Κορονοϊός: Οι Βρετανοί ανυπομονούν για την «Ημέρα της Ελευθερίας», την 21η Ιουνίου, οπότε θα αρθούν όλα τα περιοριστικά μέτρα και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί.

Ομως, παρά τον υπέρμετρο ενθουσιασμό, η πολυπόθητη ημέρα φαίνεται πως θα καθυστερήσει, καθώς η μετάλλαξη «Δέλτα», που εντοπίστηκε αρχικώς στην Ινδία, σαρώνει τη Βόρεια Αγγλία, και πολλοί υπουργοί διαρρέουν παράταση των μέτρων για ακόμη τέσσερις εβδομάδες. Από την άλλη, καθησυχαστικός εμφανίζεται ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος τόνισε ότι δεν έχει υπόψη του στοιχεία που να τον πείθουν να μην προχωρήσει στην άρση των περιορισμών.

Οι αριθμοί δεν επιβεβαιώνουν τα λεγόμενά του, καθώς τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 91% σε μία εβδομάδα -από 3.160 σε 6.050- και οι θάνατοι από επτά σε 13 την Τρίτη. Πάντως, μόλις τρεις από τους 126 νοσηλευόμενους είχαν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά της Covid-19. Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Ρίσι Σουνάκ, δήλωσε πως θα μπορούσε να αποδεχθεί μια παράταση των μέτρων κατά μία με δύο εβδομάδες, ενώ άλλοι προτείνουν την επέκταση των περιορισμών για πάνω από έναν μήνα ακόμη, έως το κλείσιμο των σχολείων για το καλοκαίρι στις 23 Ιουλίου.

Ο «βασιλιάς» του αγγλικού μιούζικαλ, Αντριου Λόιντ Γουέμπερ, δεν φαίνεται διατεθειμένος να περιμένει ούτε μία ημέρα παραπάνω. Οπως δήλωσε ο 73χρονος Βρετανός συνθέτης, παραγωγός και επιχειρηματίας του Γουέστ Εντ, είναι αποφασισμένος να ανοίξει τα θέατρά του στις 21 Ιουνίου ακόμη κι αν τον συλλάβουν, ειδάλλως έξι από αυτά θα πρέπει να τα πουλήσει.

Κορονοϊός και μετάλλαξη

Η μετάλλαξη «Δέλτα» αναμένεται σύντομα να κυριαρχήσει στη χώρα (αποτελεί το 60% των περιστατικών), κάτι που πιθανόν να δημιουργήσει νέα πίεση στο σύστημα υγείας, και ειδικοί προειδοποιούν για ένα ενδεχόμενο νέο κύμα της πανδημίας. Για τον κίνδυνο να κυριαρχήσει η μετάλλαξη «Δέλτα» στις ΗΠΑ προειδοποίησε ο Αμερικανός λοιμωξιολόγος δρ Αντονι Φάουτσι, τονίζοντας πως θα πρέπει να εμβολιαστούν όλοι, ώστε να ανακόψουν την εξάπλωση του ιού. Οπως δήλωσε, η παραλλαγή του ιού προσβάλλει κυρίως τους 20ρηδες και μέχρι στιγμής στις ΗΠΑ απαρτίζει το 6% των κρουσμάτων.

Το υπουργείο Υγείας της Βρετανίας ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το στέλεχος που έχει εντοπιστεί σε 60 χώρες τους τελευταίους έξι μήνες είναι 40% πιο μεταδοτικό από την επικρατούσα μετάλλαξη «Αλφα» στη χώρα. Οπως μεταδίδει το Bloomberg, τα πρώιμα στοιχεία από την Αγγλία και τη Σκωτία δείχνουν ότι το στέλεχος ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο νοσηλείας. Επιπλέον, το εμβόλιο Pfizer/BioNTech φαίνεται, σύμφωνα με ανεξάρτητες μελέτες, ότι είναι λιγότερο αποτελεσματικό αλλά επαρκές απέναντι στη «Δέλτα», εύρημα που ενισχύει την άποψη ότι οι ευπαθείς ομάδες θα χρειαστεί να λάβουν ενισχυτική δόση.

Στην Ινδία, όπου εντοπίστηκε αρχικώς η μετάλλαξη, η κατάσταση παραμένει κρίσιμη, αν και σταθεροποιείται σταδιακά. Επιστήμονες στη χώρα κατέγραψαν μάλιστα μια διαφορετική συμπτωματολογία από αυτήν που έχει αναφερθεί στην Covid-19, σημειώνοντας πως έχουν συνδέσει την παραλλαγή «Δέλτα» με προβλήματα ακοής, σοβαρές γαστρικές διαταραχές και θρόμβους στο αίμα που οδηγούν σε γάγγραινα.