Η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ έχουν απύθμενο θράσος απέναντι στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που τους «καταστρέψατε τις ζωές» με τους μνημονιακούς νόμους και τώρα παρουσιάζονται ως προστάτες από τις κατασχέσεις, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για το «μίνι» ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Όπως επισήμανε, όλες οι κυβερνήσεις διαμόρφωσαν το νομικό πλαίσιο που δεν προστατεύει την πρώτη κατοικία, θυμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκείνος που έδωσε τα δάνεια στα funds και μετά έκανε ιδιώνυμο αδίκημα τη συμμετοχή σε κινητοποίηση ενάντια στους πλειστηριασμούς για να προστατέψει τις τράπεζες.

Όσο για την πρόσφατη απόπειρα έξωσης της χαμηλοσυνταξιούχου στου Ζωγράφου, είπε χαρακτηριστικά ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε τον πλειστηριασμό και η ΝΔ την έξωση», μιας και ο πλειστηριασμός έγινε το 2019. Ο Ν. Καραθανασόπουλος επανέφερε στη συζήτηση την πρόταση του ΚΚΕ, για κούρεμα των δανείων των λαϊκών στρωμάτων, τονίζοντας ότι πρέπει να πληρώσουν οι μεγαλομέτοχοι των τραπεζών που κέρδιζαν με τα υπέρογκα επιτόκια και τις υποθήκες πάνω από την αξία των σπιτιών.

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό, είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν έχουμε μνήμη χρυσόψαρου», καθώς το ασφαλιστικό το έστησαν οι εργαζόμενοι με την πάλη τους για να μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια όταν σταματήσουν να δουλεύουν. Γι’ αυτό χαρακτήρισε «ληστεία του αιώνα» τα όσα έκαναν το αστικό κράτος και οι μεγαλοεργοδότες στα ασφαλιστικά ταμεία, θυμίζοντας τα θαλασσοδάνεια προς τους μεγάλους ομίλους και το τζογάρισμα των αποθεματικών στο χρηματιστήριο. Ενώ τώρα, διεξάγεται το «δεύτερο έγκλημα», όπως είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, καθώς στο όνομα της «βιωσιμότητας» των ασφαλιστικών ταμείων μειώνονται συνεχώς οι ασφαλιστικές εισφορές, δηλαδή το λεγόμενο μη μισθολογικό κόστος, ώστε να εξασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, να επωφελούνται δηλαδή οι επιχειρηματικοί όμιλοι. ‘Αρα, μειώνεται ο μισθός τους εργαζόμενου και αυξάνονται τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Αναφέρθηκε ακόμα στη μείωση των συντάξεων όλα τα προηγούμενα χρόνια, στην «κλοπή» της κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης, με αποκορύφωμα τον νόμο Κατρούγκαλου που μείωσε κι άλλο τις συντάξεις, αύξησε τα όρια ηλικίας και καθιέρωσε τη σύνταξη φτώχειας για τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού. Υπενθύμισε ακόμα το νόμο Τσακλόγλου, της τωρινής κυβέρνησης, που κάνει τα επικουρικά ταμεία επενδυτικό εργαλείο.

«Τους τσακίζετε την αξιοπρέπεια για πολλοστή φορά», είπε ο Ν. Καραθανασόπουλος, αναφερόμενος στα 250 ευρώ που δίνονται στους μικροσυνταξιούχους ως έκτακτο επίδομα, στηλιτεύοντας τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ που απλά ζητάνε αύξηση της ελεημοσύνης.

«Είστε συνυπεύθυνοι», σημείωσε ο Ν. Καραθανασόπουλος, προσθέτοντας ότι πρέπει να πληρώσει το αστικό κράτος για τις υπέρογκες χρεώσεις, να μειωθούν οι φόροι, να υπάρξει διμερής χρηματοδότηση από το κράτος και τους εργοδότες για τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως προτείνει το ΚΚΕ, καθώς και πλήρης αποκατάσταση του συνόλου των απωλειών που είχαν αυτά τα χρόνια οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι.

Κλείνοντας επισήμανε ότι δεν υπάρχουν πλέον σωτήρες για τον λαό και όσοι παρουσιάζονται ως τέτοιοι προσπαθούν να αθωώσουν μια πολιτική και ένα σύστημα που βασίζεται στην εκμετάλλευση. Το ΚΚΕ, τόνισε, λέει στο λαό «πάρε την υπόθεση στα χέρια σου» με σύγκρουση με τις αιτίες και τους υπεύθυνους.