Οι αρχές στο Βιετνάμ εντόπισαν μια νέα παραλλαγή του κορονοϊού που είναι ένας συνδυασμός των παραλλαγών COVID-19 της Ινδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου και μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα μέσω του αέρα, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Νγκουγέν Τχαν Λονγκ.

Ο υπουργός Υγείας του Βιετνάμ χαρακτήρισε την τελευταία μετάλλαξη ως «πολύ επικίνδυνη».

Οι ιοί μεταλλάσσονται συνεχώς και οι περισσότερες παραλλαγές είναι ασήμαντες, αλλά μερικές μπορούν να κάνουν έναν ιό πιο μεταδοτικό.

Το Βιετνάμ σημείωσε αύξηση στα κρούσματα Covid-19 τις τελευταίες εβδομάδες. Η χώρα έχει καταγράψει περισσότερες από 6.700 περιπτώσεις κορονοϊού από την έναρξη της πανδημίας. Από αυτά, περισσότερα από τα μισά έχουν καταγραφεί από τα τέλη Απριλίου του τρέχοντος έτους ενώ έχει καταγράψει 47 θανάτους που σχετίζονται με τον Covid, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς.

Από τότε που ο Covid-19 εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2020, έχουν εντοπιστεί χιλιάδες μεταλλάξεις.

«Το Βιετνάμ εντόπισε μια νέα παραλλαγή του Covid-19 η οποία συνδυάζει χαρακτηριστικά των δύο υφιστάμενων παραλλαγών που βρέθηκαν για πρώτη φορά στην Ινδία και το Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο υπουργός Υγείας σε κυβερνητική συνάντηση, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η νέα υβριδική παραλλαγή, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πιο μεταδοτική από τις προηγούμενες, ειδικά μέσω του αέρα. Ανακαλύφθηκε μετά από διεξαγωγή τεστ σε ασθενείς που ανιχνεύθηκαν πρόσφατα θετικοί στον ιό, ανέφερε η διαδικτυακή εφημερίδα VnExpress επικαλούμενη τον υπουργό ο οποίος είπε ότι ο γενετικός κώδικας του ιού θα είναι διαθέσιμος σύντομα.

Η παραλλαγή του Covid-19 που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία τον περασμένο Οκτώβριο, που ονομάζεται B.1.617.2 , είναι πιο μεταδοτική από την παραλλαγή της Βρετανίας, επίσης γνωστή ως B.1.1.7 , σύμφωνα με ειδικούς.

Η έρευνα δείχνει ότι τα εμβόλια, όπως της Pfizer και της AstraZeneca, είναι πολύ αποτελεσματικά έναντι της ινδικής παραλλαγής μετά από δύο δόσεις, αλλά η προστασία από μία δόση φαίνεται να μειώνεται.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τυχόν μεταλλάξεις του κορονοϊού προκαλούν πολύ πιο σοβαρή ασθένεια για τη συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων. Όπως με το αρχικό στέλεχος, ο κίνδυνος παραμένει υψηλότερος για τους ηλικιωμένους και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

Αλλά ένας ιός που είναι πιο μολυσματικός και εξίσου επικίνδυνος θα οδηγήσει από μόνος του σε περισσότερους θανάτους σε έναν μη εμβολιασμένο πληθυσμό.