Σχολεία: Για το άνοιγμα των σχολείων και την κριτική που ασκείται για αυτή την απόφαση αυτή μίλησε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως τονίζοντας ότι η Επιτροπή των Ειδικών δεν ζήτησε παράταση των διακοπών των Χριστουγέννων για τους μαθητές.

«Τα σχολεία είναι τα πρώτα που ανοίγουν και τα τελευταία που κλείνουν» τόνισε η κυρία Κεραμέως στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ, εξηγώντας ότι οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση είναι μεταξύ άλλων παιδαγωγικοί, ψυχοσυναισθηματικοί και υγειονομικοί. Άνοιγμα των σχολείων επέβαλλε και η διεθνής τάση κατά την υπουργό.

«Εδώ ανοίξαμε τα σχολεία με τη Δέλτα και χωρίς εμβολιαστική κάλυψη και συζητάμε αν θα ανοίξουμε τον Ιανουάριο;» διερωτήθηκε.

Σύμφωνα με την ίδια, τα παιδιά είναι πιο ασφαλή εντός πλαισίου επισημαίνοντας ότι όσο είναι ανοιχτά τα σχολεία γίνονται περισσότερα τεστ.

Όπως ανέφερε το 84% των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων το περασμένο διάστημα (Σεπτεμβρίου- Δεκεμβρίου) είχε ανιχνευτεί από τα self test, ποσοστό το οποίο μειώθηκε στο 40% όταν έκλεισαν.

Παράλληλα προανήγγειλε τη διενέργεια rapid test στους μαθητές, τα οποία θα γίνονται δωρεάν σε δημόσιες δομές με βεβαίωση του διευθυντή. Επανέλαβε μάλιστα ότι σε περίπτωση κρούσματος τα παιδιά θα κάνουν τεστ κάθε μέρα. «Προτιμούμε να βάζουμε πολλά τεστ για να θωρακίσουμε την εκπαιδευτική κοινότητα».

Σημείωσε δε ότι σε ένα τρίμηνο δόθηκαν περισσότερα από 32 εκατομμύρια self test στα σχολεία. Η . Κεραμέως χαρακτήρισε «συνειδητή» την απόφαση της κυβέρνησης. «Κοστίζει πολύ αλλά επενδύει πολύ στη δια ζώσης εκπαίδευση» είπε η κυρία Κεραμέως.

Απευθυνόμενη στους γονείς που έχουν αποφασίσει να μην στείλουν τα παιδιά τους τη Δευτέρα στο σχολείο, διερωτήθηκε: «Εάν υπάρξει ένα κρούσμα στον περίγυρο, θα κάνουν πέντε τεστ;».