Αντίστροφη μέτρηση ξεκινά από σήμερα για την ανακοίνωση διευκολύνσεων σε όσους έχουν εμβολιαστεί. Είναι θέμα ωρών να γίνουν γνωστά τα «προνόμια» των εμβολιασμένων και όπως εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη αναμένεται να αποτελέσουν κίνητρο για τους πολίτες να σπεύσουν να κλείσουν ραντεβού σε ένα εμβολιαστικό κέντρο.

Ωστόσο, αυτό που υπογραμμίζουν σε κάθε τόνο είναι πως ο μαζικός εμβολιασμός είναι η μοναδική ασπίδα προστασίας απέναντι στον κορονοϊό, που δείχνει και πάλι τα δόντια του με τη μετάλλαξη «Δέλτα».

Το μήνυμα που εκπέμπουν κυβερνητικές πηγές είναι πως ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι δύο πολύ κρίσιμοι μήνες για να μπορέσει η χώρα να πιάσει την επιθυμητή ανοσία της κοινότητας: «Οσοι εμβολιάζονται, επανέρχονται στην κανονικότητα και τα δικαιώματα που όλοι έχουμε στερηθεί τους προηγούμενους 15 μήνες», ήταν το μήνυμα του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, Ακη Σκέρτσου (ΣΚΑΪ).

Στο… τραπέζι

Ταυτόχρονα παρέπεμψε σε ανακοινώσεις που θα γίνουν άμεσα, όπως για τη δυνατότητα των επιχειρηματιών στο χώρο της ψυχαγωγίας να διαθέτουν το κατάστημά τους μόνο σε εμβολιασμένους ή πρώην ασθενείς. «Οποιος θέλει να έχει και πελάτες που δεν είναι εμβολιασμένοι, θα υφίσταται πιο αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, δηλαδή περιορισμένη πληρότητα, υποχρέωση για τεστ, μάσκες κ.λπ. Δίνεται η δυνατότητα σε πολίτες και επιχειρήσεις να επιλέξουν ένα πιο χαλαρό υγειονομικό πρωτόκολλο ή όχι», διεμήνυσε χαρακτηριστικά. «Αν είσαι εμβολιασμένος, η ζωή σου θα είναι κανονική», δήλωσε ο κ. Σκέρτσος: «Αν δεν είσαι εμβολιασμένος, κινδυνεύεις από τη μετάλλαξη “Δέλτα” και όποια άλλη μετάλλαξη». Και με βάση τη μέχρι στιγμής τεκμηρίωση ότι όλες οι μεταλλάξεις καλύπτονται από τα εμβόλια, «όποιοι είναι εμβολιασμένοι, είναι προστατευμένοι. Οποιοι δεν είναι εμβολιασμένοι, είναι απροστάτευτοι. Βάζουν σε κίνδυνο την υγεία τους και ταυτόχρονα περιορίζουν τις δυνατότητες που έχουν ως ελεύθεροι πολίτες να ζουν κανονικά».

Διάλογος με νέους

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ήταν ο κεντρικός ομιλητής το πρωί του Σαββάτου στην ειδική θεματική συζήτηση «Νέοι που διαπρέπουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό» που διοργάνωσε η ΟΝΝΕΔ στο πλαίσιο του «Project2030.gr». Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «θέλω να σας θυμίσω ότι εκλεγήκαμε ως κυβέρνηση με τη δέσμευση να οδηγήσουμε τη χώρα σε γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης και να δημιουργήσουμε πολλές καλές θέσεις εργασίας για τις νέες και τους νέους της πατρίδας μας. Η πανδημία μάς πήγε πίσω, ταυτόχρονα όμως υπήρξε και ο καταλύτης για μία σειρά από μεγάλες αλλαγές οι οποίες έγιναν και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Στη συζήτηση είχε με τους νέους ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της υλοποίησης μιας καλής ιδέας και στην αξία της ομαδικής δουλειάς. «Η υλοποίηση θέλει σχέδιο, θέλει γνώση, θέλει οργάνωση και θέλει βέβαια ομαδική δουλειά. Αυτό για μένα είναι ίσως το πιο σημαντικό μήνυμα σε νέες και σε νέους: είμαστε τόσο καλοί όσο είναι οι συνεργάτες μας. Πρέπει να μάθουμε να δουλεύουμε, πρέπει να μάθουμε να διαχειριζόμαστε τις διαφορές μας σε ομάδες και με κάποιο τρόπο η σύνθεση που βγαίνει, αυτή η συλλογική ευφυΐα που προκύπτει μέσα από την ομαδική δουλειά, να μας κάνει όλους καλύτερους».

Εμπρακτη στήριξη

Ανοίγοντας τη συζήτηση, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Παύλος Μαρινάκης, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την παρουσία του, η οποία, όπως είπε, προσδίδει ξεχωριστό κύρος στο εγχείρημα της ΟΝΝΕΔ. «Η σημερινή παρουσία του πρωθυπουργού αποδεικνύει την έμπρακτη στήριξη, την προτεραιότητα που δίνει η κυβέρνηση στους νέους ανθρώπους και την έμφαση στις πολιτικές που έχουν τη γενιά μας στο επίκεντρο», τόνισε ο Παύλος Μαρινάκης, για να προσθέσει αμέσως μετά: «Τώρα που οι εμβολιασμοί αυξάνονται καθημερινά και οι υγειονομικές συνθήκες βελτιώνονται, τώρα που συγκρατημένα και με προσοχή μπορούμε να κάνουμε βήματα προς την κανονικότητα, τώρα που έχουμε στα χέρια μας τα εργαλεία για να προχωρήσουμε μπροστά, τώρα είναι η στιγμή να διαμορφώσουμε το σχέδιο με το οποίο η Ελλάδα και οι Ελληνες θα πορευθούμε προς την επόμενη δεκαετία».