Ξεκαθαρίζουν μέχρι και τα τέλη του μήνα το τοπίο με τις ελαφρύνσεις του 2019 αλλά και του 2020, ο σχεδιασμός της γενικότερης οικονομικής πολιτικής αλλά και της αναθεώρησης των δημοσιονομικών στόχων.

Μέχρι και τα μέσα του μήνα θα έχουμε και την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την 4η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, αλλά και το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2020 και λίγο αργότερα και την έκθεση του ΔΝΤ για την αξιολόγηση της οικονομίας με βάση το άρθρο IV του καταστατικού του.

Και τα δύο κείμενα αναμένεται να βεβαιώνουν ότι για το 2019 η Ελλάδα όχι μόνο θα πετύχει το δημοσιονομικό στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ αλλά θα φτάσει το 4% του ΑΕΠ. Με τον τρόπο αυτό θα πιστοποιείται πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος 0,5% του ΑΕΠ (910 εκατ. ευρώ), από τον οποίο βέβαιο είναι μόνο ότι θα διατεθούν 138 εκατ. ευρώ για την -έκτακτη- μείωση της προκαταβολής φόρου για τον επόμενο χρόνο από το 100% στο 95%. Το πώς θα διατεθεί μέρος από το υπόλοιπο των περίπου 750 εκατ. ευρώ του υπερπλεονάσματος αναμένεται να οριστικοποιηθεί μετά το τέλος του μήνα.

Σε ό,τι αφορά το 2020 θα επιβεβαιώνεται επίσης η επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και θα σχολιάζονται θετικά όλες οι μειώσεις φόρων που δρομολογούνται. Θα υπάρχει επίσης και μια πρώτη γνώμη και για τις παρεμβάσεις που θα γίνουν στις αντικειμενικές τιμές που αναμένεται να αυξήσουν το δημοσιονομικό χώρο κατά 500 εκατ. ευρώ, επιτρέποντας για το 2020 και τη δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% και -ίσως- την κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ.

Νέα… διαδρομή

Παράλληλα, στην έκθεση της επιτροπής για την 4η αξιολόγηση περιλαμβάνεται γνώμη για την αλλαγή του υπολογισμού των εισροών από τα κέρδη των ομολόγων που διακρατούν η ΕΚΤ και οι άλλες κεντρικές τράπεζες (ANFAs). Συγκεκριμένα, θα υποστηρίζει ότι μπορεί τα χρήματα αυτά να χρησιμοποιηθούν από τις ελληνικές αρχές για συμφωνημένες επενδύσεις που θα επιταχύνουν την ανάπτυξη και θα τονώσουν τον κρίσιμο τομέα των επενδύσεων.

Θα υπάρχει επίσης γνώμη για το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ και την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, τις επιμέρους παρεμβάσεις σε άλλες ΔΕΚΟ, όπου το Δημόσιο διατηρεί ποσοστό πάνω από 51%, αλλά και τις πρόσφατες αλλαγές που πέρασαν στον αναπτυξιακό νόμο για επενδύσεις και αγορά εργασίας.

Η έκθεση αναμένεται να έχει ίσως για πρώτη φορά κολακευτικά σχόλια για κάποιες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης όπως η άρση των capital controls, η προώθηση του σχεδίου «Ηρακλής» και η επιτάχυνση κάποιων μεγάλων επενδύσεων, με πρώτη την αξιοποίηση του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού.

Ενστάσεις

Δεν θα λείψουν όμως και αρνητικά σχόλια για την αστοχία των εργαλείων που έχουν θεσμοθετηθεί για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, όπως ο τελευταίος νόμος της προηγούμενης κυβέρνησης για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο εξωδικαστικός μηχανισμός και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

Επίσης, θα υπάρχουν σχόλια για την καθυστέρηση του μηδενισμού των ληξιπρόθεσμών οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες, των αλλαγών στο Δημόσιο, την ολοκλήρωση της υποδοχής στην Πρωτοβάθμια Υγεία αλλά και την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης.

Η έκθεση του ΔΝΤ

Η έκθεση του ΔΝΤ θα επαναλαμβάνει την πάγια θέση του Ταμείου για το ανέφικτο των πολυετών υψηλών δημοσιονομικών στόχων για την Ελλάδα, ζητώντας να ξεκινήσει άμεσα ο διάλογος για τη μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος ως το 2022 από το 3,5% του ΑΕΠ στο 1,5% ή το πολύ το 2% του ΑΕΠ, που θεωρεί πιο εφικτό.

Θα επαναλαμβάνει επίσης μέσα από την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους ότι το ελληνικό χρέος θα απαιτήσει περαιτέρω παρεμβάσεις από τους Ευρωπαίους δανειστές της χώρας για να παραμείνει βιώσιμο και μετά το 2032.
Τέλος, θα υπάρχουν και αρνητικά σχόλια για τη μη εφαρμογή της περικοπής των συντάξεων, που ήταν προγραμματισμένη για φέτος, αλλά και της μείωσης του αφορολογήτου, που ήταν προγραμματισμένη για το 2020.