Κυρίαρχη είναι η παραλλαγή Ομικρον στη χώρα μας, ενώ τα κρούσματα της Ομικρον 2 ή “Stealth”, όπως έχει ονομαστεί, αυξάνονται. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση από την γονιδιωματική ανάλυση που πραγματοποιείται για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, απομονώθηκαν επιπλέον 22 κρούσματα της Ομικρον 2, με το σύνολο των περιστατικών αυτής της υπο-παραλλαγής στη χώρα μας να ανέρχεται σε 55.

Γράφει η Μαρία-Νίκη Γεωργαντά

Το γνωστό στέλεχος της Ομικρον που ευθυνόταν για το πέμπτο κύμα στη χώρα μας αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, εντοπίζεται πλέον σχεδόν στο σύνολο των δειγμάτων που ελέγχονται. Από τα 1101 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος που εντοπίστηκαν από την πιο πρόσφατη ανάλυση, τα 1042 είναι η παραλλαγή Ομικρον, και 58 αφορούν στην παραλλαγή “Δέλτα” που έχει αρχίζει να … σβήνει σιγά σιγά.

Ετσι, για το 15νθήμερο 17/1-30/1 (είναι τα τελευταία διαθέσιμα δεδομένα), η Ομικρον βρέθηκε στο 93,4% επί του συνόλου των ελεγχθέντων δειγμάτων, ενώ τους τελευταίους δύο μήνες η Ομικρον ανευρίσκεται στο 61,9% των ελεγχθέντων δειγμάτων. Αντίστοιχα, για το ίδιο 15νθήμερο η Δέλτα κατέλαβε μόλις το 6,6% επί του συνόλου των δειγμάτων ενώ το τελευταίο δίμηνο το ποσοστό της Δέλτα στα ελεγχθέντα δείγμα ανήλθε σε 38,1%.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, έδωσε χθες ακόμη νεότερα δεδομένα από το Εθνικό Δικτύο Ιολογικής Επιτήρησης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, σύμφωνα με τα οποία το 96% των νέων κρουσμάτων οφείλονται σε μόλυνση από την παραλλαγή Ομικρον και μόλις 2,2% στη μετάλλαξη Δέλτα.

Η παραλλαγή Ομικρον εντοπίζεται πλέον στο 90% των ασθενών που εισάγονται στα νοσηλευτικά ιδρύματα για νοσηλεία. Σε αυτή αποδίδεται και η αποσύζευξη του αριθμού των κρουσμάτων από τους σκληρούς δείκτες, με αποτέλεσμα να απελευθερώνονται μέτρα και να επικρατεί αισιοδοξία για μεγαλύτερες ελευθερίες το επόμενο διάστημα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας που δόθηκαν στη χθεσινή ενημέρωση, την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκε μείωση κατά 13% στις νέες εισαγωγές και μείωση του φορτίου του Εθνικού Συστήματος Υγείας κατά 5% περίπου. Ο συνολικός αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών λόγω Covid μειώθηκε στους 4.100 ασθενείς και ο μέσος κυλιόμενος νέων εισαγωγών του επταημέρου διαμορφώνεται σε λιγότερους από 400 ανά ημέρα. Οι εισαγωγές παιδιών και εφήβων μειώθηκαν αυτή την εβδομάδα, ενώ πτώση παρατηρείται και στον καθημερινό αριθμό των ασθενών που διασωληνώνονται, με τους περισσότερους να αφορούν σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με ενδιάμεση ηλικία τα 70 έτη.