Κορονοϊός: Σε λιγότερους από 200 θα έχουν «κατέβει» πιθανόν οι διασωληνωμένοι λόγω της Covid-19 στα νοσοκομεία στο τέλος αυτού του μήνα τη στιγμή που η χώρα έχει φτάσει στο επιδημιολογικό επίπεδο που είχε στις αρχές του έτους και πριν το ξέσπασμα του τρίτου κύματος.

Tα δεδομένα δείχνουν σαφή συρρίκνωση της πανδημίας στη χώρα μας, ωστόσο δεν αποτελούν αφετηρία για εφησυχασμό, όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων στη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας. Είναι χαρακτηριστικές οι συστάσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC), σύμφωνα με τις οποίες βιαστική άρση μέτρων μπορεί να οδηγήσει σε δραματική αύξηση των κρουσμάτων. Ειδική υποεπιτροπή από Ελληνες επιστήμονες θα έχει το «βλέμμα» καρφωμένο σε πρόληψη έξαρσης της πανδημίας το καλοκαίρι, περίοδο που συνοδεύεται από χαλάρωση.

Το στοίχημα

Επιπλέον, οι μεταλλάξεις «δυναμιτίζουν» εξάρσεις λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητάς τους. Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας, Γκίκα Μαγιορκίνη, οι μεταλλάξεις δείχνουν ότι πέφτει λίγο η αποτελεσματικότητα των εμβολίων, γι’ αυτό και κρίνεται απαραίτητη η αύξηση των εμβολιασμών ώστε να «δαμάσουν» και την κυκλοφορία των μεταλλαγμένων στελεχών. Στη λίστα των μεταλλάξεων που κυκλοφορούν στη χώρα μας προστέθηκε και το «βραζιλιάνικο» στέλεχος με ένα περιστατικό που αφορά σε άνδρα από την Αθήνα. Η συγκεκριμένη μετάλλαξη χαρακτηρίζεται από ανοσολογική διαφυγή, δηλαδή «υπονομεύει» τη δράση των εμβολίων, ωστόσο δεν έχει ισχυρό πλεονέκτημα ούτε η διασπορά της είναι σημαντική, όπως είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

Φθίνουσα πορεία

Πιο αναλυτικά, σε σχέση με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας την εβδομάδα που πέρασε, η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου, εξήγησε ότι η βελτίωση είναι σαφής και ο 7ήμερος κυλιόμενος μέσος έπεσε για πρώτη φορά κάτω από τα 1.000 κρούσματα την ημέρα, φέρνοντας την Ελλάδα στο σημείο που ήταν στην αρχή του 2021 και πριν το τρίτο κύμα. Σημαντική αποσυμπίεση καταγράφεται και στο ΕΣΥ με τον μέσο όρο εισαγωγών την εβδομάδα που πέρασε να διαμορφώνεται σε 128/ημέρα. Οι προβλέψεις δείχνουν ότι την ερχόμενη εβδομάδα συνολικά θα εισαχθούν στα νοσοκομεία περί τους 1.000 ασθενείς και 60 ασθενείς θα χρειαστούν διασωλήνωση. Τέλος του μήνα οι διασωληνωμένοι ίσως είναι και λιγότεροι από 200, τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου.

Κορονοϊός: Παραμένει η εγρήγορση

Το μήνυμα, όμως, συνεχίζει να είναι η εγρήγορση. Τα ενεργά κρούσματα είναι 9.500 και Περιφερειακές Ενότητες όπως η Αττική, η Μαγνησία, η Λάρισα, η Φλώρινα και τα νησιά της Κω, Νάξου και Κέρκυρας είναι στο «πορτοκαλί» και καταγράφουν αυξημένα κρούσματα.

Ο εμβολιασμός παραμένει το ισχυρότερο «όπλο» για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Τα στοιχεία μέσα από τα νοσοκομεία το αποδεικνύουν. Ειδικότερα, από τις 31 Μαΐου έως και τις 6/6 το 92% όσων χρειάστηκε να νοσηλευτούν και το 98% όσων έχασαν τη ζωή τους ήταν ανεμβολίαστοι. Η εμβολιαστική κάλυψη είναι και αυτή που θα οδηγήσει σε μια ασφαλή τουριστική περίοδο. Από χθες στη Ρόδο προστέθηκαν εμβολιαστικές γραμμές για το mRNA εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, όπως έγινε γνωστό μετά από επίσκεψη του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια στο mega εμβολιαστικό κέντρο του νησιού. Από την επόμενη εβδομάδα, το mega εμβολιαστικό κέντρο θα λειτουργεί μόνο με το συγκεκριμένο εμβόλιο, ενώ αυτό της Johnson & Johnson θα χορηγείται στο εμβολιαστικό κέντρο του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα θα δέχεται όλα τα εμβόλια για είσοδο επισκεπτών ακόμη και εάν δεν είναι εγκεκριμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Νέα χαλάρωση

Στο μεταξύ, από σήμερα ξεκινά νέα χαλάρωση των μέτρων και επιτρέπεται η μουσική σε εξωτερικούς χώρους εστίασης με καθήμενους πελάτες. Παράλληλα, διευρύνεται το ωράριο κυκλοφορίας έως τη 1.30 τα ξημερώματα για να καταργηθεί πλήρως από την 1η Ιουλίου. Από τη Δευτέρα 14/6, και μεταξύ άλλων, επανεκκινούν όλες οι πρακτικές ασκήσεις όλων των φοιτητών, όπως επίσης και τα φροντιστήρια με φυσική παρουσία για όλους. Την Τρίτη 15/6 ανοίγουν και οι σχολές χορού.

Τι θα γίνει με τα Self test

Διάλογος μεταξύ υπουργείου Υγείας και φαρμακοποιών θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα με αντικείμενο συζήτησης, μεταξύ άλλων, τη συνέχιση της διάθεσης των self tests, τα οποία έχει ανακοινωθεί ότι σταματούν να διανέμονται από τα φαρμακεία στις 19/6 και η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις για διανομή τους από άλλα κανάλια.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, έχει καλέσει την Τετάρτη τον πρόεδρο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου στη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας που έχει συσταθεί μεταξύ υπουργείου Υγείας και ΠΦΣ. Με δεδομένη την επίτευξη του στόχου από την πλευρά των φαρμακοποιών να οριστεί συνάντηση, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης αποφάσισε να επανεκκινήσει τη δωρεάν διανομή των αυτοδιαγνωστικών τεστ δίνοντάς τα στους πολίτες από χθες.

«Σεβόμαστε τη συνδρομή των φαρμακοποιών τόσο στην επιχείρηση του εμβολιασμού όσο και στη διανομή των self tests. Ελπίζουμε πως θα συνεχίσουμε έτσι. Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, προφανώς θα αναζητηθούν και εναλλακτικοί τρόποι», επεσήμανε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, ερωτηθείσα σχετικά για τη διάθεση των self tests, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεχίσουν να διανέμονται από τα φαρμακεία.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, έχουν διατεθεί περισσότερες από 27 εκατομμύρια συσκευές σε 4,3 εκατομμύρια πολίτες. Εχουν πραγματοποιηθεί 19 εκατομμύρια δηλώσεις και έχουν επιβεβαιωθεί από επαγγελματία Υγείας 32.000 θετικοί στον ιό που προέρχονται από θετικό οικιακό τεστ.