Διευκρινίσεις δόθηκαν από το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού για την αναφορά περί μέτρων μετά από σχετική ερώτηση κατά την προσέλευσή του στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης.

Στην αντίδραση της Ευρώπης και στα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν προκειμένου να περιοριστεί κατά το δυνατόν η εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον αφορούσε η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη για επιπλέον μέτρα την περίοδο των Χριστουγέννων όπως διευκρινίστηκε από το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού.

Όπως εξηγούσαν οι ίδιες πηγές η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αφορά στο ερώτημα της δημοσιογράφου για τα PCR τεστ και την ενδεχόμενη συζήτηση στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής για τα τεστ σε ευρωπαϊκό επίπεδο για όσους μετακινούνται μεταξύ κρατών υπενθυμίζοντας ότι από χθες, Τετάρτη, έχει ανακοινωθεί η ανάγκη διενέργειας εργαστηριακών διαγνωστικών τεστ για όσους εισέρχονται στην Ελλάδα και θα ισχύσει μόνο για την περίοδο των γιορτών ως προσωρινό μέτρο.

Η απάντηση Μητσοτάκη

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρωθυπουργέ, η μετάλλαξη «Όμικρον» προκαλεί μεγάλη ανησυχία σε ολόκληρη την Ευρώπη. Θα πρέπει να περιμένουμε νέα μέτρα, όπως τα τεστ PCR;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα όσα γνωρίζουμε για την μετάλλαξη «Όμικρον» είναι ασφαλώς ιδιαίτερα ανησυχητικά. Η απάντηση στη μετάλλαξη «Όμικρον» αυτή τη στιγμή είναι η επιτάχυνση των εμβολιαστικών προγραμμάτων μας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις ενισχυτικές δόσεις.

Η Ελλάδα ήταν μια από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που άνοιξε την ενισχυτική δόση για όλες τις πληθυσμιακές ομάδες και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με το πώς εξελίσσεται το πρόγραμμα.

Αν χρειαστεί να λάβουμε επιπρόσθετα μέτρα, σε ό,τι αφορά τα επιπρόσθετα τεστ, πιστεύω ότι αυτά θα χρειαστεί να εφαρμοστούν μόνο για την περίοδο των Χριστουγέννων, ώστε να μπορέσουμε να κερδίσουμε επιπλέον χρόνο για να αυξήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τον αριθμό των ανθρώπων που θα κάνουν την ενισχυτική δόση.

Είναι μια μάχη με τον χρόνο. Αλλά κάθε εβδομάδα που κερδίζουμε πριν μας χτυπήσει η «Όμικρον» είναι κέρδος, γιατί θα μπορέσουμε να έχουμε μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού που θα έχει εμβολιαστεί με την ενισχυτική δόση.