Παρέλαση με χρήση της μάσκας αναμένεται να γίνει την 28η Οκτωβρίου, στη «σκιά» της επιβάρυνσης της επιδημιολογικής κατάστασης που παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα στη χώρα μας.

Τα στοιχεία που παρουσίασαν στη χθεσινή ενημέρωση η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, και οι καθηγητές Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκας Μαγιορκίνης, είναι ενδεικτικά της αύξησης της διασποράς που στη βόρεια Ελλάδα έχει οδηγήσει σε πληρότητα των ΜΕΘ covid άνω του 90%. Την ίδια στιγμή, την ανησυχία που επικρατεί για τη χειμερινή περίοδο εντείνει η «παρουσία» και στην Ελλάδα του νέου υποστελέχους της μετάλλαξης Δέλτα (ΑΥ.4.2) που ανησυχεί ιδιαίτερα τη Βρετανία – αναφέρεται συχνά και ως Δέλτα plus.

Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με όσα αναφέρει η χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, στο πλαίσιο επαναξιολόγησης δειγμάτων στη χώρα μας, έντεκα εξ αυτών τα οποία με τα παλαιότερα δεδομένα ταξινομούνταν ως στέλεχος ΑΥ.4 (που ανήκει στο στέλεχος Δέλτα), πλέον με την τρέχουσα αναθεώρηση ταξινομούνται ως στέλεχος ΑΥ.4.2.

Εγρήγορση

Η υπό παραλλαγή AY.4.2 έχει προσφάτως αναγνωριστεί από τους ιολόγους, που ακολουθούν τη γενετική ακολουθία της Δέλτα. Σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα συνιστά σχεδόν το 10% των κρουσμάτων στη Βρετανία, έχοντας θέσει σε εγρήγορση τους επιστήμονες που ερευνούν εάν πρόκειται για πιο μεταδοτικό στέλεχος από το γνωστό πλέον «Δέλτα». Συχνά σε δημοσιογραφικά κείμενα αναφέρεται ως Δέλτα plus, τίτλος που δεν πρέπει να χρησιμοποιείται κατά τους επιστήμονες, καθώς έχει ονομαστεί έτσι και άλλο στέλεχος «απόγονος» της μετάλλαξης «Δέλτα».

Παράλληλα, τρία παλαιότερα δείγματα που ταξινομούνταν ως άλλο στέλεχος πλέον ταξινομήθηκαν από τους ειδικούς του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του ΕΟΔΥ ως κρούσματα της μετάλλαξης Mu, που μετρά συνολικά εννέα θετικά δείγματα στην Ελλάδα.

Αύξηση 

Κατά 28% έχει αυξηθεί το επιδημιολογικό φορτίο στην Ελλάδα τις δύο τελευταίες εβδομάδες σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας για την πανδημία. Χθες εντοπίστηκαν 703 νέα περιστατικά στην Αττική, 496 στη Θεσσαλονίκη, 258 στη Λάρισα, και κοντά στα 100 σε πολλές περιφερειακές ενότητες όπως τις ανέφερε στην τοποθέτησή της χθες η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Το ποσοστό θετικότητας είναι στο 1,35% και παρατηρείται αυξημένος αριθμός νέων κρουσμάτων σε Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα. Σημαντική αύξηση καταγράφεται σε Γρεβενά, Ημαθία και Μαγνησία, ενώ την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται επιβάρυνση και νοτιότερα στη χώρα, και πιο συγκεκριμένα σε Αρκαδία, Λακωνία, Μεσσηνία, Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία.

Στη Θεσσαλονίκη τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε 3.200, ενώ στην Αττική η πορεία της πανδημίας είναι σταθερή μεν, καταγράφει ωστόσο σημαντική αύξηση στον βόρειο τομέα Αθηνών, με πολλές διαγνώσεις στην ηλικία των 30 ετών.

«Παρά το άνοιγμα της κοινωνίας, οι εμβολιασμένοι πρέπει να ξέρουν πως κι αυτοί μπορεί να κολλήσουν αν δεν προσέχουν. Πρέπει όλοι να επιλέγουμε τις δραστηριότητές μας με βάση την ηλικία μας. Αναφορικά με τις παρελάσεις που επίκεινται, κατά την παρακολούθησή τους, όπου κι αν γίνει αυτή, πρέπει να φοράμε όλοι τη μάσκα μας», σημείωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ότι αυτό προβλέπουν τα μέτρα για εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό, όπως είναι οι παρελάσεις.

Στη Βόρεια Ελλάδα

«Η λοίμωξη από κορονοϊό δεν είναι μια απλή γριπούλα», πρόσθεσε η ίδια, σημειώνοντας ότι σε ορισμένες περιοχές, ιδίως της Βόρειας Ελλάδας – όπως για παράδειγμα η Ξάνθη και η Δράμα – ο ιός κυκλοφορεί σε επίπεδα που θυμίζουν την προ εμβολιασμού εποχή. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πληρότητα των ΜΕΘ covid στη Βόρεια Ελλάδα είναι σταθερά πάνω από 90% και η πίεση στα νοσοκομεία αυξανόμενη.

Οι καθηγητές που εκπροσωπούν την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας τόνισαν ότι η νοσηρότητα τόσο λόγω του κορονοϊού όσο και εξαιτίας της γρίπης και άλλων ιώσεων αναμένεται αυξημένη και κάλεσαν για ακόμη μια φορά όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν, καθώς όλοι διατρέχουν κίνδυνο με σοβαρή νόσηση. Οι εμβολιασμένοι, όπως υπενθύμισαν, έχουν έντεκα φορές μικρότερο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας της Covid – 19 συγκριτικά με τους ανεμβολίαστους.

 Σύσταση

Στο μεταξύ, ισχυρή σύσταση για χορήγηση τρίτης δόσης σε όσους έχει δοθεί το «πράσινο φως» από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, απευθύνουν οι επιστήμονες προκειμένου καθένας να προστατευτεί έναντι της πανδημίας και μετά τους έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση που έχει φανεί ότι τα αντισώματα φθίνουν.

Τη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου σύντομα και για τους κάτω των 50 ετών προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους (ΑΝΤ1). Διευκρίνισε ωστόσο ότι «αναμένεται η ανάλυση των δεδομένων από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, αλλά αναμένεται να ανοίξει προς όλους κάποια στιγμή».

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA) έδωσε προχθές το «πράσινο φως» στις δόσεις ενίσχυσης για τα εμβόλια των εταιρειών Moderna και Johnson & Johnson, τα οποία μπορούν να συνδυαστούν με οποιοδήποτε άλλο εγκεκριμένο εμβόλιο στις ΗΠΑ (Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson). Σύμφωνα με την ανακοίνωση που συνοψίζεται από τους καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνο Μαλανδράκη, Γιάννη Ντάναση και Θάνο Δημόπουλο (πρύτανης ΕΚΠΑ) όσοι έχουν λάβει δύο δόσεις του εμβολίου Moderna μπορούν να λάβουν τρίτη δόση με οποιοδήποτε εμβόλιο, εάν πληρούν κάποιο από τα παρακάτω κριτήρια:

Αν είναι άνω των 65 ετών

Αν είναι 18 έως 64 ετών αλλά είναι σε κίνδυνο για σοβαρή λοίμωξη Covid-19 λόγω κάποιου υποκείμενου προβλήματος υγείας, εάν είναι 18 έως 64 αλλά είναι σε αυξημένο κίνδυνο έκθεσης στον ιό (σωφρονιστικά καταστήματα, μονάδες φροντίδας ηλικίας ηλικιωμένων, εργασία στον τομέα της υγείας). Αυτές είναι οι ίδιες ομάδες για τις οποίες δόθηκε έγκριση για το εμβόλιο της εταιρείας Pfizer τον  Σεπτέμβρη. Οσοι έλαβαν μία δόση του εμβολίου Johnson & Johnson είναι υποψήφιοι για δεύτερη δόση οποιουδήποτε εμβολίου αν είναι άνω των 18 και δύο μήνες μετά τον εμβολιασμό τους.