Στη συζήτηση για την «τρέχουσα κατάσταση της συνεργασίας ΕΕ-Μολδαβίας» παρενέβη η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος ανέφερε, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση τα εξής:

«Η συζήτηση για την κατάσταση των σχέσεων ΕΕ-Μολδαβίας αποτελεί στοιχείο της νέας φάσης όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Δίπλα στη Μολδαβία, σε εδάφη της οποίας στρατοπεδεύουν εκατοντάδες Ρώσοι στρατιώτες, αναπτύσσονται χιλιάδες μέσω σχηματισμών του ΝΑΤΟ, της PESCO και της FRONTEX. Η σύγκρουση στην Ουκρανία κλιμακώνεται ανησυχητικά: ανώτερα στρατιωτικά στελέχη των ΗΠΑ υπογραμμίζουν την πιθανότητα εμπλοκής «μεγάλων δυνάμεων», ο Ρώσος υπουργός ‘Άμυνας στοχοποιεί τις αποστολές πολεμικού υλικού.

Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση, με τη στήριξη όλων των αστικών κομμάτων, έχει μετατρέψει την χώρα σε ΝΑΤΟϊκό ορμητήριο. Φέρνει σαν κατεπείγουσα τη Συμφωνία για επέκταση των Αμερικανικών βάσεων, οδηγώντας σε βαθύτερη εμπλοκή στα αμερικανοΝΑΤΟϊκά σχέδια ενάντια στη Ρωσία, την Κίνα, με λεία πλουτοπαραγωγικές πηγές, αγορές, γεωπολιτικά οφέλη, που με αίμα πληρώνουν σήμερα ο Ουκρανικός κι ο Ρωσικός λαός».

«Σε αυτή την σύγκρουση ληστών, οι λαοί έχουν μόνο έναν δρόμο: το δυνάμωμα της πάλης ενάντια στην συμμετοχή της χώρας τους στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για απεμπλοκή από ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, και τους σχεδιασμούς τους, που τους βάζουν στο στόχαστρο, γιγαντώνουν τη φτώχεια, την ακρίβεια, την ανασφάλεια που αντιμετωπίζουν σε όλες τις χώρες» τόνισε, καταλήγοντας στην παρέμβασή του, ο Λ. Νικολάου-Αλαβάνος.