Αποκλιμάκωση των κρουσμάτων που βέβαια διατηρούνται σε υψηλό επίπεδο και δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού είναι το βασικό χαρακτηριστικό της πανδημίας αυτή την περίοδο, με το βλέμμα βέβαια των ειδικών να είναι στις γιορτές, περίοδο με αυξημένη κινητικότητα και κοινωνικές επαφές.

Τα ημερήσια κρούσματα χθες έπεσαν λίγο κάτω από τα 6000 και πλέον εκτός από την Τρίτη δεν ξεπερνούν τα 7000 περιστατικά σε άλλες ημέρες. Η θετικότητα πανελλαδικά δεν ξεπερνά το 2%. Ο δείκτης αναπαραγωγής (Rt), ωστόσο, αυξήθηκε ελαφρώς χθες (1.07) σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα (1.04). Επίσης, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι πρέπει να δούμε κορύφωση στους θανάτους που, πάντως, έως και το τέλος του χρόνου θα καταγράφεται μεγάλος αριθμός καθημερινά.

Την εβδομάδα 29 Νοεμβρίου έως 5 Δεκεμβρίου τη μεγαλύτερη θετικότητα κατέγραψε η περιοχή της Ευρυτανίας (2,27%). Σέρρες, Φθιώτιδα, Κοζάνη, Εβρος, Καστοριά, Κέρκυρα είναι περιοχές που ακολουθούν παρουσιάζοντας ποσοστά θετικότητας από 1,38% έως και 1,72%.

O επιδημιολογικός χάρτης, παρά τη μικρή αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, εξακολουθεί να “κοκκινίζει” . Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με εισήγηση των επιδημιολόγων μελών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, η Ευρυτανία είναι η νέα περιοχή που αναμένεται να περάσει στο “βαθύ κόκκινο”. Επίσης, από το “πορτοκαλί” (επίπεδο 3) στο “κόκκινο”  (επίπεδο 4) αναμένεται να ενταχθούν Αργολίδα και Μεσσηνία.

Σχεδόν ολόκληρη η βόρεια και κεντρική χώρα είναι στο “βαθύ κόκκινο”. Ειδικότερα, οι εξής περιοχές: Θεσσαλονίκη, Αγιον Ορος, Αχαΐα, Λάρισα, Μαγνησία, Καστοριά, Κιλκίς, Ημαθία, Πιερία, Φλώρινα, Εβρος, Πέλλα, Δράμα, Μεσσηνία, Σέρρες, Τρίκαλα, Κοζάνη, Καρδίτσα, Χαλκιδική, Φθιώτιδα, Θάσος, Λέσβος, Γρεβενά, Αρτα, Αιτωλοακαρνανία, Ευρυτανία.

Ολα τα παραπάνω δείχνουν ότι η επιδημία δεν αφήνει περιθώριο εφησυχασμού και ότι η χώρα μας δεν είναι σε φάση χαλάρωσης. Αντιθέτως, οι ειδικοί τονίζουν ότι πρέπει να υπάρχει αυξημένη προσοχή και κατά την εορταστική περίοδο, που είναι “επικίνδυνη” για αύξηση των μεταδόσεων. Φοβούνται ότι εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα νέα έξαρση θα παρουσιαστεί μετά τις γιορτές, εν μέσω χειμώνα που είναι γνωστό ότι οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τη μετάδοση του ιού. Υπενθυμίζεται ότι αυτή την εβδομάδα χορηγείται δωρεάν σε όλους τους πολίτες από ένα self test. Επιστήμονες και κυβέρνηση απευθύνουν ισχυρή σύσταση σε όλους να το πραγματοποιήσουν με σκοπό να εντοπιστούν τυχόν ασυμπτωματικοί φορείς του ιού και να απομονωθούν.