Σε μια ιδιαίτερη ισορροπία βρίσκεται για ακόμη μια φορά η πανδημία στη χώρα μας, αφού παρατηρείται μείωση των κρουσμάτων, η θνητότητα όμως προβληματίζει ιδιαίτερα και ο αριθμός των θανάτων παραμένει σε υψηλό επίπεδο. Χθες καταγράφηκε “μαύρο” ρεκόρ με 130 θανάτους, ο μεγαλύτερος έως σήμερα αριθμός από την αρχή της πανδημίας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μόνο μία ημέρα δεν είναι αντιπροσωπευτική της πορείας που παίρνουν οι δείκτες. Ετσι, σε σχέση με τους θανάτους, όπως και με τους υπόλοιπους πανδημικούς δείκτες, μια καλύτερη εικόνα δίνει ο κυλιόμενος μέσος όρος που δείχνει σταθεροποίηση την τελευταία εβδομάδα. Μάλιστα, εκφράζεται η αισιοδοξία ότι ο ημερήσιος αριθμός θα αρχίσει να πέφτει, με αρκετούς επιστήμονες να θεωρούν πως αυτή η εβδομάδα είναι η κορύφωση των θανάτων. Τα νούμερα βέβαια είναι υψηλά σε κάθε περίπτωση, και στη σταθεροποίηση και στη μείωση εάν και εφόσον αρχίσει να παρατηρείται.

Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι παρά την πτώση των κρουσμάτων ο αριθμός εξακολουθεί να είναι πολύ μεγάλος (κυλιόμενος μέσος όρος πάνω από 6000 κρούσματα), ενώ μια κρίσιμη μάζα πολιτών άνω των 60 ετών εξακολουθεί να είναι ανεμβολίαστη. Πριν την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας περίπου 520.000 δεν είχαν κάνει καμία δόση εμβολίου. Μετά την ανακοίνωση και υπό τη σκιά των προστίμων, περισσότεροι από 100.000 έχουν κλείσει ραντεβού και έχουν ξεκινήσει να εμβολιάζονται. Παραμένει, όμως, ένας μεγάλος αριθμός, περίπου 400.000 πολιτών άνω των 60 ετών που κινδυνεύουν άμεσα εάν κολλήσουν τον κορονοϊό να έχουν σοβαρές επιπλοκές. Είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται ως επί το πλείστον στις Εντατικές και που πεθαίνουν. Η διάμεση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 64 έτη.

Ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε 5736 κρούσματα, αισθητά μειωμένα σε σχέση με την αντίστοιχη ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας όταν ανακοινώθηκαν 7009 νέα περιστατικά. Οι διασωληνωμένοι εξακολουθούν να είναι στους 700, οι νοσηλείες ωστόσο έχουν αρχίσει να μειώνονται, με τις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία να έχουν πέσει πλέον κάτω από τις 350 ημερησίως. Προχθές έγιναν σε όλη τη χώρα 325 νέες εισαγωγές, με το μέσο όρο του τελευταίου επταημέρου να διαμορφώνεται σε 382 ασθενείς. Με δεδομένη και τη μείωση των κρουσμάτων και των εισαγωγών, οι ειδικοί αναμένουν σταδιακά τη μείωση τόσο των διασωληνωμένων όσο και των θανάτων.

Παράλληλα, το εμβολιαστικό πρόγραμμα “τρέχει”, με τους περισσότερους εμβολιασμούς όμως να αφορούν στην τρίτη δόση. Χθες πραγματοποιήθηκαν συνολικά 110.691 εμβολιασμοί, από τους οποίους οι 86.411 ήταν αναμνηστικής δόσης. Με πρώτη δόση εμβολιάστηκαν 10.290 άτομα, αριθμός μειωμένος σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.