Κορονοϊός: Σε διψήφιο αριθμό έχουν πέσει οι ημερήσιες εισαγωγές στα νοσοκομεία, ως αποτέλεσμα της σημαντικής αποκλιμάκωσης του τρίτου κύματος.

Ο μέσος όρος των τελευταίων επτά ημερών διαμορφώνεται σε 95 εισαγωγές την ημέρα, τη στιγμή που τα νέα κρούσματα «παγιώνονται» σε τριψήφιο αριθμό ημερησίως. Εμβολιασμοί και self tests έχουν οδηγήσει σε πολύ καλό έλεγχο της πανδημίας στην Ελλάδα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους επόμενους καλοκαιρινούς μήνες.

Από χθες όλα τα εμβόλια είναι διαθέσιμα στον ενήλικο πληθυσμό, τη στιγμή που δεν παρατηρούνται ακυρώσεις δεύτερων δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca μετά την αλλαγή του ηλικιακού ορίου για τη χορήγησή του. Παράλληλα, ενδέχεται τα self tests να συνεχίσουν να διατίθενται από τα φαρμακεία για τους επόμενους δύο μήνες, μετά από σχετικό αίτημα της κυβέρνησης προς τους φαρμακοποιούς.

Μείωση των δεικτών

Η χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ αποδεικνύει για ακόμη μία ημέρα πως το τρίτο κύμα έχει πάρει την… κατιούσα και έχει δοθεί σημαντική ανάσα στο ΕΣΥ, με μείωση των «σκληρών» δεικτών. Τις τελευταίες ημέρες οι νέες εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό έχουν διψήφιο αριθμό. Ενδεικτικά, και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, την Τετάρτη καταγράφηκαν σε όλη τη χώρα 81 νέες εισαγωγές. Την ίδια στιγμή, με τις νέες εισαγωγές, προς τους 300 οδηγούνται οι διασωληνωμένοι (μέχρι χθες ανέρχονταν σε 330). Υπενθυμίζεται η πρόβλεψη από ειδικά μοντέλα, την οποία είχε αναφέρει πρόσφατα η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου. Σύμφωνα με αυτήν, οι διασωληνωμένοι ενδέχεται να φτάσουν τους 200 μέχρι το τέλος του μήνα.

Ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε 549 νέα κρούσματα, παρότι η Τετάρτη είναι μια ημέρα της εβδομάδας με παραδοσιακά μεγάλο αριθμό κρουσμάτων. Ο δείκτης θετικότητας ανέρχεται σε 1,42% και ο δείκτης αναπαραγωγής Rt ανέρχεται στο 0,8.

Και 18άρηδες

Η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας οφείλεται κατά βάση στους εμβολιασμούς, που πλέον ξεπερνούν τους επτά εκατομμύρια συνολικά. Από χθες, με το άνοιγμα της πλατφόρμας για εμβολιασμό με τα τρία εμβόλια που συστήνεται για την ηλικία τους, προγραμματίζουν τα ραντεβού τους και οι πολίτες από 18 έως 24 ετών. Μέσα σε λίγες ώρες από το άνοιγμα της πλατφόρμας κλείστηκαν 51.000 ραντεβού, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε (ΑΝΤ1) ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς. Στα εμβολιαστικά κέντρα προσέρχονται κανονικά και οι πολίτες που έχουν προγραμματισμένες δεύτερες δόσεις με το εμβόλιο της AstraZeneca, παρά την αναστάτωση που προκλήθηκε μετά τη νέα σύσταση για τα ηλικιακά όρια χορήγησης του συγκεκριμένου εμβολίου. Παρά τους φόβους για ακυρώσεις, οι πολίτες είναι πιστοί στο ραντεβού τους, και την πρώτη ημέρα (την Τρίτη) μετά την ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών το ποσοστό των ραντεβού που πραγματοποιήθηκαν ανήλθε σε 93%.

Αυτοδιαγνώσεις 

Σημαντικό ρόλο στον έλεγχο του επιδημικού κύματος έχουν και οι αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι. Εως 15 Ιουνίου καταγράφηκαν ηλεκτρονικά 21.425.464 δηλώσεις αποτελέσματος αυτοδιαγνωστικού ελέγχου. Από τα 392.408 άτομα που πήγαν για επανέλεγχο, έχουν καταγραφεί 33.740 θετικά αποτελέσματα.

Νεότερα για τη συνέχιση διάθεσης των self tests αναμένονται τις επόμενες ώρες. Οπως έχει ανακοινωθεί έως σήμερα, η διάθεση σταματάει από τα φαρμακεία στις 19 Ιουνίου. Ωστόσο, χθες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Ακης Σκέρτσος, συναντήθηκαν στο υπουργείο Υγείας με αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) και την πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων Ειρήνη Μαρκάκη, με αντικείμενο τη συνέχιση της διάθεσης των αυτοδιαγνωστικών τεστ από τα φαρμακεία της χώρας.

Οι κ. Κοντοζαμάνης και Σκέρτσος τόνισαν για ακόμη μία φορά τη μεγάλη σημασία του προγράμματος δωρεάν διάθεσης των self tests σε ομάδες του πληθυσμού, προκειμένου να ελεγχθεί η διασπορά και μετάδοση του κορονοϊού και να επιτευχθεί ταχύτερα η επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας της χώρας.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον ΠΦΣ, οι κ. Κοντοζαμάνης και Σκέρτσος ζήτησαν τη συνέχιση της διάθεσης των δωρεάν self tests για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο στις ομάδες των δικαιούχων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και των νέων 18-30 ετών, εξαιρουμένων (από 1 Ιουλίου) όλων των πολιτών που έχουν ήδη εμβολιαστεί. Για την καλύτερη και ομαλότερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων αλλά και των φαρμακείων, από την πλευρά του ΠΦΣ ζητήθηκε να καταβληθεί προσπάθεια να διατεθούν εφάπαξ τέσσερα self tests σε κάθε δικαιούχο. Το θέμα θα τεθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΦΣ ώστε να οριστικοποιηθεί εάν θα συνεχίσει η διάθεση από τα φαρμακεία.

Σημειώνεται ότι για τις περιοχές στις οποίες θα υπάρξει αδυναμία διάθεσης από τα φαρμακεία, η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει εναλλακτικούς τρόπους διάθεσης.

Μυοκαρδίτιδα

Στα 25 με 27 είναι τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας – περικαρδίτιδας σε εμβολιασμένους με εμβόλια mRNA που εξετάζονται στη χώρα μας, χωρίς όμως να είναι ξεκάθαρο εάν σχετίζονται με τον εμβολιασμό, σύμφωνα με όσα ανέφερε (Σκάι 100,3) η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου.

Το σοβαρότερο από τα 25 ύποπτα περιστατικά φέρεται να αφορά σε μια νεαρή γυναίκα από την Πάτρα. Η μυοκαρδίτιδα είναι φλεγμονή στο μυοκάρδιο που μπορεί να αντιμετωπιστεί, όπως δείχνουν περιστατικά από άλλες χώρες, κυρίως από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Οσα έχουν καταγραφεί στις ΗΠΑ και το Ισραήλ αφορούν ως επί το πλείστον σε νέα άτομα ηλικίας από 18 έως 24 ετών και μοιάζουν συχνότερα σε άνδρες.