Πλήρως αποκαλυπτική όχι απλώς των προθέσεων, αλλά και του πολιτικού DNA του ΣΥΡΙΖΑ -για αυτό και η τόσο μεγάλη ενόχληση της Κουμουνδούρου- ήταν η τοποθέτηση Τζανακόπουλου περί σχεδίου εκκαθαρίσεων στο Δημόσιο όσων δεν συμφωνούν με τον ΣΥΡΙΖΑ, αν η αξιωματική αντιπολίτευση επανέλθει στην εξουσία.

Δεν είπε κάτι διαφορετικό ο Δημήτρης Τζανακόπουλος από αυτό που έχει ήδη πει ο Αλέξης Τσίπρας όταν μιλούσε «για τους αρμούς της εξουσίας», ο Παύλος Πολάκης όταν είπε ότι «αν θέλουμε να πάρουμε τις εκλογές, πρέπει να βάλουμε κανέναν από τους πολιτικούς αντιπάλους μας στη φυλακή», ο Γιώργος Κυρίτσης όταν έγραψε «ή θα τους τελειώσουμε ή θα μας τελειώσουν» κ.ο.κ.

Η προσπάθεια της Κουμουνδούρου να υποστηρίξει ότι ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για εκκαθαρίσεις «μηχανισμών παραεξουσίας, διαφθοράς και παράκαμψης της λαϊκής κυριαρχίας κ.λπ.», με τους οποίους όλοι αυτονοήτως σήμερα είναι απέναντι, και όχι για εκκαθαρίσεις δημοσίων υπαλλήλων που δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ ή θα σταθούν εμπόδιο στα μελλοντικά σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ κανέναν δεν πείθει και μόνο θλίψη προκαλεί. Αντε και κάποια μειδιάματα…

Συντροφικά…

Την Κουμουνδούρου, πέραν του ότι τέτοιες αποκαλύψεις δείχνουν στην κοινή γνώμη ποιοι διοικούν τον ΣΥΡΙΖΑ και τι πρεσβεύει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από χθες την απασχολεί και το γεγονός ότι όλα αυτά τα τόσο ενοχοποιητικά για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον αρχηγό του βγαίνουν στο φως από χέρι συντρόφων. Την απασχολεί ακόμα και η κάλυψη του κ. Τζανακόπουλου από στελέχη της «Ομπρέλας», όπως ο Νίκος Φίλης που χθες το πρωί στον ΑΝΤ 1 στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη είπε «καλά τα είπε ο Τζανακόπουλος», όταν πριν κάποιες ημέρες είχε «καταχεριάσει» τον «προεδρικό» Πολάκη για αντίστοιχο θέμα.

Διαρροές

Τόσο το παλαιότερο βίντεο με τον κ. Πολάκη να λέει ότι πρέπει να βάλουν κανέναν φυλακή για να πάρουν εκλογές, το νεότερο που ο κ. Πολάκης έλεγε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ γ@@σε τη μεσαία τάξη, όσο και αυτό με τις διχαστικές δηλώσεις του νυν γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ είδαν το φως της δημοσιότητας, ενώ Πολάκης και Τζανακόπουλος μιλούσαν σε κομματικά στελέχη, σε κλειστή, κομματική συνεδρίαση.

Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί, ανεπιτυχώς, να επιτεθεί στους δημοσιογράφους, στα εκδοτικά συμφέροντα, στη «λίστα Πέτσα» κ.λπ. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε καν με «μία ανάγνωση» ή «διαφορετική οπτική». Τα ΜΜΕ δημοσίευσαν αναλλοίωτο, αυτό που τους «πάσαραν» οι σύντροφοι του κ. Τζανακόπουλου.

Ηταν λοιπόν λογικό, τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να πει ότι είναι δύναμη της Κεντροαριστεράς κ.λπ., τέτοιες τοποθετήσεις όπως αυτή του κ. Τζανακόπουλου -σ.σ. συνάδελφοι τον θυμούνται να παίρνει τηλέφωνο σε τηλεοράσεις, ραδιόφωνο, εφημερίδες και sites, να διαμαρτύρεται σε έντονο ύφος όταν ήταν κυβερνητικός εκπρόσωπος και διαφωνούσε με δημοσιεύματα- να προκαλέσουν αντιδράσεις και των άλλων κομμάτων.

Νέα Δημοκρατία και Κίνημα Αλλαγής καταδίκασαν, υποστηρίζοντας ότι τέτοιου είδους αντιλήψεις και πρακτικές παραπέμπουν σε ολοκληρωτικά καθεστώτα και εκκινούν από σταλινικές και διχαστικές αντιλήψεις που δεν έχουν καμία σχέση με τη Δημοκρατία.

Στήριξη

Για την Κουμουνδούρου, μετά τον αιφνιδιασμό ήρθε η αμηχανία και μετά την αμηχανία, και αφού είχαν περάσει πολλές ώρες, ήρθε η επίσημη στήριξη του γραμματέα κ. Τζανακόπουλου από τον κ. Τσίπρα.

Δεν πρόκειται όμως για τυπική στήριξη του γραμματέα και των απόψεών του. Πρόκειται για στήριξη ουσιαστική μίας αντίληψης που διαπερνά τον ΣΥΡΙΖΑ από πάνω μέχρι κάτω και όλους ανεξαιρέτως.

Είναι η αντίληψη που προσπαθεί να δικαιολογήσει το παρελθόν και την παταγώδη αποτυχία της διακυβέρνησης 2015-2019. Το ίδιο είχε πει και η Μπέτυ Μπαζιάνα όταν δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές, αλλά δήθεν δεν πήρε την εξουσία. Δηλαδή, δεν ήταν εκείνοι ανίκανοι, αλλά δεν τους άφησαν οι μηχανισμοί…

Είναι η αντίληψη που προσπαθεί να δικαιολογήσει το παρόν. Τι να πει ο κ. Τσίπρας, ο κ. Τζανακόπουλος και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο 30% που δηλώνει στις δημοσκοπήσεις ότι στηρίζει τις επιλογές της κυβέρνησης; Οτι έχουν δίκιο ή ότι αυτοί για τους οποίους απαντάτε στις δημοσκοπήσεις ότι τα κάνουν καλά είναι μηχανισμοί παραεξουσίας κ.λπ.;

«Βραχυκύκλωμα»

Τέλος, είναι και η αντίληψη που προσπαθεί να παρέμβει στο μέλλον. Η Κουμουνδούρου γνωρίζει ότι η μεγάλη πλειονότητα των υπαλλήλων στο Δημόσιο δεν είναι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας. Γνωρίζει ακόμα ότι αργά ή γρήγορα η περίοδος της πανδημίας τελειώνει και η επόμενη ημέρα θα είναι ημέρα επανεκκίνησης. Και αυτό τρομάζει τον ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό και προσπαθεί να «βραχυκυκλώσει» το ξεκίνημα της οικονομίας, να πείσει ανθρώπους να «κατεβάσουν τα μολύβια» γνωρίζοντας ότι ο δημόσιος τομέας θα έχει πολύ βασικό ρόλο.