφάσισε, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των φορέων, να ματαιωθούν οι μαθητικές και στρατιωτικές παρελάσεις για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου σε όλη τη Θεσσαλία.

Ο κορονοϊός επελαύνει με αποτέλεσμα να ληφθεί η συγκεκριμένη απόφαση.

Σύμφωνα με την Περιφέρεια, την Πέμπτη 28η Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν μόνο οι επίσημες Δοξολογίες σε Ιερούς Ναούς και οι καταθέσεις στεφάνων στα Ηρώα με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών πρωτοκόλλων.