Η εισήγηση των λοιμωξιολόγων είναι να κλείσουν γυμνάσια και λύκεια σε όλη τη χώρα και να μείνουν ανοικτά τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί.

Για τα γυμνάσια ακόμη δεν είναι σαφές αν θα γίνει δεκτή η εισήγηση, αν δηλαδή θα κλείσουν ή θα μείνουν ανοιχτά. Ακριβώς ισχύει τώρα σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες που βρίσκονται ήδη σε lockdown.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως τα λύκεια και τα ΑΕΙ θα παραμείνουν κλειστά, με τα μαθήματα να γίνονται μέσω τηλεκπαίδευσης.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, το κλείσιμο των λυκείων αποτελεί προληπτικό μέτρο και δεν αντανακλά διασπορά του ιού στα σχολεία. «Τα κρούσματα παραμένουν μεμονωμένα και προέρχονται κυρίως εκτός σχολείου», τονίζουν οι πηγές.

Επίσης, τα παιδιά Λυκείου έχουν μεγαλύτερη και πιο στενή, πιο κοντινή κοινωνική δραστηριότητα με τους συμμαθητές τους. «Το μέτρο έχει νόημα εφόσον -όπως εν προκειμένω- εφαρμόζεται ολικό lockdown, δηλαδή τα παιδιά αυτά δεν θα πηγαίνουν σε πλατείες, δεν θα γυρνούν έξω», τονίζουν οι πηγές.Αξίζει φυσικά να αναφερθεί πως διεθνείς μελέτες δείχνουν ότι όσο μεγαλώνει η ηλικία των πληθυσμιακών ομάδων τόσο περισσότερο αυτές συμμετέχουν στην πανδημία.

Στο μεταξύ, τουλάχιστον 561 σχολεία και τμήματα βρίσκονται μέχρι στιγμής κλειστά σύμφωνα με τη λίστα του υπουργείου Παιδείας, η οποία ανανεώνεται συνεχώς.

H αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά κάτω των 18 ετών είναι πλέον γεγονός, καθώς σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ σε επτά μόνο ημέρες από τις 27 Οκτωβρίου έως και τις 2 Νοεμβρίου κατεγράφησαν 709 κρούσματα.