Αποκλιμάκωση του κύματος «Ο» δείχνουν τα χθεσινά κρούσματα, παρότι οι ειδικοί υπολόγιζαν ότι θα έφταναν σε ύψος εκείνα της προηγούμενης Τρίτης και θα ξεπερνούσαν τις 50.000. Τα 32.694 περιστατικά κορονοϊού που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ «έριξαν» τη θετικότητα στο 5,6%.

Εξακολουθεί, βέβαια, να είναι πάνω από το όριο συναγερμού, ενώ αυξητικές τάσεις διαφαίνονται από την ανάλυση των λυμάτων. Υπό την πίεση που δημιουργείται στο ΕΣΥ, σήμερα επιδίδονται φύλλα πορείας σε περίπου 200 ιδιώτες γιατρούς στη Βόρεια Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο καθορισμός των αναγκών που διενεργείται από το υπουργείο Υγείας, έως και χθες το βράδυ έδειξε ότι απαιτούνται 200 γιατροί ειδικοτήτων Πνευμονολογίας, Γενικής Ιατρικής, Παθολογίας και Αναισθησιολογίας. Τα έγγραφα της επίταξης ξεκίνησαν να επιδίδονται από χθες και συνεχίζουν σήμερα, με τους γιατρούς να πρέπει να παρουσιαστούν στα νοσοκομεία αύριο Πέμπτη. Μετά τη Βόρεια Ελλάδα, αναμένεται να ακολουθήσει η Αττική. Η συνδρομή των ιδιωτών κρίνεται αναγκαία σε αυτή τη φάση, καθώς υπάρχει πίεση στα νοσηλευτικά ιδρύματα, κυρίως σε ό,τι αφορά στις απλές κλίνες. Προχθές εισήχθησαν σχεδόν 500 ασθενείς, ενώ σε υψηλό επίπεδο παραμένουν οι διασωληνωμένοι – 640 έως χθες.

Τα κρούσματα, πάντως, φαίνεται να ακολουθούν μια πτωτική τάση σε σχέση με τις τεράστιες αυξήσεις μεταξύ Χριστουγέννων – Πρωτοχρονιάς και μετά την Πρωτοχρονιά. Πιο αναλυτικά, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 32.694 νέες μολύνσεις, από τις οποίες οι 12.920 στην Αττική και οι 3.171 στη Θεσσαλονίκη.

Αύξηση στα λύματα

Το ιικό φορτίο στα λύματα, πάντως, δείχνει ακόμη αυξητικές τάσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα κρούσματα τις επόμενες ημέρες.

Σημαντική αύξηση παρατηρήθηκε στο Ρέθυμνο (430%), αλλά η αύξηση αφορά περίοδο δύο εβδομάδων, δηλαδή το διάστημα μεταξύ 20 έως 26 Δεκεμβρίου και 3 έως 9 Ιανουαρίου. Στα Χανιά, για την εβδομάδα 3-9 Ιανουαρίου, σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη καταγράφηκε, «έκρηξη» κατά 242% στο ιικό φορτίο των λυμάτων.

Οριακές αυξήσεις σημειώθηκαν στην Πάτρα (18%) και στην Περιφέρεια Αττικής (20%).

Τέταρτη δόση

 «Κλείδωσε» η σύσταση για χορήγηση της τέταρτης δόσης σε ανοσοκατεσταλμένους στη χθεσινή συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Οπως προκύπτει από τις πληροφορίες, η τέταρτη δόση στους ανοσοκατεσταλμένους συστήνεται να χορηγείται τρεις μήνες μετά την τρίτη δόση και αφορά σε περίπου 250.000 άτομα. Λεπτομέρειες για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, πότε και πώς θα κλείνουν ραντεβού οι πολίτες, αναμένεται να ανακοινωθούν.

«Η τέταρτη δόση σε γενικό πληθυσμό δεν έχει εγκριθεί και δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο εάν με την “Oμικρον” θα απαιτηθεί τροποποιημένη δόση εμβολίου», ανέφερε (ΕΡΤ) ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, δηλώνοντας αισιόδοξος πως «δεν θα πάμε σε τέταρτη δόση στον γενικό πληθυσμό».

Στο μεταξύ, η πρώτη εισαγωγή σε Εντατική και θάνατος ασθενούς με «Ομικρον» καταγράφηκε στη χώρα μας. Πρόκειται για γυναίκα 77 ετών, καρκινοπαθή τελικού σταδίου, που έχασε τη ζωή της εξαιτίας του καρκίνου και όχι του κορονοϊού, σύμφωνα με τις πληροφορίες. Η γυναίκα είχε εισαχθεί στον «Ευαγγελισμό» εξαιτίας του νοσήματος που την ταλαιπωρούσε και τυχαία, πριν διασωληνωθεί για την εξαιρετικά επιβαρυμένη υγεία της, βρέθηκε θετική στον ιό, χωρίς να έχει παρουσιάσει πνευμονία.