Η μεγαλύτερη πτώση της θετικότητας “μαρτυρά” την συνεχόμενη αποκλιμάκωση των δεικτών της πανδημίας στην Ελλάδα που συνεχίζει να διαγράφει μια αισιόδοξη πορεία παρότι τα νούμερα είναι σε υψηλό επίπεδο.

Γράφει η Μαρία-Νίκη Γεωργαντά

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 14 – 20 Φεβρουαρίου η θετικότητα στο σύνολο των ελέγχων που έγιναν διαμορφώθηκε σε 1,88% έναντι 2,96% την προηγούμενη εβδομάδα. Τα νησιά συνεχίζουν να έχουν την … πρωτιά, ενώ τις τελευταίες ημέρες αύξηση κρουσμάτων παρατηρείται στο Λεκανοπέδιο Αττικής που όμως δεν αποτυπώνεται ακόμη στα συγκεντρωτικά στοιχεία για τη θετικότητα (είναι έως τις 20/2).

Τα …. πρωτεία συνεχίζουν να έχουν τα νησιά, με την Κάρπαθο να προηγείται στη θετικότητα την τελευταία εβδομάδα (6,25%), και τη Σάμο και τη Μύκονο να ακολουθούν, με 4,97% και 4,21% θετικότητα αντίστοιχα. Στις περιφερειακές ενότητες της Αττικής η υψηλότερη θετικότητα καταγράφεται στον Πειραιά (1,95%) και ακολουθεί ο κεντρικός τομέας Αθηνών με 1,9%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις δύο τελευταίες επιδημιολογικές εκθέσεις του ΕΟΔΥ, η διασπορά στην Αττική είναι αξιοσημείωτη, τη στιγμή που παρατηρούταν ξεκάθαρα τάση αποκλιμάκωσης και το Λεκανοπέδιο είχε ένα στα τέσσερα κρούσματα σε καθημερινή βάση. Προχθές στην Αττική εντοπίστηκαν 7112 περιστατικά κορονοϊού (36% του συνόλου των κρουσμάτων) και χθες 6078 κρούσματα. Δεν αποκλείεται η αύξηση αυτή να οφείλεται στην πλήρη επιστροφή στη διασκέδαση και την κινητικότητα σε εστίαση και νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.

Με βάση τα δεδομένα, πάντως, η εικόνα του πέμπτου κύματος που βρίσκεται σε φάση αποκλιμάκωσης συνεχίζει να είναι σταθερή και η πανδημία να “πέφτει” με αργό ρυθμό. Ο δείκτης αναπαραγωγής Rt παραμένει σταθερός λίγο κάτω της μονάδας εδώ και τρεις εβδομάδες. Πιο συγκεκριμένα, χθες για το σύνολο της επικράτειας ήταν 0.97, την περασμένη εβδομάδα 0.99 και δύο εβδομάδες πριν ο ίδιος δείκτης ήταν 0.98.

Επίσης, την εβδομάδα 14-20 Φεβρουαρίου, οι εισαγωγές νέων ασθενών ανήλθαν σε 2.529, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 2.510. O λόγος εισαγωγών

νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1.01. Την προηγούμενη εβδομάδα, οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 2.832, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 2.630. Η αποσυμφόρηση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων από ασθενείς με Covid-19 είναι γεγονός το τελευταίο διάστημα και κάτι που είχαν προβλέψει οι ειδικοί καθώς κυρίαρχη στα νοσοκομεία γίνεται η Ομικρον που χαρακτηρίζεται από ηπιότερη νόσηση και μικρότερο χρόνο νοσηλείας.