Συγκρατημένη αισιοδοξία για περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων και σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα εκφράζουν οι ειδικοί, βλέποντας αποσυμπίεση στους σκληρούς δείκτες τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Γράφει η ΜΑΡΙΑ – ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

Ο ιός βέβαια συνεχίζει να προκαλεί δεκάδες θανάτους καθημερινά και βαριά νόσηση -είναι χαρακτηριστικό ότι τρία παιδιά νοσηλεύονται διασωληνωμένα στη χώρα μας- και η παραλλαγή «Ομικρον 2» ή «Stealth» κερδίζει όλο και περισσότερο… έδαφος, παρότι για την ώρα δεν θεωρείται από τους ειδικούς ότι αναμένεται να δημιουργήσει πρόβλημα με αύξηση εισαγωγών στα νοσοκομεία. Επιπλέον, με τον ιό δεν τελειώνουμε σύντομα, καθώς αναμένεται και άλλο επιδημικό κύμα, το πιθανότερο προς το τέλος του έτους.

Εκτιμήσεις

Αυτό ανέφερε στη χθεσινή τακτική ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, προσθέτοντας, βέβαια, ότι οι εμβολιασμένοι στο εξής θα μπορούν να χαίρονται όλο και περισσότερο τις ελευθερίες τους. Αντίστοιχα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου εξήγησε ότι, με βάση την αξιολόγηση των σκληρών δεικτών, είναι εφικτή η χαλάρωση και άλλων περιορισμών. Πιο αναλυτικά, τα προβλεπτικά μοντέλα «βλέπουν» 450 διασωληνωμένους τις επόμενες 15 ημέρες. Βέβαια, η χώρα μας, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, βρίσκεται στη δεύτερη φάση αποκλιμάκωσης του πέμπτου κύματος, δηλαδή στο υψηλό πλατό βραδείας συρρίκνωσης που είναι δύσκολο να προβλεφθεί πότε θα έχει σημαντική πίεση.

Η «Ομικρον 2» (BA.2) έχει αρχίσει να διασπείρεται στη χώρα και, σύμφωνα με μελέτες του εξωτερικού, είναι πιο μεταδοτική. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία γονιδιωματικής επιτήρησης που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, προστέθηκαν 29 κρούσματα της συγκεκριμένης υποπαραλλαγής, με το σύνολο που έχουν εντοπιστεί στη χώρα μας να ανέρχεται σε 33. Τα περισσότερα -δώδεκα σε αριθμό- είναι στην Αττική, δέκα αφορούν σε ταξιδιώτες και βρέθηκαν στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», και ακολουθούν οι Περιφερειακές Ενότητες Λασιθίου και Ηρακλείου. Ο κ. Μαγιορκίνης επεσήμανε ότι δεν είναι γνωστό εάν η αύξηση της διασποράς της «Ομικρον 2» ευθύνεται για τη βραδύτερη αποκλιμάκωση της πανδημίας. Σημείωσε, επίσης, ότι στις περιοχές όπου τα κρούσματα παρουσιάζουν αντοχή μπορεί να έχει να κάνει με την καινούργια υπο-παραλλαγή, αλλά «δεν ανησυχεί, δεν περιμένουμε να οδηγήσει σε εισαγωγές», όπως είπε.

Διασωληνωμένα παιδιά 

Στην παρούσα φάση, πάντως, ο κορονοϊός συνεχίζει να δείχνει τα… δόντια του. Η χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ περιλάμβανε στους διασωληνωμένους ασθενείς και τρεις ανηλίκους. Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, στη διάρκεια της ενημέρωσης, ανέφερε ότι πρόκειται για ένα 22 μηνών μωρό που νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης και ακόμη δύο 13χρονα που είναι στην Αθήνα, στο Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού». Το ένα βρίσκεται διασωληνωμένο λόγω τροχαίου και κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων και βρέθηκε θετικό στον ιό σε προληπτικό έλεγχο που έγινε στο νοσοκομείο, και το άλλο προσήλθε προχθές στο νοσηλευτικό ίδρυμα με σπασμούς και κρίθηκε από τους γιατρούς απαραίτητη η εισαγωγή του στη ΜΕΘ.

Ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε 19.154 νέα κρούσματα, με τη θετικότητα να διαμορφώνεται σε 6,2%. Επιπλέον, 93 θάνατοι καταγράφηκαν σε ένα 24ωρο, ενώ οι διασωληνωμένοι παραμένουν σταθεροί σε 516. Αξίζει να σημειωθεί, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στη χθεσινή ενημέρωση, ότι προηγούμενη νόσηση δεν προσφέρει προστασία έναντι της παραλλαγής «Ομικρον», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον άμεσο εμβολιασμό όσων δεν το έχουν ακόμη πράξει θεωρώντας ότι έχοντας νοσήσει προστατεύονται.

Τα αντι-ιικά χάπια

Στο μεταξύ, αυξάνεται το ενδιαφέρον για τα αντι-ιικά χάπια. Εχουν ήδη γίνει 1.436 αιτήσεις και έχουν απορριφθεί από την πενταμελή Επιτροπή 19. Μόνο το τελευταίο 4ήμερο, έγιναν 757 αιτήσεις. Η κ. Γκάγκα τόνισε ότι συστήνεται η αίτηση από τους γιατρούς να γίνεται την πρώτη ή τη δεύτερη ημέρα της νόσησης, καθώς την τρίτη μπορεί να είναι ήδη αργά.