Μια πιθανή τρίτη δόση εμβολιασμού κατά του κορονοϊού βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων ειδικά ανάμεσα στα άτομα που ξεκίνησαν πρώτα τον εμβολιασμό, δηλαδή από τον Ιανουάριο του 2021.

Το ενδεχόμενο για τρίτη δόση στους 8-12 μήνες από τον εμβολιασμό επιβεβαίωσε ο επικεφαλής της εταιρείας Pfizer, Αλπερτ Μπουρλά μιλώντας πριν λίγες ημέρες στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που στηρίζουν μια ενισχυτική δόση προς το φθινόπωρο.

Πρόσφατα ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος εκτίμησε ότι όσοι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου είναι προστατευμένοι σε συντριπτικό ποσοστό ενώ όσοι ξεκίνησαν το εμβολιασμό τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο θα πρέπει να κάνουν αναμνηστική δόση το φθινόπωρο, με πρώτες τις ευάλωτες ομάδες.

Αντίστοιχα, ο Καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, Ali Mokdad, όπως δήλωσε σε άρθρο με τίτλο “Τι προβλέπουν οι ειδικοί για την πανδημία τον προσεχές φθινόπωρο και χειμώνα” του οποίου την ανασκόπηση έκαναν ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος και ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας, Δημήτρης Παρασκευής, θεωρεί ότι τα άτομα που εμβολιάστηκαν μεταξύ Δεκεμβρίου 2020 και Φεβρουαρίου 2021 θα χρειαστούν πιθανώς μια αναμνηστική δόση πριν από το χειμώνα.

Δεν υπάρχει σαφής απάντηση για το θέμα αυτό. Πρόκειται για κάτι που διερευνάται κυρίως από τις εταιρείες των mRNA εμβολίων, δοκιμάζουν δηλαδή κλινικά εάν θα χρειαστεί αλλά δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν θα απαιτηθεί ή απλώς θα πάμε σε ένα νέο κύκλο εμβολιασμών και πότε θα είναι αυτό”, επισημαίνει στο Εleftherostypos.gr ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

Δεν είναι δεδομένο ότι θα χρειαστεί ή θα γίνει. Αυτό θα εξαρτηθεί από το σημείο που θα είναι η ανοσία εκείνη την εποχή. Το σκεπτικό και των εταιρειών είναι ότι προετοιμάζονται και για αυτό το ενδεχόμενο εφόσον αποδειχθεί, για παράδειγμα, ότι η ανοσία φθίνει”, προσθέτει ο ίδιος επισημαίνοντας ότι αυτή τη στιγμή η υπόθεση της επιστημονικής κοινότητας είναι ανοσία που διαρκεί ένα έτος. Συνεπώς, να απαιτηθεί νέος εμβολιασμός τέλη του χρόνου. “Μπορεί όμως να διαρκεί και περισσότερο. Θα φανεί από τις μελέτες, ιδίως τις μεγάλες του εξωτερικού. Επίσης, δε γνωρίζουμε πόσο διαρκεί η ανοσία από το κάθε εμβόλιο. Είναι αρκετά τα ερωτήματα”, αναφέρει ο κ. Μανωλόπουλος.

Εάν υπάρξει τρίτη δόση θα πρόκειται για τροποποιημένο εμβόλιο προκειμένου να “πιάσει” και τις συνήθεις μεταλλάξεις;

“Η αίσθησή μου είναι ότι δεν είναι αυτό. Πρόκειται για το ίδιο εμβόλιο, μία δόση ακόμη”, απαντά ο καθηγητής Φαρμακολογίας. “Οι εταιρείες ετοιμάζουν εμβόλια για τα μεταλλαγμένα στελέχη αλλά για να χρησιμοποιηθούν στον επόμενο κύκλο εμβολιασμού”, εξηγεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μελέτες σε επιστημονικά κέντρα του εξωτερικού και του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου έδειξαν ότι η διάρκεια των εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι των κύριων αντιγονικών στόχων του ιού ξεπερνά και τους 12 μήνες. Επίσης, κατά 96% είναι μειωμένο το ενδεχόμενο της επαναλοίμωξης. Για αυτό το λόγο, άλλωστε, αποφασίστηκε από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών όποιος έχει νοσήσει να εμβολιάζεται έξι έως 12 μήνες μετά τη διάγνωση της Covid-19 και μάλιστα με μόνο μία δόση.

Το σίγουρο είναι ότι αναμένονται νέες οδηγίες, για πιθανή συμπληρωματική δόση, σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα και όσα έχουν μεταμοσχευθεί, όπως έχει αναφέρει η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

“Υπάρχει πρόσθετη μελέτη με σημαντικό αριθμό, είναι 396 μεταμοσχευμένοι με μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων. Ο έλεγχος, λοιπόν, της ανταπόκρισης στα εμβόλια αυτών των ατόμων δείχνει ότι είναι μειονεκτικός, δεδομένου ότι με το σχήμα των δύο δόσεων εμβολίου, το 46% έχουν ικανοποιητική προστασία. Αυτό τι σημαίνει; Ότι και η ευθύνη των ατόμων που είναι γύρω τους είναι αυξημένη για την προστασία τους και όλων εμάς, ως κοινωνία, που πρέπει να προστατεύουμε τα ευάλωτα άτομα”, είχε υπογραμμίσει η κα Θεοδωρίδου.