«Καμπανάκια» για τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας και όχι εφησυχασμού «δίνει» η πανδημία για το επόμενο χρονικό διάστημα, με αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων, μεγάλη διασπορά στη βόρεια Ελλάδα αλλά διαμόρφωση του ρυθμού αναπαραγωγής Rt πάνω από τη μονάδα (1.01).

Τα συγκεντρωτικά στοιχεία για τις θετικότητες την εβδομάδα που πέρασε κινήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα, γεγονός που έχει άμεση σχέση με τους πολλούς διαγνωστικούς ελέγχους που γίνονται. Ωστόσο, κατά τόπους η διασπορά προβληματίζει ειδικά όσον αφορά στη βόρεια Ελλάδα. Η ένταξη και των Σερρών στο ανώτατο επίπεδο του επιδημιολογικού συναγερμού δείχνει εμφατικά πως το φορτίο είναι μεγάλο και ο ιός βρίσκει χώρο όσο τα ποσοστά εμβολιασμού διατηρούνται σε χαμηλά, κάτω του 50%, επίπεδα.

Στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν χθες 409 κρούσματα, στην Πιερία 84, στη Δράμα 63, στην Πέλλα 55, στην Ξάνθη 52. Δεκάδες μολύνσεις εντοπίζονται και σε άλλες περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανήλθε χθες σε 2331 σε όλη την επικράτεια, ελαφρώς αυξημένος συγκριτικά με την αντίστοιχη ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας όταν τα νέα περιστατικά ανήλθαν σε 2187.

Εκείνο που προκαλεί ανησυχία είναι η αύξηση των διασωληνωμένων στους 347 ασθενείς. Σε διάστημα μιας εβδομάδας ο «σκληρός» δείκτης αυξήθηκε κατά σχεδόν 7,5%. Την περασμένη Πέμπτη οι διασωληνωμένοι ανέρχονταν σε 323. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι οι 307 (ποσοστό 88,47%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 40 ασθενείς (ποσοστό 11,53%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Οι ανεμβολίαστοι πολίτες έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά και να χρειαστούν Εντατική λόγω επιπλοκών από τον ιό, ακόμη και εάν είναι νέοι σε ηλικία. Ο θάνατος 20χρονου που νοσηλεύτηκε με κορονοϊό στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» σκόρπισε θλίψη και αγωνία ενώ προβληματισμός επικρατεί και για το ποσοστό νέων που βρίσκονται στις ΜΕΘ. Εως χθες έντεκα ασθενείς από όσους νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι μεταξύ 18 και 39 ετών.

«Δεν θέλουμε να επιβάλλουμε τον εμβολιασμό σε κανέναν, αλλά θέλουμε πραγματικά να ζητήσουμε από όλους να εμβολιαστούν. Είναι ασφαλές, δεν έχει παρενέργειες. Η νόσος είναι σοβαρή, οδηγεί σε θάνατο συχνά», ανέφερε χαρακτηριστικά χθες η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, και πρόσθεσε: «Χάσαμε νεαρό παιδί τώρα στην Βόρεια Ελλάδα. Δεν θέλουμε να έχουμε τέτοιους θανάτους και είναι πάρα πολύ εύκολο να τους προλάβουμε με εμβολιασμό. Δεν είναι ότι ο εμβολιασμός θα καλύψει 100% όλους τους ανθρώπους και δεν θα αρρωστήσει κανένας, αλλά σίγουρα η πιθανότητα να κάνει σοβαρή νόσο είναι 20 φορές χαμηλότερη, είναι πολύ λιγότεροι οι θάνατοι, είναι πολύ λιγότερη η ταλαιπωρία. Άρα αυτό είναι το σημαντικό μήνυμα που πρέπει να δώσουμε».