Νέα κρίσιμη εβδομάδα για αποφάσεις που αφορούν στην πανδημία ξεκίνησε. Ενώ είναι σε εξέλιξη ένας μεγάλος «αγώνας» να βρεθούν οι 100 ιδιώτες γιατροί που θα συνδράμουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας στη Βόρεια Ελλάδα, διαφορετικά θα προχωρήσει η διαδικασία επίταξης υπηρεσιών όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Υγείας, ειδικοί και κυβέρνηση έχουν το βλέμμα «καρφωμένο» στους κρίσιμους δείκτες που θα τους υποδείξουν πιθανή αυστηροποίηση των περιορισμών για την αναχαίτιση του τέταρτου κύματος. Οι αριθμοί κινούνται σε υψηλό επίπεδο, ειδικά σε ό,τι αφορά τους σκληρούς δείκτες. Το Σαββατοκύριακο καταγράφηκαν 10.023 νέα κρούσματα και 150 θάνατοι.

Ο δείκτης των θανάτων βρίσκεται σε ανησυχητικά ανοδική τροχιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ένα 24ωρο καταγράφηκαν 80 θάνατοι, δείχνοντας την τεράστια έξαρση που έχει το τέταρτο κύμα. Υπενθυμίζεται ότι νοσηλείες, διασωληνώσεις και θάνατοι ακολουθούν περίπου δύο εβδομάδες τα κρούσματα. Ετσι, φαίνεται πλέον η αύξηση των κρουσμάτων των περασμένων ημερών με 536 διασωληνωμένους και περισσότερες από 400 εισαγωγές την ημέρα. Η πίεση αυτή αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες ημέρες, παρά το γεγονός ότι όσον αφορά στα κρούσματα επικρατεί μια συγκρατημένη αισιοδοξία για σταθεροποίηση. Αυτό κρίνεται από τις θετικότητες των τελευταίων ημερών, σε καμία περίπτωση, όμως, δεν εμπνέει εφησυχασμό ούτε εγγυάται κανείς ότι θα συνεχιστεί. Η πανδημία μπορεί να έχει και πάλι ξέσπασμα.

Η μάχη δίνεται στους θαλάμους νοσηλείας και τις Εντατικές. Τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας βρίσκονται σε έναν «πόλεμο» στον οποίο έχουν «ριχτεί» και ιδιώτες. Το υπουργείο Υγείας, όπως είναι γνωστό, έχει ήδη συμφωνία με έντεκα ιδιωτικές κλινικές που έχουν παραχωρήσει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας συνολικά 664 κλίνες για Covid και non Covid περιστατικά. Παράλληλα, όμως, αναζητά ιδιώτες γιατρούς για τα δημόσια νοσοκομεία. Η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι εάν δεν συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός -η πρόσκληση για αρχή αφορά στη Bόρεια Ελλάδα και αναζητώνται 100 γιατροί- από τις αρχές αυτής της εβδομάδας προχωρά σε επίταξη υπηρεσιών, δηλαδή διανομή φύλλων επιστράτευσης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, έως και χθες το βράδυ οι ιατρικοί σύλλογοι βρίσκονταν σε έντονη προσπάθεια να βρεθεί το απαραίτητο προσωπικό, με το ενδιαφέρον πάντως να μην είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Ζητούμενο είναι να βρεθούν τα «σωστά» άτομα, δηλαδή συγκεκριμένων ειδικοτήτων (πνευμονολόγοι, παθολόγοι και γενικοί γιατροί), που θα μπορέσουν άμεσα να βοηθήσουν τους συναδέλφους τους στα νοσοκομεία. Το υπουργείο Υγείας, όπως προκύπτει από τις πληροφορίες, αναμένεται να συζητήσει ξανά το θέμα της επιστράτευσης γιατρών και πότε αυτή θα μπορούσε να ξεκινήσει στη σημερινή πρωινή σύσκεψη.

Την ίδια στιγμή, τη δέσμευσή του ότι θα εξετάσει το ζήτημα της προώθησης ειδικής ρύθμισης με την οποία θα προστατεύονται με το ακαταδίωκτο οι γιατροί που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας στο ΕΣΥ διατύπωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης μιλώντας στη Σύνοδο των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων όλης της χώρας, που διεξήχθη το Σάββατο υπό τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

Στη σύνοδο παρέστη και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η οποία επίσης δεσμεύτηκε να επιλυθεί το θέμα της αστικής ευθύνης όλων των γιατρών που δίνουν μάχη με την Covid-19 στα δημόσια νοσοκομεία.

Η πορεία νέων κρουσμάτων, διασωληνώσεων, θανάτων αυτή την εβδομάδα, όπως και ο ρυθμός των ραντεβού για εμβολιασμούς πρώτης και τρίτης δόσης, θα κρίνουν τις αποφάσεις για λήψη περισσότερων μέτρων. Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, σε συνέντευξή της (ΑNT1) ήταν σαφής ότι οι περιορισμοί πιθανόν αυστηροποιηθούν. «Σε όλα τα κράτη υπάρχει αύξηση στα κρούσματα και στους θανάτους. Μπορεί και εδώ να αυστηροποιηθούν τα μέτρα», ανέφερε και πρόσθεσε: «Οι προτάσεις συζητιούνται συνεχώς από την Επιτροπή. Υπάρχει επιτήρηση καθημερινά. Αν χρειαστεί να ληφθούν και άλλα μέτρα, θα ληφθούν. Πρέπει να μας πει η Επιτροπή την πρόταση για να έρθει να συζητηθεί για να γίνει μέτρο».

Αναφορικά με την πιθανότητα να επιτρέπεται η είσοδος στους ανεμβολίαστους στα σούπερ μάρκετ μόνο με την επίδειξη αρνητικού τεστ, η κυρία Γκάγκα είπε πως «με την έννοια να μην κινδυνεύουν οι υπόλοιποι που είναι εμβολιασμένοι και ο ίδιος από άλλους που είναι ανεμβολίαστοι, μπορεί να υπάρξει τέτοιο μέτρο. Ομως, δεν έχουμε παρατηρήσει αυξημένο πρόβλημα από τα σούπερ μάρκετ, διότι τηρείται η χρήση της μάσκας. Επίσης, δεν υπάρχει σύσταση από την Επιτροπή για άλλα μέτρα στα μέσα μαζικής μεταφοράς».

«Είδατε ευρωπαϊκές χώρες που είναι σαν κι εμάς περίπου, η Ολλανδία, ίσως και το Βέλγιο, στη συνέχεια πήραν πιο δραστικά μέτρα. Δείγμα είναι η κοινή λογική», ανέφερε με τη σειρά του (ΣΚΑΪ) ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος και τόνισε πως εάν ένα μέτρο που εφαρμόζεται τώρα δεν αποδίδει πρέπει να πάμε στο επόμενο. Ωστόσο, εμφανίστηκε αρνητικός στο ενδεχόμενο ενός νέου lockdown στην Ελλάδα.