Κλείσιμο σχολείων, περιορισμός της νυχτερινής ζωής, γενίκευση της τηλεργασίας: η πρωθυπουργός της Δανίας ανακοίνωσε νέα μέτρα για να κατασταλεί το νέο κύμα του κορονοϊού στη χώρα.

«Γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η παρουσία στο σχολείο για την ευημερία των παιδιών και των νέων. Για αυτό ακριβώς προσθέτουμε κάποιες ημέρες στις διακοπές των Χριστουγέννων, όμως το σχέδιο είναι να μην έχουμε άλλο ένα μεγάλο σε διάρκεια κλείσιμο», δήλωσε η Μέτε Φρεντέρικσεν, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου, κάνοντας λόγο για «παρατεταμένες διακοπές» και διαβεβαιώνοντας πως θέλει «να κρατήσει την κοινωνία ανοικτή όσο το δυνατόν περισσότερο».

Για τον διευθυντή της δανέζικης Αρχής Ελέγχου των Μολυσματικών Ασθενειών (SSI) Χένρικ Ούλουμ, η κατάσταση είναι «εξαιρετικά σοβαρή».

Σήμερα, οι υγειονομικές αρχές της Δανίας ανακοίνωσαν 6.629 νέα κρούσματα για το τελευταίο 24ωρο, ένας αριθμός που ξεπερνά κατά 2000 και πλέον τα κρούσματα στην κορύφωση του Δεκεμβρίου του 2020. Σε μία εβδομάδα, ο αριθμός των μολύνσεων βρίσκεται επίσης στα υψηλότερα επίπεδά του, 35.814 κρούσματα, μια αύξηση 19% σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα.

Οι σχολικές διακοπές επρόκειτο να ξεκινήσουν στις 17 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρώνονταν στις 3 Ιανουαρίου, όμως τα σχολεία θα κλείσουν από τις 15 Δεκεμβρίου έως τις 5 Ιανουαρίου.

Από τις 10 Δεκεμβρίου, τα μπαρ και τα εστιατόρια, όπου η χρήση της μάσκας είναι εκ νέου υποχρεωτική, θα πρέπει να κλείνουν τα μεσάνυχτα και θα απαγορεύεται η πώληση αλκοόλ έπειτα από αυτήν την ώρα.

Αφότου έζησε για σχεδόν δύο μήνες χωρίς περιορισμούς, το σκανδιναβικό βασίλειο επανεισήγαγε το υγειονομικό πάσο, κατόπιν τη χρήση της μάσκας τον Νοέμβριο.

Η Δανία μετρά 577 επιβεβαιώμενα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον, η οποία καταγράφηκε για πρώτη φορά στη έδαφός της την 22α Νοεμβρίου.

Για τον Ούλουμ, αυτή η παραλλαγή είναι «δυσάρεστη λόγω των πολυάριθμων μεταλλάξεών της και διότι εξαπλώνεται ταχέως στον κόσμο».

Κορονοϊός – Μετάλλαξη Όμικρον: Ανακοίνωσε νέα μέτρα ο Μπόρις Τζόνσον για να αποφύγει το lockdown

Ο Μπόρις Τζόνσον «πάτησε το κουμπί» εν μέσω φόβων ότι η μετάλλαξη Όμικρον θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερο πρόβλημα στα νοσοκομεία μέχρι το τέλος του έτους.

Με την μετάλλαξη Όμικρον να εξαπλώνεται στη Βρετανία ο πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να ανακοίνωσε νέα μέτρα για να αποφευχθεί το lockdown. Συγκεκριμένα ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε μέτρα από το λεγόμενο «plan b» είναι το οποίο κάνει λόγο για επέκταση της χρήσης μάσκας και για εκτεταμένη τηλεργασία.

Από την Παρασκευή η υποχρέωση χρήση μάσκας επεκτείνεται σε περισσότερους στεγασμένους χώρους, πέρα από τα καταστήματα λιανικής και τα μέσα συγκοινωνίας, όπως σε θέατρα και κινηματογράφους, όχι όμως σε χώρους εστίασης.

Υιοθετείται επίσης το πιστοποιητικό εμβολιασμού για είσοδο σε ορισμένους χώρους, συγκεκριμένα σε νυχτερινά κλαμπ διασκέδασης και άλλους χώρους με μεγάλα πλήθη. Το πιστοποιητικό θα απαιτείται σε στεγασμένους χώρους με περισσότερους από 500 θαμώνες, σε εξωτερικούς χώρους με πάνω από 4.000 καθήμενους θεατές και σε κάθε άλλο χώρο με πάνω από 10.000 ανθρώπους, όπως τα ποδοσφαιρικά γήπεδα.

Δεκτά θα γίνονται, ωστόσο, για όποιον δεν έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού και αρνητικά rapid τεστ αντιγόνου. Για το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα αρκούν για την ώρα οι δύο δόσεις, αν και θα εξεταστεί αν και ποτέ θα αρχίσουν να απαιτούνται τρεις δόσεις.

Ο κ. Τζόνσον ανακοίνωσε επίσης ότι οι επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού θα υποβάλλονται σε καθημερινά τεστ και δε θα έχουν υποχρέωση καραντίνας αν δεν έχουν θετικό αποτέλεσμα.

Οι μελλοντικές αποφάσεις για τα περιοριστικά μέτρα, πρόσθεσε ο Βρετανός Πρωθυπουργός, θα κριθούν από τέσσερις παράγοντες: την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της παραλλαγής Όμικρον, το ρυθμό διασποράς της παραλλαγής και το επίπεδο των νοσηλειών.

Ερωτηθείς πώς αναμένει από τους πολίτες να συμμορφωθούν με τα νέα μέτρα όταν συνεργάτες τους χλεύαζαν τους κανόνες αναφερόμενοι στο καταγγελλόμενο παράτυπο πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ πέρυσι τα Χριστούγεννα, ο Μπόρις Τζόνσον επανέλαβε ότι κατανοεί την οργή του κόσμου αλλά ότι είναι κατανοητή από όλους η ανησυχία των επιστημόνων.