Σοκάρει ο αριθμός κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στη χώρα, ο οποίος παραμένει σταθερά σε πενταψήφια νούμερα. Όλα δείχνουν πως η Όμικρον επικράτησε στην Ελλάδα και οι πολίτες είδαν να επιστρέφουν μέτρα που είχαν αφήσει… θαμμένα στο παρελθόν, όπως η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Όπως τόνισε ο Παναγής Γαλιατσάτος, καθηγητής Πνευμονολογίας στο John Hopkins, στο Mega η μετάλλαξη Όμικρον είναι πιο μεταδοτική και τα κρούσματα ανέβηκαν επικίνδυνα, καθώς κατά τη διάρκεια των γιορτών ο κόσμος μαζεύτηκε σε παρέες.

«Βλέπουμε πολλοί που έχουν κάνει το εμβόλιο και έλαβαν την booster δόση κόλλησαν και το πέρασαν μία χαρά», είπε και πρόσθεσε ότι στο νοσοκομείο οι περισσότεροι ασθενείς που νοσηλεύονται δεν έχουν εμβολιαστεί.

Σύμφωνα με τον ίδιο αν κάποιος που έχει κάνει την τρίτη δόση νοσήσει θα περάσει τη νόσο σαν ένα κρύωμα: «Μπορούμε να αλλάξουμε κάτι σοβαρό σε κάτι πιο απλό, όπως ένα κρύωμα».

Τα εμβόλια, τόνισε ο καθηγητής, δουλεύουν στις παραλλαγές και οι μάσκες παρέχουν προστασία. Σύμφωνα με τη δική του εκτίμηση, θεωρεί πως μέσα σε 6 με 8 μήνες, δηλαδή περίπου το καλοκαίρι, ο κόσμος θα έχει ξεμπερδέψει με την πανδημία , ωστόσο ο COVID θα μείνει. Τα δύο εργαλεία που θα βάλουν τέλος στην πανδημία είναι ο εμβολιασμός και οι μάσκες, ώστε να μην «πνίγονται» τα νοσοκομεία από νσηλείες.

«Ξέρουμε ότι το εμβόλιο δουλεύει αν έχεις αρκετά αντισώματα. Αν έχει κάνει κάποιος το εμβόλιο και οι μήνες περάσουν, τα αντισώματα πέφτουν κι αν κολλήσεις τον ιό μπορεί να σε καταστρέψει», είπε.

Επιπλέον, υπογράμμισε πως όσοι που έχουν κάνει την τρίτη δόση ίσως να μη χρειαστεί να λάβουν τέταρτη δόση.

Σχετικά με τα παιδιά είπε ότι η Όμικρον επεκτείνεται σε αυτές τις ηλικίες, καθώς έχουν κολλήσει πολλά παιδιά και συνέστησε πως μπορούμε να έχουμε ζωή, αλλά με προσοχή.

Ο κ. Γαλιατσάτος είναι κατά του lockdown και υπέρ της ενημέρωσης των πολιτών: «Πιστεύω στην αρχή το lockdown χρειαζόταν, δεν ξέραμε τη βιολογία του ιού. Έχουν περάσει δύο χρόνια και ήδη ξέρουμε πολλά. Δεν χρειάζεται lockdown, χρειαζόμαστε κουβέντα. Ο άνθρωπος θα σταματήσει την πανδημία».

Μάλιστα ο καθηγητής έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας πως αν δεν εμβολιαστούν περισσότεροι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να «ξεπηδήσει» μία νέα μετάλλαξη, χειρότερη από την Όμικρον.

Για τα φάρμακα κατά του κορoνοϊού δήλωσε πως είναι αρκετά βαριά: «Τα φάρμακα δεν είναι απλά, είναι σοβαρά και έχουν πολλές παρενέργειες, που για μένα δεν θα τα δώσω έτσι απλά σε ένα ασθενή Οι παρενέργειες των εμβολίων είναι λίγες. Τα καλύτερα αντισώματα που μπορούμε να πάρουμε είναι εκείνα από τα εμβόλια», είπε.