Το σκληρό του «πρόσωπο» δείχνει συνέχεια ο πανδημικός ιός, επιβεβαιώνοντας ότι δεν πρέπει να υποτιμάται η επιρροή του ακόμη και με την ελαφρύτερη νόσηση που προκαλεί η παραλλαγή «Ομικρον». Η προσθήκη ενός ανήλικου, 14 ετών από τη Φθιώτιδα, στη λίστα θανάτων παιδιών και εφήβων, θυμίζει τον μεγάλο κίνδυνο για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και πως όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες πρέπει να συμμετέχουν στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο 14χρονος έφηβος είχε σοβαρά προβλήματα υγείας καθώς ήταν άτομο με ειδικές ανάγκες. Κόλλησε τον ιό και αρχικά μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Λαμίας και στη συνέχεια στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού», όπου έχασε τη μάχη για τη ζωή, βυθίζοντας στη θλίψη όλη την τοπική κοινωνία της Φθιώτιδας. Είναι το 6ο ανήλικο θύμα της πανδημίας στην Ελλάδα, τη στιγμή που έχουν νοσήσει περισσότερα από 285.000 παιδιά με κορονοϊό από την αρχή της πανδημίας.

Κατέληξε 77χρονη με «Ο»

Την ίδια ώρα, καταγράφηκε ο λογιζόμενος ως πρώτος θάνατος από την «Ομικρον» και αφορά σε μια γυναίκα που νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο «Σωτηρία». Η 77χρονη ήταν σύμφωνα με πληροφορίες ανεμβολίαστη και έπασχε από καρκίνο.

Ο άμεσος εμβολιασμός ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων έναντι της Covid-19 κρίνεται επιτακτικός, καθώς τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί έως τώρα και συγκλίνουν ότι η νόσηση με την παραλλαγή «Ομικρον» είναι ηπιότερη αφορούν σε μεγάλο βαθμό νεότερους ηλικιακά ανθρώπους και εμβολιασμένους. Κατά συνέπεια, οι ειδικοί παραμένουν επιφυλακτικοί σε σχέση με την επίδραση του κυρίαρχου μεταλλαγμένου στελέχους σε ανεμβολίαστους και ηλικιωμένους.

 Στο 4,79% η θετικότητα

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 19.772 νέα κρούσματα, από τα οποία τα 7.295 εντοπίστηκαν στην Αττική και τα 1.939 στη Θεσσαλονίκη. Οι νέες μολύνσεις αντιστοιχούν σε περισσότερα από 412.000 τεστ, με τη θετικότητα να «πέφτει» στο 4,79%, αλλά να εξακολουθεί να είναι πάνω από το όριο του συναγερμού. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς αυξήθηκαν στους 679 (σε σχέση με 664 την προηγούμενη ημέρα), δείχνοντας ότι δεν είναι αμελητέα η πίεση από τους σκληρούς δείκτες, προς το παρόν πάντως μένει διαχειρίσιμη. Επιπλέον, ακόμη 72 θάνατοι καταγράφηκαν σε ένα 24ωρο, με τη χώρα μας να πλησιάζει σχεδόν τους 22.000 θανάτους και μόνο το μήνα Ιανουάριο για τις δύο πρώτες εβδομάδες έχουν σημειωθεί 1.019 θάνατοι.

Για την τιμή του PCR

Στο μεταξύ, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ), μετά από αναφορές που δέχθηκε σχετικά με τη διαφοροποίηση της τιμής της εξέτασης του PCR από κάποια διαγνωστικά κέντρα, αναλόγως του χρόνου έκδοσης του αποτελέσματος, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει ότι κάτι τέτοιο δεν νομιμοποιείται να γίνεται και ότι η ισχύουσα τιμής της εν λόγω εξέτασης διαμορφώνεται στα 47 ευρώ, η οποία προκύπτει από το ΦΕΚ 2/B’/4-1-2022, ανεξαρτήτως του χρόνου έκδοσης του αποτελέσματος. «Οποιαδήποτε χρέωση πλέον των 47 ευρώ είναι παράνομη για λήψη του δείγματος εντός του εργαστηρίου και ως εκ τούτου θα πρέπει να καταγγέλλεται στο υπουργείο Ανάπτυξης», αναφέρει.

Προστασία μετά τον εμβολιασμό

 Η προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια έναντι της Covid-19 φθίνει με την πάροδο του χρόνου μετά τον εμβολιασμό με τη δεύτερη δόση του εμβολίου AstraZeneca (AZD1222) ή του Pfizer/BioNTech (BNT162b2). Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα πρόσφατης δημοσίευσης στο «The New England Journal of Medicine».

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ως προς την προστασία από συμπτωματική νόσο Covid-19 λόγω του στελέχους «Δέλτα» κορυφώθηκε στις πρώτες εβδομάδες μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης του εμβολίου και ακολούθως εμφάνισε μείωση. Στις 20 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου η αποτελεσματικότητα ως προς την προστασία από συμπτωματική νόσο Covid-19 έφτασε στο 44,3% για το AstraZeneca και στο 66,3% για το Pfizer/BioNtech. Η μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου ήταν μεγαλύτερη για τους ασθενείς ηλικίας 65 ετών και άνω συγκριτικά με όσους είχαν ηλικία 40 με 64 έτη.

Στις 20 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ως προς την προστασία από τη νοσηλεία ήταν 80% για το AZD1222 και 91,7% για το BNT162b2. Επιπλέον, η αποτελεσματικότητα ως προς την προστασία από θάνατο ήταν 84,8% για το AZD1222 και 91,9% για το BNT162b2. Η μείωση της αποτελεσματικότητας ως προς τη νοσηλεία και στην περίπτωση νοσηλείας και θανάτου ήταν εντονότερη στα άτομα 65 ετών και άνω και σε άτομα 40 με 64 ετών με συννοσηρότητες συγκριτικά με υγιή άτομα.

«Συμπερασματικά, η προστασία που προσφέρει ο εμβολιασμός έναντι της συμπτωματικής Covid-19 φθίνει σημαντικά με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, η προστασία του εμβολίου έναντι της νοσηλείας και του θανάτου παραμένει ισχυρή ακόμα και μετά τις 20 εβδομάδες από τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Οι πιο ηλικιωμένοι και όσοι έχουν συμπαρομαρτούντα νοσήματα εμφανίζουν μεγαλύτερη πτώση του επιπέδου προστασίας και επομένως αξίζει να προτεραιοποιηθούν στη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων», σημειώνουν οι καθηγητές.