Παρέμβαση στη συζήτηση με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχετικά με την «κατάσταση της Ένωσης» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο πραγματοποίησε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου- Αλαβάνος τόνισε, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, τα εξής:

 

«Η ομιλία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ήταν ένα πολεμικό παραλήρημα. Ο στόχος είναι να στηριχτούν τα ευρωπαϊκά μονοπώλια που αξιοποιούν πολύμορφα τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και παίρνουν θέση για την “ανοικοδόμηση” της Ουκρανίας.

 

Οι λαοί να μη διαλέξουν πλευρά στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που διεξάγεται, στην αναμέτρηση ΗΠΑ- ΝΑΤΟ- ΕΕ με τη Ρωσία και την Κίνα.

 

Η δήθεν “ευρωπαϊκή λύση” σας για το ενεργειακό κόστος πραγματικά εκβιάζει τον λαό: πληρώστε ή παγώστε. Όμως, η πραγματικότητα είναι πως η εκτίναξη της ακρίβειας ξεκίνησε πολύ πριν τον πόλεμο.

 

Αιτία είναι η ευρωενωσιακή “πράσινη μετάβαση”, η απελευθέρωση της ενέργειας, η απολιγνιτοποίηση, το χρηματιστήριο ενέργειας που θωρακίζουν την κερδοφορία των ενεργειακών ομίλων. Αποτελούν κοροϊδία οι ισχυρισμοί ότι οι ενεργειακοί κολοσσοί θα μοιραστούν τα κέρδη τούς με το λαό.

 

Το σύστημα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης που υπερασπίζεστε, στερεί το 2022 τα στοιχειώδη. Αυτό το σύστημα γεννά μόνο κρίσεις, πολέμους, εξαθλίωση και προσφυγιά. Η ΕΕ μόνο χειρότερη γίνεται».

 

«Τη λύση θα τη δώσουν οι λαοί! Διεκδικώντας πραγματικά μέτρα ανακούφισης τώρα: για τη δραστική μείωση των τιμών και πλαφόν σε καύσιμα, ενέργεια, κατάργηση άδικων φόρων. Για να αποτελέσει η ενέργεια κοινωνικό αγαθό, και όχι εμπόρευμα, με το λαό ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει και αποδέσμευση από την ΕΕ» τόνισε, καταλήγοντας στην ομιλία του ο Λ. Νικολάου-Αλαβάνος.